Conducerea Complexului National Muzeal (CNM) "Astra" din Sibiu solicita parlamentarilor din judet sa stranga randurile si sa sustina suplimentarea bugetului institutiei pentru anul 2007 cu inca 67 de miliarde lei vechi.

"Banii sunt necesari pentru continuarea investitiilor in reabilitarea infrastructurii turistice si pentru finantarea celor 25 de proiecte pe care institutia noastra intentioneaza sa le desfasoare in 2007.

Este al doilea an consecutiv in care "Astra" intentioneaza sa sensibilizeze grupul parlamentarilor asupra demersului de majorare a bugetului alocat", a declarat directorul general al CNM "Astra", Corneliu Bucur.

Potrivit sursei citate, este nevoie de bani pentru continuarea reparatiilor la infrastructura interna si la dezvoltarea facilitatilor puse la dispozitia turistilor. De asemenea, caile de acces si promenada, mobilierul si dotarile sociale ale Muzeului din Dumbrava Sibiului au nevoie de reparatii si modernizare, iar sistematizarea rutiera a zonei de acces in muzeu trebuie reabilitata.

Totodata, parcarea auto amenajata in apropierea institutiei de cultura nu este suficient de incapatoare pentru afluxul de turisti, iar din aceasta cauza la fiecare eveniment organizat in muzeu, drumul national ce iese din Sibiu inspre Rasinari - Paltinis este blocat.

Corneliu Bucur a mai afirmat ca au nevoie de sume si pentru asigurarea functionarii Laboratorului de restaurare si conservare, pentru Studioul "Astra Film" si pentru Centrul de informare si documentare "Cornel Irimie".

Pe de alta parte, reprezentantii CNM "Astra" au mentionat ca trebuie bani si pentru acoperirea cheltuielilor de personal pentru anul 2007, evaluate la circa 55 de miliarde lei vechi.

Cacialma in 2005

Parlamentul a jucat o festa institutiei de cultura in toamna lui 2005, cand la insistentele deputatelor Mona Musca si Raluca Turcan si cu sustinerea celorlalti parlamentari sibieni, fondurile "Astra" au fost suplimentate pentru 2006 cu 47 de miliarde lei fata de sumele alocate initial.

Ulterior, o "omisiune accidentala" a exclus din textul Legii bugetului pentru acest an, publicat in Monitorul Oficial, miliardele alocate suplimentar CNM "Astra".

Ministerul Culturii si Guvernul nu si-au asumat responsabilitatea ciudatei situatii si nu s-au mai obosit sa explice cum a fost posibil asa ceva. Singura realitate este aceea ca banii nu au mai ajuns la Sibiu.