Doliu la Cimpia Turzii

Un steag negru atirna ieri la Baza Militara 71, unde capitanul Daniel Ghica, mort in accidentul aviatic produs miercuri, lucra de 13 ani. Pilotii s-au adunat cu totii in curte pentru a pune la punct ultimele detalii legate de funeraliile colegului lor. Amintirea acestora despre Dan Ghica este aceea a unui impatimit al zborului si a unui prieten de nadejde.

Ieri, putin dupa ora 16, o aeronava militara ce transporta trupul neinsufletit al pilotului a aterizat in curtea bazei, dupa care acesta a fost depus la capela, unde s-a desfasurat priveghiul.

Potrivit unui comunicat al MApN, in cursul zilei de azi, va fi transportat la Suceava, cu o aeronava militara, iar de aici va fi dus la Radauti, orasul natal al pilotului. Simbata, la ora 13, va fi inmormintat la Cimitirul Eroilor din oras.

"Un om extraordinar"

Capitanul-comandor Dan Ghica era pilot de clasa I si instructor de zbor. Acesta avea la activ 700 de ore de zbor, dintre care marea majoritate chiar pe MiG 21-Lancer. Capitanul implinise virsta de 39 de ani si s-a mutat la Cimpia Turzii in urma cu 13 ani, unde si-a intemeiat o familie. Fetita acestuia are 7 ani si a inceput anul acesta scoala.

"In dimineata accidentului, ne povestea ca fata lui luase insuficient la extemporal si spunea ca trebuie sa se puna pe invatat, sa ia un calificativ mai mare. Era un om extraordinar si un pilot foarte bun. Avea patos“, isi aminteste comandorul Traian Costache, comandantul Escadrilei 712 „Aviatie de Vinatoare“.

Comandorul Traian Costache, care a fost si supraveghetor de zbor in momentul accidentului, mai spune ca l-a urmarit pe radar si, din momentul in care s-a intimplat ceva deosebit, avionul a luat o traiectorie neplanificata si a disparut de pe ecran. „De la aparitia defectiunii si pina la disparitia de pe radar nu au trecut mai mult de 5 minute“, a conchis comandorul.

O comisie a Statului Major al Fortelor Aeriene continua cercetarea imprejurarilor in care s-a produs accidentul de linga localitatea Beliu din judetul Arad.