Miscarea sindicala din Romania se intareste prin fuzionarea a patru din cele cinci federatii sindicale reprezentative la nivel national. Potrivit liderului CNSLR Fratia Cluj, Stefan Roman, fuziunea federatiilor sindicale este un proiect mai vechi si este fireasca daca se ia in considerare coagularea miscarii sindicale la nivel mondial.

"Este normal ca si la nivel national confederatiile sindicale sa se uneasca pentru a putea contracara aspectele negative ale globalizarii. Mai ales ca interesele federatiilor sindicale sint comune si reprezinta apararea drepturilor economice, sociale si culturale ale muncitorilor", a declarat Stefan Roman.

Cele patru federatii sindicale care vor fuziona sint CNSLR Fratia, Blocul National Sindical (BNS), Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) si Meridian. Fuziunea va avea loc la inceputul anului viitor, sindicatele urmind sa se uneasca sub denumirea de Confederatia Nationala a Muncii, denumire pe care confederatia nationala a sindicatelor din Romania a avut-o inainte de 1947.

Singurii care au refuzat oferta de fuziune au fost liderii CNS Cartel Alfa, una dintre cele mai puternice confederatii sindicale din Romania.

Stefan Roman spune ca fuziunea este un lucru care trebuia sa se realizeze de mult si la nivel national. „Trebuie sa ne dezbaram de orgoliile personale. Este un pas care ar fi trebuit sa fie facut de mult, pentru ca este in favoarea si in interesul oamenilor, al membrilor de sindicat", a declarat Roman.

Trebuie precizat ca in anul 2001 CNSLR Fratia si BNS au mai avut o tentativa de unificare, care, insa, nu s-a materializat.