Romania s-a transformat in ultimii ani intr-o adevarata fabrica, ce a pregatit pe banda rulanta mii de asistenti medicali. Daca in tara noastra cererea de pe piata fortei de munca nu motiva acest lucru, o serie de state bogate s-au aratat dispuse sa angajeze, cu salarii destul de ridicate, numerosi absolventi din Romania.

Numai in ultimii cinci ani, in toate judetele au fost infiintate zeci de scoli postliceale sanitare particulare, ce ofereau o alternativa la invatamantul medical universitar (de scurta durata). Functionand precum toate SRL-urile, avide dupa incasari, o parte dintre aceste scoli particulare nu au respectat nici macar regulile elementare in selectia viitorilor absolventi.

Spre exemplu, Ordinul Asistentilor Medicali din Galati a sesizat recent faptul ca o parte dintre tinerii asistenti nici macar nu au promovat examenul de bacalaureat. Cu toate acestea, tinerii care au investit bani intr-o diploma in Romania castiga mii de euro in clinicile si centrele de ingrijire de peste hotare.

Singurul dezavantaj este acela ca aproape nici un asistent medical din tara noastra nu este incadrat pe aceasta functie si peste hotare.

Asistenti fara bacalaureat si scoli avide dupa bani

La ora actuala, o parte dintre asistentii medicali din tara noastra, care profeseaza aceasta meserie, nici macar nu au absolvit examenul de bacalaureat. Ei au reusit sa se strecoare in sistem datorita bunavointei unor scoli postliceale sanitare, care pentru a obtine profit, au acceptat la studii si absolventi de liceu fara examen de bacalaureat.

Directorul DSP Galati, Sorin Ungureanu ne-a declarat ieri ca multe scoli postliceale sanitare particulare din Galati, dar si din alte judete, accepta in primul an de studiu tineri fara bacalaureat, insa ulterior le cer tuturor sa promoveze examenul de absolvire a liceului.

"Stiu ca cele doua scoli din Galati, «Carol Davila» si «Cristiana», sunt mai ingaduitoare in primul an de studiu cu cei care nu au promovat bacalaureatul. Insa apoi le cer tuturor sa aduca diploma respectiva. Asta se intampla teoretic. Practic insa, putini stiu ce se intampla in toate scolile particulare din tara.

Este adevarat ca la angajare, asistentilor li se cere diploma de absolvire a scolii de specialitate si mai rar cea de bacalaureat”, a afirmat directorul Ungureanu.

Reprezentantii Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Galati sunt insa foarte nemultumiti de legislatia destul de permisiva cu personalului slab pregatit din domeniu. Presedintele organizatiei, Daniela Artimof, ne-a declarat ieri ca aceste probleme din sistemul sanitar din Romania au fost tolerate de o serie de guvernanti, care au modificat legile din invatamantul Romanesc.

"In lege se spune ca pot profesa meseria de asistent medical absolventii invatamantului universitar. Dar o serie de deputati, cu diverse interese, au introdus si un articol in care sunt inclusi si cei care au terminat o scoala posliceala sanitara. Multe dintre aceste scoli functioneaza precum SRL-urile, dupa principiul castigurilor materiale.

Asa a fost posibil ca o serie de asistenti medicali sa obtina diplome fara sa fi sustinut examenul de bacalaureat, ceea ce nu este admisibil. Trebuie modificata de urgenta legea”, ne-a declarat ieri reprezentanta Ordinului Asistentilor Medicali din Galati.

Dupa cum se stie, in judetul Galati functioneaza la ora actuala trei institutii de invatamant ce pregatesc asistenti medicali. Este vorba despre Colegiul Medical Universitar si de scolile postliceale particulare „Cristiana”, respectiv „Carol Davila”. La Colegiul Universitar de stat, toti studentii trebuie sa prezinte la inscriere diploma de bacalaureat in original.

Aderarea strica afacerile din sistemul sanitar: Scolile particulare, la un pas de desfiintare!

Desi au reusit in ultimii ani sa colaboreze cu numeroase clinici si centre de ingrijire din Uniunea Europeana, viitorul scolilor postliceale particulare este destul de intunecat. Dupa aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, tinerii care vor dori sa practice meseria de asistent medical vor trebui sa aiba numai studii universitare.

