Sapte afaceristi mureseni sunt prezenti intre cei mai bogati 300 de romani, potrivit revistei Capital. Ce-a de-a cincea editie a Top-ului "300 cei mai bogati romani" nu a adus surprize in ceea ce priveste milionarii judetului Mures, cele 7 nume prezente in clasament se regasesc si in acest an.

Astfel, cei sapte reprezentanti mureseni cumuleaza o avere estimata la 172-180 de milioane de dolari, in crestere cu 21 la suta fata de anul trecut, cand cei sapte cumulau un total de 149 de milioane de dolari. Judetul Mures isi pastreaza locul 14 in topul judetelor, cu o avere totala pe judet de 172-180 milioane dolari.

Spre comparatie cu judetele din Transilvania, judetul Cluj ocupa in acest an locul 3 cu 18 reprezentanti a caror avere cumuluta este estimata la peste 900 de milioane de dolari, judetul Brasov ocupa locul 5 cu 13 milionari care "valoreaza" circa 650 de milioane de dolari, in timp ce judetul Sibiu ocupa locul 8 cu peste 250 de milioane de dolari, impartiti de 8 oameni de afaceri.

Dintre judetele invecinate cel mai "sarac" este Harghita unde trei oameni de afaceri au o avere cumulata de 98 de milioane de dolari. Printre ei se evidentiaza Attila Verestoy, liderul grupului parlamentar al UDMR din Senat, cu o avere de 54 de milioane de dolari.

Benta ramane lider

Primul loc in topul judetul Mures, este ocupat in continuare de familia Benta, care a ajuns la o avere de 40 de milioane de dolari. Berarii din Ungheni si-au consolidat pozitiile in top, in timp ce averile lui Mircea Musgociu si familia Gliga din Reghin au ramas la valorile anului trecut.

Investitiile in centrul de sanatate, Apollo Wellness Club din Sangeorgiu de Mures, in proiectele rezidentiale din Targu Mures cum ar fi cartierul rezidential Orizont, sau cel din comuna Livezeni, precum si investitiile imobiliare din Bucuresti sau Timisoara, au adus familiei Benta, o crestere a averii de 10 milioane de dolari in ultimul an.

Prin societatea Contrascom, familia Benta, construieste in Targu Mures proximativ 300 de case prin diferite proiecte rezidentiale. Investitiile au demarat si in Bucuresti, unde la un cost de circa 8 milioane de euro, Constrascom construieste in Herastrau un complex rezidential de 21 de apartamente, respectiv un cartier rezidential in Pipera, ce cuprinde 33 de case.

Proiectul imobiliar din Timisoara este evaluat de reprezentantii companiei la peste 14 milioane de euro. Investitiile in centrul de sanatate, Apollo Wellness Club s-au cifrat la circa 1,2 milioane de euro, ele putand ajunge la 6 milioane de euro prin planurile de construire a unui hotel de 4 stele, restaurante si o baza sportiva.

Nici investitiile in productie nu au fost uitate, una din firmele grupului Benta, DAW Benta Romania, reprezentanta Caparol investind 2,5 milioane de euro pentru deschiderea unei fabrici de adezivi si pentru marirea capacitatii de productie a fabricii de polistiren expandat cu 60 de procente.

In 2005, grupul de firme Benta a inregistrat o cifra de afaceri de 24 de milioane de euro, reprezentantii grupului estimand pentru acest an o cifra de 30 de milioane de euro.

Actionarii Bere Mures

Locurile 2, 3 si 4 in topul celor mai bogati mureseni sunt detinute de cei trei actionari ai societatii Bere Mures, Gheorghe Grec, Emil Morariu si Virgil Mailat. Dupa ce anul trecut fiecare si-a dublat averea ajungand de 25-27 de milioane de dolari, in acest an cei trei au ajuns la 28-29 de milioane de dolari, consolidandu-si pozitiile in top.

