Intreaga lume folclorica romaneasca a fost cuprinsa ieri de doliu dupa cel care a fost toata viata lui „un om cu zimbetul pe buze". „A fost un om extraordinar, coleg foarte bun, un caracter tonic", isi aduce aminte interpreta de muzica populara Maria Marcu. „A lasat o durere foarte mare si o tristete nemarginita in mijlocul nostru", a mai adaugat cunoscuta artista.

Solistul implinise 70 de ani in luna martie a acestui an si avea 50 de ani de cariera muzicala.

"Putea sa cinte absolut orice"

Dumitru Sopon s-a nascut in comuna Gilau din judetul Cluj, la 21 martie 1936. A debutat pe scena folclorului in 1955, insa a inceput sa cinte de mic copil. Dupa o perioada in care a fost interpret la Ansamblul „Ciocirlia" din Bucuresti, a revenit la Cluj-Napoca, iar in 1959 a fost angajat ca solist la Orchestra Populara a Filarmonicii de Stat, in urma unui concurs foarte dificil.

Aici i-a avut colegi pe alti solisti de renume, precum Maria Peter, Maria Marcu, Felician Farcasu, Ilie Mutiu, Ana Pop Corondan, si a cintat sub bagheta dirijorului Ilie Tetrade. Repertoriul sau cuprinde peste 150 de piese. „Putea sa cinte absolut orice gen, de la banateana, la maramureseana, putea sa cinte absolut orice era de cintat", marturiseste Maria Marcu.

Dumitru Sopon a primit in urma cu citiva ani titlul de cetatean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, precum si al statului american Carolina de Nord.