"Aceasta este regula impusa de Uniune, pentru echivalarea studiilor. Deocamdata nu s-a decis clar ce anume se va intampla cu aceste scoli particulare, dar se stie sigur ca numai universitatile vor mai putea pregati asistenti. O sansa pentru invatamantul postliceal particular ar fi reprofilarea.

Adica sa pregateasca asistenti sociali, s.a.m.d.”, ne-a declarat in cadrul unui interviu, doctorul Aurel Nechita, decan al Facultatii de Medicina din Galati.

Realitatea de peste hotare: Toti asistentii din Romania fac pe infirmierii in vest

Majoritatea tinerilor care au profesat meseria de asistent medical in Romania nu sunt incadrati decat pe posturi de infirmieri in strainatate. Acest lucru se datoreaza chiar faptului ca scolile de specialitate din tara noastra nu au oferit absolventilor un numar suficient de ore de curs.

Un practicant din statele Uniunii Europene trebuie sa aiba minimum 4.600 de ore de specialitate, dar in tara noastra foarte putine scoli au respectat aceasta cerinta. „Din Galati au plecat din 2004 si pana in prezent peste 500 de asistenti, dar aproape nici unul nu lucreaza decat ca ajutor de asistent sau infirmier.

Acest lucru este sigur in procent de 100%! Nu au studiat acel numar de ore si nu li se recunosc decat partial diplomele. Pentru a avansa, ei trebuie neaparat sa isi completeze studiile afara si sa sustina tot acolo un examen”, ne-a declarat presedinta Ordinului Asistentilor Medicali.

Navetista in lumea araba: Asistenta la musulmani, in timpul razboiului din Golf

Maricela Burducea este asistenta medicala la spitalul TBC din Galati, insa in ultimii 15 ani a lucrat mai mult in strainatate, preferand in special tarile din Orientul Mijlociu. A plecat pentru prima oara in Golf, la inceputul anilor '90, exact cand a izbucnit razboiul din acea regiune.

"Am fost selectata impreuna cu alte cateva asistente din tara sa mergem cu armata in Golf, unde izbucnise razboiul. A fost probabil o experienta unica si nu ma jenez sa spun ca am montat si demontat corturi, pe langa activitatea mea de baza. Nu am lucrat o perioada indelungata in Arabia Saudita. Izbucnise un mic scandal si am ales sa merg sa fac treaba in Kuweit.

In Golf, in urma unei betii a unor asistenti mai putin seriosi, o infirmiera decedase. Ea amestecase cu suc un lichid pe care il gasise intr-unul din depozitele amenajate in perioada razboiului in acea zona. Acela a fost cel mai neplacut incident care se putea intampla”, povesteste Maricela.

"Salvarea” celor care doreau sa isi continue activitatea in strainatate a venit insa de la Ministerul Sanatatii, care a anuntat ca sustine un stagiu de voluntariat in Kuweit, pentru toti cei care doreau sa practice asistenta medicala. Maricela B. povesteste ca dupa expirarea perioadei de voluntariat, ce varia intre 6 si 8 saptamani, a obtinut un contract avantajos pentru cativa ani.

"In Kuweit se castiga si acum foarte bine. Pe atunci, eu aveam in jur de 800 de dolari pe luna, un salariu cu mult mai mare decat cele care au existat la vremea aceea in Romania. Am lucrat de doua ori si in Libia, iar salariul era destul de mare si acolo. Prin 2001 insa, dupa ce facusem naveta Romania - Libia, am prins un contract in Egipt.

Tot ca asistenta lucram, insa salariul era de 600 de dolari pe luna, iar acolo am lucrat trei ani de zile. Am avut insa noroc de o agentie care intermedia aceste contracte si care, in perioada in care trebuia sa ma intorc in tara pentru diverse probleme, imi pastra, sa spunem asa, locul de munca din strainatate.

Acum nu se mai practica aceasta politica nicaieri”, mai povesteste asistenta de la spitalul TBC.

Dupa atatia ani de lucru in lumea araba, fiecare angajat ajunge sa cunoasca destul de bine cultura, limba statelor respective, legile scrise si nescrise din Islam, dar si caracterul localnicilor. Spre exemplu, Maricela sustine ca, in ciuda aparentelor, arabii sunt persoane tolerante si serioase.

