Site-ul Societatii Nationale Nuclearelectrica SA a fost scos ieri de pe Internet, dupa ce a cazut victima unui hacker. Pentru cateva minute, cei care accesau nuclearelectrica.ro puteau vedea pe un fundal negru, un cap de demon „nascut” din fum de tigara.

Dedesubt, era scris cu caractere insangerate „Scary Boys”, iar pe bara de titlu semnatura agresorului: „Hacked by JaCKal”. Nuclearelectrica a fost „posedata” de catre demonul lui JaCKal cateva zeci de minute, dupa care si-a retras site-ul pentru „exorcizare”.

Acesta este cel mai spectaculos atac informatic produs asupra unei institutii nationale de interes strategic. Nuclearelectrica este operatorul Centralei Nucleare de la Cernavoda, iar sistemul sau de securitate era considerat printre cele mai sigure din lume. Incidentul nu a fost facut public, iar cei de la Nuclearelectrica vor nega probabil atacul hackerilor.

Din nefericire pentru ei, „Replica” a captat si va prezinta in exclusivitate pagina de deschidere a operatorului CNE Cernavoda, asa cum a fost ea modificata de JaCKal. „sacalul” a muscat in cursul amiezii, ridiculizandu-i pe cei de la Nuclearelectrica si facand inutilizabil site-ul institutiei.

In disperare de cauza, acestia s-au vazut nevoiti sa-si scoata site-ul de pe Internet, aruncand la gunoi sutele de mii de euro pe care le-au platit in 2002 pentru achizitionarea unei solutii de securitate considerata extrem de sigura.

Pe 27 iunie 2002, Data Networks Associates (DNA), Partener Certificat de Afaceri Computer Associates (CA) si Power Net Consulting, reseller CA, au semnat un contract de implementare a solutiei de securitate CA InoculateIT la SC Nuclearelectrica SA.

Partile semnatare s-au aratat foarte incantate de afacerea incheiata, fiecare felicitand pe fiecare pentru profesionalismul desavarsit de care da dovada. Data Networks Associates si Power Net Consulting sunt doua dintre cele mai importante firme autohtone care activeaza in domeniul IT.

Lista clientilor Power Net Consulting este absolut impresionanta: Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Finantelor, al Integrarii Europene, al Educatiei si Cercetarii, Secretariatul General al Guvernului, Politia Romana si Politia de Frontiera, Camera Deputatilor, Departamentul National Anticoruptie, Imprimeria Nationala, Centrala Nucleara de la Cernavoda etc.

Site-urile si informatiile tuturor institutiilor de stat enumerate mai sus si a multor altora sunt protejate de aceasta firma, care primeste in schimb sume impresionante de bani. Iata insa ca sistemul de securitate este unul permisiv, iar atacul de ieri al sacalului este cea mai buna dovada in acest sens.

Foarte grav este faptul ca aceleasi firme se ocupa si de sistemul de securitate informatic al Centralei Nucleare, iar daca la Nuclearelectrica a fost posibil asa ceva, nu vedem ce i-ar putea opri pe hackeri sa se joace putin si pe la panourile de comanda ale reactoarelor nucleare.

Hackerii au umplut de „propuneri legislative” si site-ul Ministerului de Finante

Nu este primul site al unei institutii publice atacat de hackeri, acestia trecandu-si pe raboj nume precum TVR, Ministerul Finantelor, Politia Judeteana Timis si Directia Apelor Dobrogea Litoral.

Hackerul care a spart site-ul Ministerului de Finante a dovedit un umor deosebit, agresorul venind cu o serie de propuneri legislative absolut savuroase: introducerea taxei pe prostie, schimbarea sistemului de impozitare, prin cotizarea la stat cu un anumit numar de lazi de bere lunar, scutirea de la taxe a anumitor categorii sociale si a anumitor produse „indispensabile”, precum

alcoolul sau tutunul. O alta masura revendicata de hackerii glumeti privea modificarea salarizarii in unele institutii, iar Ministerului de Interne (Gaborilor) i se vor retrage toate fondurile si i se va interzice sa mai amendeze populatia. O alta masura radicala urma sa fie aplicata si Ministerului Invatamantului, profesorilor interzicandu-le intrarea in scoala pentru a nu deranja elevii.

Nu este insa obligatoriu ca toti hackerii sa manifeste un simt al umorului atat de inofensiv, atacarea Nuclearelectrica sau a centralei nucleare putand fi deja incadrata la categoria de atentat la siguranta nationala.