Spitalul Clinic Judetean din Sibiu (SCJ) are nevoie de o suma de inca 12 milioane RON pentru a putea acoperi costurile de functionare in urmatoarele doua luni ale anului.

Potrivit directorului administrativ al institutiei, Horatiu Cojocaru, bugetul pentru 2006 a fost alocat de catre CJAS doar pana in luna octombrie, iar banii primiti au fost deja cheltuiti, iar pentru a functiona in conditii bune pana la finalul acestui an unitatea are nevoie de o urgenta infuzie de capital.

Finantare pana in octombrie

"Banii sunt pe terminate pentru ca trebuiau cheltuiti pana la finalul lunii octombrie. Acestea au fost conditiile in care a fost semnat contactul-cadru cu Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate, iar situatia este generala pentru toate spitalele mari din tara.

Evident, noi am semnat cu rezervele de rigoare, pentru ca altfel riscam sa intram in blocaj financiar, si suntem convinsi ca vom obtine bani in urma viitoarei rectificari de buget. Nu avem probleme acum, activitatea se afla la un nivel normal si toate serviciile functioneaza. Dar din noiembrie, cand vor veni urmatoarele facturi de la furnizorii nostri, vor aparea cu siguranta probleme.

Apar si facturile de plata la utilitati, astfel ca necesarul pentru perioada urmatoare este de vreo 120 de miliarde lei", a declarat Cojocaru.

Potrivit sursei citate, conducerea spitalului va incerca sa mentina calitatea serviciilor medicale oferite pacientilor la nivelul actual, astfel incat lipsurile financiare temporare sa nu fie resimtite de pacienti.

Singura ingrijorare a conducerii institutiei medicale este aceea ca, in lipsa unor alocatii financiare venite din partea CJAS sau a Consiliului Judetean pentru luna noiembrie, nu vor mai putea fi platite salariile personalului angajat.

"Nu vom avea probleme cu medicamentele si materialele sanitare, dar s-ar putea ca salariile angajatilor sa fie afectate", a mai spus directorul administrativ al spitalului. Unitatea are nevoie de peste sapte milioane RON pentru salarii si alte trei milioane RON pentru cheltuielile medicale pe lunile noiembrie si decembrie.

Pentru 2006, principala institutie medicala sibiana a dispus de un buget CJAS stabilit la circa 39,8 milioane RON, sensibil mai mare decat anul trecut. 22 de milioane RON au fost cheltuite pentru salariile angajatilor, alte 1,6 milioane RON au fost alocate stocurilor de medicamente si consumabilelor medicale, iar cu 800.000 RON a fost finantata activitatea laboratoarelor pentru analize medicale.

Directorul pentru relatii contractuale al CJAS, Calin Fechete, a declarat ca pana la sfarsitul lunii octombrie pentru sistemul sanitar din judet sunt asteptate sume de circa 1.400.000 RON, dar banii au fost deja distribuiti pentru a acoperi contractele cu farmaciile, pentru activitatile de laborator si pentru Spitalul de Psihiatrie din Sibiu. Deocamdata, insa, Spitalul Clinic Judetean nu intra in acest segment.

Sindicalistii angajati in cadrul institutiei medicale nu au dorit sa comenteze situatia.