Cu toate acestea, se pare ca s-au mentinut si in aceste state o serie de diferente rasiale, care conteaza atat la obtinerea unui post important cat si la promovare. „Exista o lege nescrisa, care spune ca pielea alba este mereu superioara. Tocmai de aceea cred ca am fost primita foarte bine, fiind considerata o europeanca, in ciuda faptului ca veneam din Romania.

Pot sa spun ca cei care locuiesc in Golf sunt foarte deschisi, in timp ce egiptenii sunt cam mincinosi. Nu poti avea mereu incredere in ei, pentru ca iti spun una dar fac alta. Oricum, nu am avut probleme de natura religioasa nicaieri in Orient. Nu mi s-a cerut sa port voal pe cap, nici pe strada si nici in spital. De fapt, nici localnicele nu erau obligate sa poarte asa ceva.

In Libia insa femeile nu prea erau privite bine daca purtau fuste foarte scurte si decolteuri generoase. Aruncau barbatii cu pietre in ele... In schimb, pentru a ma adapta mai bine in lumea musulmana, eu am citit de cateva ori Coranul si am invatat limba araba cu cele trei dialecte”, mai povesteste asistenta.

La ora actuala, Maricela B. castiga la Spitalul TBC din Galati un salariu de aproximativ 12 milioane de lei vechi, dar spune ca se afla mereu pe picior de plecare. „As pleca si maine in alt stat sa lucrez, dar mama mea ma tine pe loc. Are 80 de ani si e foarte bolnava”, incheie angajata spitalului galatean.

Bilet scump pentru Israel: Mii de euro numai pentru parafarea unor acte

Un alt stat care ofera conditii de lucru si salarii destul de atractive asistentilor medicali din Romania este Israelul. Sute de romani au migrat in ultimii ani in Israel pentru a lucra, pe baza de contract, la o serie de clinici si centre de ingrijire a batranilor.

Spre deosebire de tarile din Uniunea Europeana, care de aproximativ doi ani echivaleaza studiile de specialitate ale asistentilor, in Israel este mai dificil sa profesezi aceasta meserie. Pentru a ajunge insa asistent acolo, un absolvent trebuie sa cheltuie cateva mii de euro pentru traducerea si atestarea actelor de studii la Ministerul Sanatatii din Romania, dar si la cel din Israel.

Nicoleta Brauman lucreaza ca asistent la sectia de obstetrica fiziologica din cadrul Spitalului Judetean din Galati. Si ea a lucrat timp de aproximativ trei ani ca asistent medical in Israel si sustine ca diferentele dintre sistemul medical din tara noastra si cel din statul respectiv sunt foarte mari.

Aceste diferente se refleta atat in modul in care sunt finatate spitalele cat si in mentalitatea angajatilor. Cum era de asteptat, salariile din Israel sunt net superioare celor din Romania. „Depinde foarte mult cat lucrezi in statul respectiv. Poti face ture de zi sau ture de noapte si fiecare este platita diferentiat.

In Israel exista avantajul ca se poate lucra in doua locuri diferinte, pentru a castiga un salariu mai mare. In orice caz, minimul este cam in jur de 1.500 de dolari”, povesteste Nicoleta B.

Spre deosebire de alte tari, in Israel nu poti ajunge sa castigi salarii foarte mari decat dupa ce obtii un statut de angajat permanent. Initial, fiecare asistent medical este incadrat cu statut provizoriu, iar dupa o perioada mai indelungata de timp contractele se modifica, iar angajatii competenti primesc statutul de angajat permanent si odata cu el vin si o serie de sporuri.

Nicoleta Brauman a avut insa noroc in Israel si pentru faptul ca detine dubla cetatenie. Mai mult, ea a sustinut in trecut si un examen de absolvire in cadrul unei institutii de specialitate din aceasta tara. Fara acel examen, asistenta spune ca i-ar fi fost mult mai greu sa profeseze peste hotare.

"Daca nu as fi avut cetatenie dubla si acel examen de stat sustinut si in Romania si in Israel, lucrurile ar fi stat altfel. In primul rand ar fi trebuit sa merg cu actele de studiu din Romania la Ministerul Sanatatii pentru a fi avizate. Apoi ar fi trebuit traduse in limba evraica si ar fi avut nevoie de o parafa si de la Ministerul Sanatatii din Israel.

