Saptamana trecuta, revista "Capital” a realizat un top al oraselor in care "merita” sa locuim. Urbea noastra s-a situat pe locul 29. Un loc nu tocmai onorant pentru o localitate ce se vrea metropola.

Lasand gluma la o parte, topul intocmit de Razvan Amariei se vrea cat se poate de serios si doreste sa creeze o imagine corecta asupra situatiei in care se afla orasele Romaniei.

Astfel, aflam din acest top faptul ca 60% din orasele mari si medii au obtinut note de 3 si 4 in privinta conditiilor de viata oferite locuitorilor, iar la polul opus, doar trei centre urbane au obtinut scoruri de peste 7. Cu toate acestea, cele trei centre nu au inca nici o sansa in fata "suratelor” lor occidentale.

De ce stam atat de prost?

Raspunsurile ar putea fi foarte variate la aceasta intrebare. Stim cu totii ca situatia Romaniei este departe de a fi roza si ca tara se zbate inca intre nuante de maro si kaki.

Razvan Amariei identifica doar cativa factori care concura la situatia precara a oraselor noastre semi-integrate. Dupa el, avem parte de o situtie economica destul de incerta, de lefuri mici, someri inca numerosi, de "investitii straine cu taraita”. Posibilitatile de petrecere a timpului liber sunt reduse, reteaua de transport este slab dezvoltata, sau chiar incompleta.

Mai amintim aici gradul de poluare, care este inca foarte ridicat, oferta educationala saraca, rata criminalitatii crescuta.

Amariei se mai refera la faptul ca stam - inca - prost cu posibilitatile de "evadare la shopping”, acestea rezumandu-se inca, in 2006, la magazinul universal central-ceausist, care a ajuns un fel de talcioc in care mini-buticurile expun marfa de tot felul de feluri si calitati, care mai de care mai indoielnice.

Nu toate aceste criterii sunt insa aplicabile la nivel national. Mai exista si exceptii. Orase in care locuitorii au salarii decente, sau care au o viata universitara tumultoasa, unde poti merge la teatru, filarmonica, opera si unde poti sa-ti faci cumparaturile in mall, hypermarket sau cash&carry.

Orase apropiate de zonele montane sau de litoral, unde in maxim jumatate de ora poti fi prezent la distractie.

Pe langa argumentele pro, dar mai ales contra aduse de Razvan Amariei, ma mai pot gandi si eu la cateva care ar concura la prezenta situatie. Am putea adauga aici coruptia, care este in floare la toate nivelurile si in toate administratiile locale de prin Romania.

Fapt care atrage dupa sine lipsa initiativei si a interesului acestor autoritati pentru o dezvoltare corecta a orasului pe care il reprezinta si care, mai degraba dezvolta interesul acestora pentru umflarea propriilor buzunare si conturi. Asadar, replica "nu sunt bani pentru aia, nu sunt bani pentru cealalta” nu prea are acoperire in realitate, cat timp sunt bani pentru... UNII.

Dar, vorba aia, "cine-mparte, parte-si face!” Tot aceste interese indeparteaza investitorii straini - de buna credinta - si ii atrage pe cei care vor imbogatire rapida. Pe seama populatiei, bineinteles! De unde apar si lucrurile facute de mantuiala.

La polul opus, ramane vechea zicala - "nicaieri nu-i ca acasa”, iar daca aici ne-a fost dat sa ne nastem, aici ne simtim... bine. Pentru ca omul sfinteste locul si, cu siguranta, fiecare gaseste pana la urma ceva de facut in orasul propriu. Si asa ajunge sa se obisnuiasca cu traiul in el, chiar mai mult - sa-i placa urbea proprie.

Top 50 orase in care merita sa locuim

Revenind la topul in sine, Razvan Amariei puncteaza faptul ca "cele mai multe orase medii si mari din Romania se dovedesc a fi doar localitati fara personalitate”. Si ca doar 19 dintre ele "trec clasa cand vine vorba de a oferi un trai modern si variat”.

