Potrivit martorilor, rapitorii erau imbracati cu uniforme ale fortelor de comando ale politiei irakiene si au declarat ca indeplinesc o misiune guvernamentala anti-coruptie. Nu se stie nimic despre soarta celor rapiti - daca vor fi ucisi sau folositi ca moneda de schimb.

Universitatile irakiene au fost inchise

Autoritatile irakiene spun ca aceasta este cea mai mare si mai grava rapire in masa de la inceputul ocupatiei americane din Irak. Toate universitatile din Bagdad si-au inchis portile, dintr-un ordin ministerial, si se lucreaza la intarirea masurilor de securitate.

„Nu sintem pregatiti sa ne vedem tot mai multi profesori ucisi“, a declarat ministrul Abed Diab al-Oujaili, care a calificat rapirea de ieri drept un act terorist. Un act de acelasi gen a avut loc in luna martie a acestui an, cind 50 de persoane au fost rapite din birourile unei companii private de securitate din Bagdad.

De data aceasta, printre cei rapiti se numara nu doar angajati, ci si vizitatori. Nu se cunoaste destinatia unde acestia au fost dusi.

Rapitorii s-au dat drept agenti ai Guvernului

Potrivit declaratiilor citate de agentii internationale de presa, rapitorii au venit la bordul a 20 de vehicule si au oprit in fata cladirii guvernamentale. Ei au infruntat fortele de paza, dar nu au ucis pe nimeni, apoi au intrat in cladire. Operatiunea nu

a durat mai mult de 10-15 minute. Mascatii inarmati au urcat la toate cele patru etaje ale cladirii si aveau la ei o lista cu numele persoanelor care urmau sa fie luate. Ei au pretins ca actioneaza in numele unei misiuni guvernamentale, autorizate de departamentul de lupta impotriva coruptiei din cadrul Guvernului. Oamenii aflati pe lista au fost urcati in masini cu forta.

Politia sustine ca era vorba de 80 de rapitori, toti inarmati, si ca acestia si-au luat masuri de precautie, blocind strazile din apropierea cladirii guvernamentale unde au actionat.

Uniformele false sint folosite de militii shiite

Martorii au povestit ca femeile si barbatii au fost dusi in camere separate, iar barbatilor li s-au pus catuse, apoi toti au fost urcati in masinile cu care venisera rapitorii. Toate descrierile spun ca acestia purtau uniformele albastre de camuflaj ale fortelor de comando din politia irakiana.

Mai multe grupari de militii shiite, dar si alte grupari teroriste din Irak sint cunoscute pentru faptul ca fura uniforme de politie sau isi confec-

tioneaza uniforme false care respecta intocmai modelul celor reale, fie de politie, fie din armata. Institutul care a fost atacat este cel ce acorda granturi profesorilor si studentilor irakieni care doresc sa studieze ori sa se specializeze in strainatate.

Rapirile in masa nu mai sint deloc rare in Irak, iar comunitatea sunita a denuntat, de mai multe ori, violentele de acest gen de care s-ar face vinovati shiitii. Ministrul Invatamintului Superior, Abed Diab al-Oujaili, este membru al Frontului Concordia, principala coalitie sunita.