Abia dupa aceea ar fi urmat procedura de echivalare. Totul m-ar fi ajuns la cateva mii de euro”, mai adauga Nicoleta Brauman.

Ca si alte colege din Galati, Brauman a refuzat sa spuna clar ce anume nu functioneaza corect la spitalele din tara noastra si toate motivele pentru care majoritatea asistentilor medicali aleg in continuare drumul strainatatii.

Reguli stricte in UE: Concediata din Germania pentru ca a pus capac la acul seringii

Chiar daca legislatia din UE nu a fost atat de permisiva cu absolventii din tara noastra, in ultimii ani, numerosi tineri care au frecventat cursurile unor scoli postliceale sanitare au reusit sa castige foarte multi bani in tari ca Italia, Germania si mai nou Elvetia.

Maria Vlad a absolvit o scoala posliceala particulara in Galati si imediat dupa ce a obtinut diploma a plecat in Germania cu un contract de munca pe o perioada de trei ani de zile. Tanara recunoaste ca nu a lucrat ca asistenta medicala, ci ca infirmiera intr-o clinica din Frankfurt. Intr-o luna de zile a castigat insa peste 2.000 de euro.

Ea spune ca programul de lucru este foarte strict, iar nemtii sunt oameni politicosi dar destul de reci. „In Frankfurt nu puteai chiuli de la program, asa cum am auzit ca se mai intampla prin spitalele din Romania. Intotdeauna aveai ceva de facut, iar stresul era foarte mare.

O colega din Romania, care lucra cu mine, a fost concediata dupa trei saptamani pentru o greseala pe care nimeni nu o ia in seama aici. Dupa ce facuse o injectie, a incercat sa puna capacul la acul din seringa. Asistenta sefa i-a explicat ca seringa trebuia aruncata la container, pentru ca altfel ar fi riscat sa se intepe si sa contacteze o boala.

La doar doua zile dupa acel incident, i-a venit o decizie prin care a fost anuntata ca i-a fost reziliat contractul”, spune asistenta. Maria Vlad se afla in Romania intr-un concediu scurt, iar peste o saptamana trebuie sa se prezinte din nou la lucru. Desi recunoaste ca in Uniunea Europeana se lucreaza mai mult decat in Romania, salariile de peste granita sunt destul de motivante.

"Daca faci si ture de noapte poti depasi 2.000 de euro pe luna. In plus, sunt persoane care te solicita si la domiciliul lor. Pentru asta se primeste pana la 300 de euro, in functie de orele petrecute acolo”, a mai mentionat asistenta din Frankfurt, care intentioneaza sa isi cumpere, din banii castigati peste granita, o casa in Romania.

Motivatia crizei de personal din vest: Strainii prefera sa devina medici, nu asistenti

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, aproape toate statele din vest s-au aratat dispuse sa angajeze personal sanitar din tara noastra. Conform unor statistici obtinute de la Directia Sanitara din Galati, asistentele din Romania sunt binevenite in aceasta perioada in Italia, Spania, Anglia si Franta.

De altfel, Franta se confrunta la ora actuala cu o adevarata criza de asistenti medicali, iar motivul este unul singur. In toate aceste state din vest, un asistent medical castiga lunar pana la 1.500-2.000 de euro, in timp ce un medic poate ajunge la 20.000 de euro pe luna.

Deoarece sistemul de invatamant din Occident permite absolventilor de la sectia de asistenta medicala sa continue studiile pentru medicina generala, multi opteaza sa devina medici (mai multa carte, dar si bani pe masura).

Romanii migreaza de obicei peste hotare si accepta o serie de servicii, considerate oarecum umilitoare (schimbarea olitei cu fecale a bolnavilor, ajutarea pacientilor sa mearga la toaleta, schimbarea lenjeriei) datorita salariilor mici, cu care ar fi platiti in Romania pe posturi de asistenti.

In tara noastra salariile pentru asistenti variaza de la aproximativ 6 milioane pana la 14 milioane de lei vechi (pentru cei cu vechime indelungata).