Marc Horea, proprietarul carierei Mestera si asociat la cea de la Mermezeu, nu a reusit miercuri sa treaca concesiunea de pe firma Hodaco Prodcompex pe Andemur * Consilierii locali considera ca un eventual transfer al concesiunii este ilegal * Cariera de la Mermezeu ar trebui concesionata tot prin licitatie publica * Marc nu a depus inca studiul de impact pentru autorizatia de mediu pentru cariere

Consilierii locali din Stanceni au avut miercuri pe ordinea de zi dezbaterea unei solicitari din partea societatii Andemur, un joint-venture intre familia Marc si austriecii de la Swietelski care propunea transferul concesiunii pentru cariera de la Mermezeu, comuna Stanceni, de la Hodaco, cealalta firma detinuta de catre Horea Marc si care este proprietara carierei de la Mestera.

Consilierii locali au respins proiectul de hotarare, pentru ca nu au reusit sa identifice care ar fi cadrul legal pentru un asemenea transfer. De asemenea, alesii locali au sustinut ca legal ar trebui organizata o noua licitatie publica pentru concesionarea carierei, lucru care nu ar fi n favoarea Andemur care ar putea sa rateze concesiunea.

Andemur a mai solicitat in doua randuri sa preia cariera Mermezeu dar in subconcesiune, si de atatea ori proiectul de hotarare a fost respins de Consiliul Local. De altfel, grupul de consilieri al PRM ne-a declarat ca daca Hodaco nu avea forta financiara sa duca la bun sfarsit contractul nu ar fi trebuit sa solicite concesiunea. Tot ei au catalogat cererea Hodaco drept imorala, desi legala.

Consilierii ne-au aratat ca in cazul inchirierii Andemur nu ar putea fi trasa la raspundere, pentru ca nu este parte a contractului. Solutia fireasca vazuta de consilieri ar fi fost rezilierea contractului. Nu putem sa nu remarcam ca administratorul Hodaco, Horea Marc, si-ar fi luat de doua ori partea - o data ar fi castigat din inchiriere, iar in al doilea rand ar fi avut partea sa din Andemur.

Cu toate ca alesii locali au respins inchirierea, Andemur a solicitat acordul de mediu pentru statia de concasare care ar urma sa fie construita pe Valea Mermezeu.

Atat pentru Hodaco cat si pentru Andemur nu avem vesti bune nici dinspre Agentia pentru Protectia Mediului, carierele fiind in continuare neautorizate.

Danut Stefanescu, directorul APM, ne-a declarat ca inspectorii agentiei au solicitat studiu de impact pentru cariere, dar pana in prezent acesta nu a fost depus, urmand ca dupa aceea sa se deruleze dezbaterea publica, care ar putea sa le puna mari probleme patronilor celor doua firme, stiuta fiind inversunarea localnicilor impotriva functionarii in comuna mai ales a carierei de la Mestera.

Interesant, cu toate ca nu avem pana in prezent vreun raspuns de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale daca Marc a obtinut un nou permis de exploatare pentru cariera de la Mestera, permis care expira in 31 august. Vom reveni.

Fara autorizatie

Cea mai mare problema pe care o ridica cele doua cariere detinute de Horia Marc este cea de mediu. Nici una dintre cele doua exploatari de piatra in cariera nu detin autorizatie de mediu.

De altfel, ambele cariere sunt situate in Rezervatia Naturala Defileul Muresului, pentru autorizarea lor fiind necesar avizul Academiei Romane, dar si un studiu complex de impact, dincolo de hartogaria depusa de beneficiarul Hodaco.

De altfel, cu toate ca este la curent cu cerintele de mediu, timp de aproape jumatate de an, in cazul carierei de la Mestera, si peste un an in cazul carierei de pe Valea Mermezeu, Horia Marc nu a intreprins nici o actiune care sa dovedeasca intentiile sale de a se conforma reglementarilor in domeniul protectiei mediului.