In ultimii ani economia romaneasca a prins un avant deosebit mai ales din prisma investitiilor straine masive care s-au concretizat In Romania. Privatizarile Combinatului Sidex, a Bancii Comerciale Romane (BCR) sau a Petrom au fost doar cateva din succesele Inregistrate de economia romaneasca.

Totusi pana cand o companie romaneasca va ajunge sa valoreze precum o companie americana de prestigiu, va mai trece multa apa pe Somes.

Investitii masive

La mijlocul saptamanii trecute a aparut topul celor mai valoroase companii romanesti. Respectivul top releva cel mai bine situatia economiei romanesti actuale.

Astfel valoarea Insumata a tuturor celor 100 de companii romanesti prezente In top nu depaseste 75 miliarde euro, In timp ce compania Google valoreaza singura peste 115 miliarde euro, adica aproape dublu decat toate principalele companiile romanesti.

Pentru a face o comparatie si mai dureroasa, cea mai valoroasa companie din lume, grupul petrolier Exxon valoreaza peste 350 miliarde euro, adica de aproape de cinci ori valoarea economiei romanesti. Totusi exista si un lucru Imbucurator la acest top.

Companiile detinute de investitori straini predomina In top, 61 din cele 100 de societati fiind detinute de investitori straini fie total fie In parteneriat cu statul roman. Totusi, 21 de companii sunt detinute exclusiv de catre statul roman, In timp ce doar 18 companii sunt detinute de Intreprinzatori particulari romani.

Din totalul de 100 de firme prezente In top doar 14 valoreaza peste un miliard de euro, dar nici una peste zece.

14 pentru Romania

Pe primele doua locuri se situeaza doua companii achizitionate recent de catre firme din Austria. Astfel, primul loc ca valoare de piata este ocupat de compania Petrom, companie aflata sub tutela OMV. In momentul de fata Petrom valoreaza 8,9 miliarde euro. Locul secund este detinut de catre Banca Comerciala Romana (BCR), aceasta valorand "doar" sase miliarde euro.

Ultimul loc al podiumului este ocupat de catre compania de telefonie mobila Orange Romania, a carei valoare de piata este de 4,8 miliarde euro. Pe urmatoarele locuri se situeaza Vodafone Romania cu o valoare de 4,3 miliarde euro, Banca Romana de Dezvoltare (BRD) cu 3,5 miliarde euro si Hidroelectrica cu 2,7 miliarde euro. Pe locul sapte se situeaza Romtelecom, aceasta valorand 2,4 miliarde euro.

Pe urmatorul loc se situeaza Romgaz, aceasta companie valorand 2,2 miliarde euro. Pe locurile noua si zece se situeaza Electrica Muntenia Sud, aceasta valorand 1,2 miliarde euro si Raiffeisen Bank, valoarea de piata a bancii austriece fiind de 1,2 miliarde euro. Pe locul 11 se situeaza Metro Cash & Carry, aceasta companie valorand aproximativ 1,22 miliarde euro.

Pe locul urmator se afla HVB-Tiriac, compania rezultata din fuziunea Bancii Tiriac cu grupul financiar german HVB valoreaza 1.1 miliarde euro. Pe 13 se situeaza fostul combinat Sidex Galati, actualmente Mittal Steel Galati, compania valorand “putin” peste 1.1 miliarde euro.

Ultima companie care valoreaza peste un miliard este Banca Transilvania, banca clujeana valorand aproximativ 1.1 miliadre euro.

Strainii cuceresc Romania

Din topul celor 100 de firme cele mai valoroase 25 sunt din domeniul energetic, 23 din domeniul serviciilor financiare, 18 din industrie, 11 din domeniul bunurilor de consum, 18 firme care actioneaza In domeniul serviciilor si cinci In IT & C.

Sistemul bancar romanesc este detinut In proportie de 95 % de investitori straini, dupa ce anul acesta austriecii de la Erste au achizitionat pachetul majoritar de la BCR. Singurele doua banci care sunt Inca detinute de romani sunt Banca Transilvania si Casa de Economi si Consemnatiuni (CEC).

Totusi pentru CEC s-a Inceput procedura de privatizare, fiind posibil ca In foarte scurt timp statul roman sa vanda pachetul majoritar de la cea mai veche banca din Romania. Totusi cele mai mari venituri se obtin din industrie si domeniul energetic. De cativa ani Incoace tot mai multi jucatoti importanti de pe piata mondiala au patruns in industria romaneasca.

OMV, Mittal Steel, Renault sau Lafarge sunt doar cateva din marile corporatii ale lumii care si-au deschis sucursale In Romania. Odata cu lansarea modelului Logan, Dacia a cucerit piata mondiala a automobilelor, grupul Renalul anuntand deschiderea unei noi fabrici tn India, care urmeaza sa produca peste 55.000 de unitati Logan pe an.

Odata cu intrarea pe piata a lanturilor internationale de hypermarket-uri, industria bunurilor de larg consum s-a dezvoltat enorm In Romania. Companii multinationale precum Metro, Selgros sau Cora, la putin timp de la intrarea pe piata romaneasca, au ajuns sa valoreze mai mult decat companii cu ani buni de experianta pe piata romaneasca.

Domeniul serviicilor si IT&C este In plina dezvoltare, la acest avant contribuind din plin companii precum Orange, Vodafone sau Astral.

Clujeni de miliarde

In topul prezentat si-au gasit locul si patru companii clujene. Valoarea insumata a companiilor care si-au pornit afacerile din urbea de pe Somes este de aproximativ 1,7 miliarde euro.

Astfel, pe locul 14, cu o valoare de piata de 1,1 miliarde euro se situeaza Banca Transilvania, urmata de Astral UPC (capital strain), locul 40, cu 476 milioane euro si de Ursus Breweries, pe locul 66, cu o valoare de 300 milioane euro si pe locul 67 Terapia, cu o valoare de 279 milioane euro.