Sub sigla “Totul pentru Putere”, Che Guevara de la Cotroceni acapareaza principalele parghii ale statului si ministerele cheie. Intr-o singura luna, oameni de nadejde ai presedintelui detin functii de conducere in SIE, SRI, DGIA, STS, SPP si au ajuns sa detina portofoliile de baza: Apararea, Internele, Justitia.

In vreme ce activitatea Externelor si numirea de ambasadori sunt in atributia prezidentiala, PD mai detine Integrarea, Munca si Protectia Sociala, Transporturile, Educatia, Mediul si cele mai importante posturi de subsecretari de stat. Exceptand Finantele, minister condus de un liberal, putem admite ca puterea decizionala in Guvern apartine democratilor. Asta in ciuda faptului ca, teoretic, Guvernul este condus

de liderul liberal, Calin Popescu Tariceanu.

Conform strategiei democratilor lui “Che Guevara” de la Cotroceni, pana la alegerile parlamentare generale si europarlamentare programate in luna mai 2007, PD va controla Finantele, Cultura, Agricultura si Sanatatea. Probabil si Economia, prin plecarea intempestiva a conservatorilor.

Totodata, in doi ani, PD a reusit sa-si atraga la colaborare pioni ai PNL-ului (Valeriu Stoica, Teodor Stolojan, Cristian Boureanu, Raluca Turcanu, Radu F. Alexandru, Mircea Cosa, Ioan Ghise s.a.), precum si sute de primari si consilieri locali liberali, social-democrati si conservatori. Cucerirea redutei de la Aparare este deosebit de insemnata pentru viitorul electoral al PD.

Se stie ca PSD a avut un capital insemnat in victoriile parlamentare din curtarea bisericii si armatei. Sorin Frunza Verde a invatat din infrangerea electorala din 2000, cand era titular la Aparare, cat de importante sunt voturile militarilor.

Guvernul lui Basescu

La Justitie, majoritatea factorilor de decizie din minister, CSM, Parchetul General, Curtile de Apel, mergand pana la Tribunale si Judecatorii au fost investiti tot oameni apropiati PD. Din pacate, iata ca asistam la o infrangere in domeniu a democratilor in urma insistentelor germanilor de a introduce clauza de salvgardare in domeniu pentru Romania. La Interne si Administratie avem tot un puternic ministru democrat.

La Externe, avem un ministru liberal in acte, dar care s-a dovedit a fi mai apropiat de PD decat de PNL. Ar fi de spus ca in acest minister, apanajul numirii ambasadorilor revine presedintelui si ca aici ii intalnim pe aceiasi activisti comunisti batuti in cuie de pe vremea cand partidul era condus de Petre Roman.

Este semnificativ cazul temutei activiste comuniste clujene Mariana Stoica, care a imbatranit pe functie la Tel Aviv, ambasadoare hulita de catre toti muncitorii romani aflati la lucru in aceasta tara. La Munca, Mediu, Integrare si Invatamant, portofolii importante in ecuatia puterii de la Victoria, avem tot ministri democrati.

Energizantul “Base”

Insa PD nu se multumeste cu majoritatea ministerelor cheie pe care le-a detinut sau le-a obtinut. PD a pus ochii pe Finante si Economie. Finantele vor fi obtinute in schimbul unor oferte similare cu cea a comisarului european in schimbul oferirii unui minister nou infiintat care se ocupa de relatiile economice cu UE, dat in partida liberalilor.

Dupa ce vor scapa la finele anului de “solutia imorala”, adica de PC, democratii vor negocia pentru preluarea Ministerului Economiei si Comertului. Strategia matelotului nu se opreste la obtinerea ministerelor aliatilor. El doreste sa rupa si din corpul politic al acestora. Se pare ca in laboratorul Cotroceni se pregateste, pe calapodul partidului prezidential PD, o noua formatiune.

Aceasta noua “potiune” politica este menita sa protejeze trendul adoptat de Basescu si sa-l potenteze pe matelot, pentru a castiga si urmatorul mandat. Sfetnicii presedintelui sunt de parere ca in viitoarea mixtura electorala trebuie inserat si un condiment slab, de sorginte liberala, cunoscut sub denumirea de “Stolojan”. Basescu deja controleaza serviciile secrete si institutiile militarizate.

Mastodontul PD

Sebastian Vladescu - Ministerul Finantelor - urmeaza inlocuire PD

Mihai Razvan Ungureanu - Ministrul Afacerilor Externe - PNL Basescu

Anca Daniela Boagiu - Ministrul Integrarii Europene - PD

Monica Luisa Macovei - Ministrul Justitiei - sustinut de PD

Sorin Frunzaverde - Ministrul Apararii - PD

Vasile Blaga - Ministrul Administratiei si Internelor - PD

Gheorghe Barbu - Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei - PD

Ioan-Codrut Seres - Ministrul Economiei si Comertului - urmeaza inlocuire PD

Radu Mircea Berceanu - Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului - PD

Mihail Hardau - Ministrul Educatiei si Cercetarii - PD

Sulfina Barbu - Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor - PD