Investitiile celor 3 oameni de afaceri in ultimul an au fost diverse. In urma unei investitii de circa 3 milioane de euro, compania Bere Mures a inceput productia de apa minerala Cezara, dupa ce la inceputul anului a achizitionat Fabrica de Ape Minerale Bacaia. Compania a renovat si hotelul Germisara din statiunea hunedoreana Geoagiu Bai, unde investitiile s-au cifrat la circa 7 milioane de euro.

Bere Mures prin fabrica de bere a avut pe anul 2005 o cifra de afaceri de 162,3 milioane RON si un profit de 38 de milioane RON. Compania ocupa la finele anului 2005 pozitia a sasea in topul national al producatorilor de bere, cu o productie de 1,09 milioane de hectolitri. Portofoliul Bere Mures include trei sortimente de bere Neumarkt, Dracula si Sovata precum si bautura racoritoare Jazz.

Chiar daca mare parte din averile celor trei vine din participatiile la societatea Bere Mures, fiecare in parte are afaceri personal, mai ales in domeniul imobiliar. De altfel, Virgil Mailat a hotarat sa investeasca circa 10-15 milioane de euro intr-un centru de radiologie si imagistica si 2 milioane de euro intr-un spital pentru tratarea cancerului.

Ascensiune reghineana

Reghineanul Mircea Oltean, o prezenta constanta in TOP 300, si-a dublat averea in ultimul an, ajungand la circa 23-30 de milioane de dolari. Mircea Oltean detine 100 la suta din compania de distributie Maviprod, ce are exclusivitate in Romania pentru produsele Perkins, liderul mondial in productia de motoare diesel pentru utilaje destinate agriculturii.

De asemenea, detine 75 la suta din societatea producatoare de utilaje IRUM, care este evaluata la 25 de milioane de euro. Ultimele investitii ale omului de afaceri muresean au constat in achizitionarea unor utilaje de comanda numerica si alte modernizari tehnologice pentru circa 2,5 milioane de euro.

Intentia de a intra pe piata imobiliara s-a materializat in ultimul an, reghineanul contruind un imobil pentru birouri de 1.300 de metri patrati in centrul orasului Reghin.

Musgociu de 13 milioane

"Tipul de la cablu" (fost proprietar al retelei de televiziune prin cablu Telesatco), are o avere evaluata de revista Capital la 12-13 milioane de dolari. Omul de afaceri s-a consacrat in lumea afacerilor prin infiintarea companiei Profitec in 1995, care se ocupa cu productia de incaltaminte.

De la o productie de 600.000 de perechi , compania a ajuns la 2,5 milioane de perechi, din care peste 90 de procente merge la export, in tari precum Ungaria, Ucraina, Italia, Germania, Franta sau Spania. In 2005 compania a inregistrat o cifra de afaceri de 3,5 milioane RON si un profit net de 100.000 RON. Si piata imobiliara este un domeniu in care Mircea Musgociu a investit in ultimul an.

Printre proiecte se numara renovarea caminelor Mobex, construirea unui bloc cu apartamente de lux in Targu Mures si constructia unor case in Cluj Napoca. Afacerile imobiliare se extind si in afara tarii, unul din planurile omului de afaceri muresean fiind construirea unui cartier in Orange County langa New York.

Viori in top

Averea familiei Gliga din Reghin este de 11 milioane de dolari conform realizatorilor Top 300. Afacerile din domeniul instrumentelor muzicale nu au mers foarte bine in ultima perioada, din cauza schimbarii cursului cifra de afaceri a companiei avand de suferit.

Prima jumatate a anului 2006 a adus pentru societatea reghineana o cifra de afaceri de aproximativ 3,5 milioane de euro, profitul fiind estimat la circa 100.000 de euro. Principala piata de desfacere pentru instrumentele muzicale produse la Reghin este piata din Statele Unite.

Omul de afaceri reghinean, Vasile Gliga este si presedintele Federatiei Romane de dans sportiv iar gimnaziul Privat “Miruna” pe care l-a infiintat la Reghin, are in prezent 200 de elevi