Sa vedem, in continuare, modul in care a fost intocmit acest top. S-au luat primele 50 de orase din Romania, in functie de populatie. Adica de la Iasi (317.812 locuitori la 1 iulie 2004, conform datelor de la Institutul National de Statistica), la Tecuci (43.074 de locuitori, la aceeasi data).

S-a luat separat si Bucurestiul, i s-au aplicat aceleasi criterii si a fost folosit ca termen de comparatie.

Criteriile iau in calcul necesitatile unei familii din clasa medie, de la un loc de munca adecvat si bine remunerat, pana la existenta unor posibilitati cat mai diverse de petrecere a timpului liber si de la nevoia de a se deplasa rapid in tara si in strainatate, pana la dorinta de a duce o viata sanatoasa si linistita.

Dupa aplicarea criteriilor si acordarea notelor - de la 1 la 10 - fiecarui oras "testat”, in functie de zona, rezultatul nu este foarte imbucurator. Si asta pentru ca din localitatile luate in calcul, doar doua - exceptand Bucurestiul - au obtinut note peste 7, alte sase s-au incadrat intre 6 si 7, iar unsprezece au luat note de la 5 la 6.

Grosul oraselor evaluate nu au primit note de trecere, respectiv 26 de localitati s-au situat intre 4 si 5. Codasele clasamentului, sunt cinci la numar si au obtinut note sub 4. Elocventa este media celor 50 de orase si anume 4,98.

In urma evaluarii, topul arata cam asa: Cel mai "prietenos” oras din Romania pare a fi Timisoara, acesta obtinand nota 7,25 si fiind urmat indeaproape de Constanta cu 7,10. Pe ultimul loc al podiumului se situeaza Sibiul, dar la distanta mare, obtinand doar nota 6,65. De remarcat faptul ca Turda se afla in primele 10 orase din tara, pe locul 8, cu scorul final 6,05.

La polul opus, ultimele trei orase din top 50 sunt Onesti - 3,75, Vaslui - 3,25 si Barlad - 3,15.

Bucurestiul s-ar fi clasat pe prima treapta a topului, in cazul in care ar fi fost inclus in el, fiind notat cu 7,60, o nota oricum departe de media altor metropole din Uniunea Europeana.

Baia Mare nu trece clasa in topul "Capital”

Rezumandu-ne la orasul nostru, avem cateva din notele care ne-au fost acordate de catre "Capital”, la zece dintre criterii si putem sa ne facem o imagine mai clara despre cum s-a desfasurat acest top si de ce nu am trecut... clasa. Asadar, nota finala obtinuta de Baia Mare - 4,75 - ne-a pozitionat pe locul 29 in top. Iata doar cateva dintre notele care ne-au fost acordate:

La capitolul poluare am obtinut nota minima, adica 1. Crisan Calin, comisar sef al Garzii Nationale de Mediu, Comisariatul Maramures, este de parere ca nota este exagerata, el considerand ca nu stam chiar atat de slab la acest capitol, argumentand si cu faptul ca a scazut in ultima perioada concentratia de plumb.

Totusi, Crisan admite faptul ca nestiind criteriile dupa care a fost acordata aceasta nota, nu poate sa o comenteze in cunostinta de cauza. Ii spunem noi domnului Crisan faptul ca s-au aplicat acele criterii prin care se determina gradul de poluare, criterii care ar trebui sa-i fie familiare, avand in vedere faptul ca este expert in acest domeniu.

Iar daca revista "Capital” ne-a notat cu 1 la acest capitol, asa o si fi.

La accesul la infrastructura moderna de transport interurban am primit nota 5, iar la accesul la comert modern 6,5 - si asta fiindca desi avem metro si hypermarket, nu avem mall.

Primul capitol la care stam bine din punctul de vedere al expertilor de la revista "Capital” este cel universitar, unde ne-au acordat un 8. Asta probabil prin prisma celor trei universitati pe care le avem.

