Episcopia Greco-Catolica Oradea a anuntat ca va initia o actiune in Justitie impotriva ortodocsilor pentru a recupera Biserica Seminarului ce ii apartine din municipiu. Reprezentantii celor doua culte isi disputa de cativa ani lacasul de cult si nici unii nu vor sa renunte la el.

Greco-Catolicii au acordat un ultimatum conducerii Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Salajului pentru retrocedarea bisericii respective. "Astazi, 13 noiembrie, expira ultimatumul acordat conducerii Episcopiei Ortodoxe. Din pacate, observam ca acest lucru nu s-a intamplat.

Avand in vedere situatia existenta la nivelul Episcopiei Ortodoxe, care urmeaza sa aiba un nou episcop, care va fi ales in luna ianuarie, intelegand ca orice raspuns la ultimatumul nostru ar fi putut fi interpretat in mod diferit, putand avea consecinte asupra procesului de alegere a noului episcop, suntem de acord ca sa acordam un nou termen partii ortodoxe pentru retrocedarea Bisericii

Seminarului Greco-Catolic. Totusi, maine vom depune actiunea in Justitie in vederea recuperarii bisericii", a declarat purtatorul de cuvant al Episcopiei Greco-Catolice, Florin Jula.

Potrivit sursei citate, pana acum reprezentantii cultului au evitat implicarea Justitiei din dorinta de a oferi o sansa dialogului. "Dupa 17 ani se pare ca acest dialog este folosit de partea ortodoxa doar pentru tergiversari. Nu ne dorim ca si in Oradea, la fel ca in Satu-Mare, Parohia Ortodoxa sa fie evacuata de catre organele abilitate.

Ramanem fermi in ceea ce priveste dorinta de a primi cat mai repede cu putinta in lacasul de cult care ne apartine. Intelegand nevoile momentane ale Episcopiei Ortodoxe, am dori ca dupa luna ianuarie si partea ortodoxa sa inteleaga nevoile noastre", a mai spus Jula.

Episcopia Ortodoxa a remis, saptamana trecuta, un comunicat de presa in care sustinea ca ramane deschisa dialogului, insa le atrage atentia reprezentantilor greco-catolici ca "cele doua culte sunt mostenitoarele unui patrimoniu comun care trebuie gestionat in functie de numarul de credinciosi.

"In ceea ce priveste situatia Bisericii "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe" din Oradea, raportat la campania de presa din ultimul timp ne rezervam dreptul de a prezenta anumite aspecte mai putin cunoscute: solutionarea cererilor greco-catolicilor este un atribut exclusiv al Comisiei mixte de dialog ortodox-greco-catolic care functioneaza la nivel de centre eparhiale si nu la nivelul unor comisii

constituite ad-hoc, precum cele tinute la Seminarul Greco-Catolic din Oradea, iar lacasurile de cult revendicate sunt ale credinciosilor fosti greco-catolici, reveniti la ortodoxie din 1948, singurii proprietari de drept", se mai arata in comunicatul Episcopiei Ortodoxe.