Una calda, una rece! Imediat dupa ce am punctat puternic la capitolul educatie, suntem depunctati serios la capitolul acces la cultura. Si asta pentru ca avem teatru si cinematograf de categoria III - eu as spune ca nu mai avem cinematograf deloc - dar, spun cei ce au alcatuit topul, nu avem cinema modern, nu avem opera sau filarmonica.

Un alt capitol la care am luat o nota, spun eu, surprinzator de mica este acela al posibilitatii de petrecere a timpului outdoor. Aici am luat doar 4,5, dar nota este destul de bine argumentata, desi poate parea prea scazuta. Argumentele forte ar fi acelea ca desi avem muntele foarte aproape, marea este foarte departe.

Gradina zoologica este de categoria II - spun ei, eu zic ca este de categoria a saptea - si echipa de fotbal este doar in liga a doua. As mai adauga aici si faptul ca degeaba avem statiuni in zona montana daca ele sunt slab gospodarite - nu toate, unele - si nu atrag suficienti turisti.

Un alt capitol la care am obtinut cu greu nota de trecere - 5, este acela al situatiei economice. Argumentele ar fi acelea ca desi rata somajului este destul de OK, se sta cam slab la investitiile per capita si la salariul mediu.

Alexandru Bondrea, director AJOFM este de acord cu cotatia, considerand faptul ca nu stam atat de prost la rata somajului, dar ca salariul mediu este intr-adevar mic si infrastructura este foarte proasta.

Bondrea ar da mai degraba un 4 la capitolul infrastructura si coreleaza situatia economica cu faptul ca avem drumurile asa cum le avem si mai ales ca nu avem aeroport international, acest lucru indepartand clar investitorii straini din zona.

Un alt capitol la care am ramas corijenti este rata criminalitatii, unde am obtinut doar 4. Ionel Todoran, comandantul Politiei Baia Mare nu este de parere ca aceasta nota ar fi una exacta. Si el admite faptul ca nestiind cu adevarat criteriile dupa care s-au luat cei ce au intocmit statistica, nu se poate pronunta.

Dar adauga faptul ca in ultimii ani, Baia Mare nu s-a situat niciodata in topul infractionalitatii la nivel national, ci mai degraba a fost un oras linistit din acest punct de vedere.

Cel mai bine am punctat la capitolul "distanta pana la granita de vest”, unde am luat un binemeritat 9 si am fost cotati ca "foarte aproape”.

La capitolul imobiliare am obtinut un alt 5, fiind considerati un oras mediu din acest punct de vedere. Liviu Olos, reprezentantul www.imobiliare.ro, apreciaza ca fiind corecta aceasta cotatie, adaugand faptul ca avem ca si termen de comparatie Sighetul, care are preturi comparabile cu ale Baii Mari, dar si Clujul, unde preturile sunt cu mult mai mar

Ca termen de comparatie, cel mai la indemana pare a fi orasul Satu Mare.

Acesta s-a clasat pe locul 13, cu nota 5,59 si ne-a luat de departe la capitolul poluare (remanenta, nu neaparat activa), a fost usor deasupra la situatia economica, cultura - pentru ca au si filarmonica - retea de transport, pentru ca au acces la un drum european modernizat, distanta pana la granita de vest si rata criminalitatii, dar au fost sub noi la comert, petrecerea timpului liber outdoor si educatie. La capitolul imobiliare am fost egali.

Asadar, in fond si la urma urmei locul pe care ne-am clasat este unul sub-mediocru, dar pe undeva de inteles. La cate manarii se petrec in orasul nostru nici nu ma mira faptul ca luam note atat de mici. Pentru ca cei ce ar trebui sa se ocupe de bunastarea orasului si a cetatenilor, se preocupa mai mult de propriul buzunar. De aceea, degeaba ne suparam, asta ne e pozitia.

Eu propun sa ne bucuram de faptul ca am intrat in top. Ca la cata indiferenta exista nu m-as mira ca pe viiitor sa ajungem mult mai rau daca vom continua pe aceasta linie.