Odata cu inceperea lucrarilor de constructie la biserica de pe Calea Moldovei, zona pietei de vechituri s-a transformat intr-un santier. Mutata cu repeziciune in celalat capat al orasului, mai exact langa piata Independentei, oborul de vechituri nu a avut trai prea lung.

Locatarii blocurilor din zona au sesizat in repetate randuri primaria cu privire la gunoaiele lasate de comercianti si de faptul ca acestia blocau chiar si accesul pe alei. Asadar, edilul municipiului nu a stat prea mult pe ganduri si a mutat piata tocmai langa cimitirul evanghelic din zona MAT, ba mai mult a instalat si o toaleta ecologica chiar la intrarea in obor.

Dupa ce toaleta nu a fost curatata cu lunile, aceasta a devenit un adevarat un focar de infectie, iar in cele din urma a disparut, fapt care a deteminat comerciantii sa o inlocuiasca cu cimitirul. Spatiul destinat pietei de vechituri a fost diminuat considerabil dupa ce un munte de pamant a fost adus de la hypermarketul din apropiere.

Comerciantii de vechituri sunt nemultumiti deoarece in ciuda faptului ca spatiul este destul de mic cei care vin cu marfa de pe sate isi parcheaza carutele si masinile in locul destinat asa ziselor tarabe. Ba mai mult romii ocupa cel mai mult spatiu desi vand haine noi si geci de piele, care nu ar avea ce cauta intr-o piata de vechituri.

Asadar, tot mai multi pensionari, care pentru a-si rotunji putin pensia apelau la acest gen de comert, renunta iar piata de vechituri se transforma incet incet in piata de geci de piele si haine noi de calitate indoielnica.

Politia si OPC-ul inchid ochii

In fiecare marti si vineri, cand se desfasoara piata de vechituri sunt trimisi in zona doi politisti si un jandarm care teoretic ar trebui sa asigure ordinea in zona. Dar acestia trec doar in plimbare prin targ, casca gura produsele expuse, dar nu si ochii la nereguli.

Asadar, caii lasa “cadouri” langa balansoarele din spatiul de joaca pentru copii, comerciantii cu vezica mai slaba uda copacii si crucile din cimitir, iar masinile stau bine mersi pe putinul spatiu verde ce a mai ramas in zona. Toate acestea se desfasoara, bine-nteles, sub privirile organelor.

Cei de la OPC probabil nu au mai fost de ceva vreme prin piata de vechituri deoarece printre piese de Dacie, telefoane, casetofoane, ciorapi de lana, carti cu Sven Hassel, papusi gonflabile, tablouri si goblenuri se gasesc produse care nu isi au locul.

Tigancile flutura sutiene si bikini pe care “vremea” si-a pus amprenta strigand cat le tin plamanii “ieftin, ieftin”, iar altii vand incaltaminte si haine la mana a doua. Legile in vigoare nu permit vanzarea de imbracaminte decat in magazine, unde autoritatile pot verifica daca acestea au fost dezinfectate.

Ba mai mult este interzisa vanzarea de incaltaminte, lenjerie intima si articole de inbracaminte destinata copiilor sub trei ani chiar si in magazinele second-hand, cu atat mai mult acestea ar trebui sa isi aiba locul in piata de vechituri. Hainele, incaltamintea, dar mai ales lenjeria intima pot transmite boli de piele daca nu sunt dezinfectate corespunzator.

Primaria indiferenta

Comerciantii de vechituri, in special pensionarii, sustin ca au fost in repetate randuri la primarie unde au cerut sa li se gaseasca un loc adecvat comertului care il practica, dar pana acum nu s-au ales decat cu promisiuni. Acestia au mai cerut ca oamenii legii sa isi faca treaba deoarece doar intr-un sfert din piata de vechituri se mai vand articole care se incadreaza in acesta denumire.

Viceprimarul Cornel Iliesi, in subordinea caruia se afla atat Directia de administrare a domeniului public cat si Directia administrare piete, targuri si oboare, nu a dorit sa dea Gazetei prea multe amanunte referitoare la neregulile sesizate in piata de vechituri.

Cu o indiferenta debordanta acesta nu a dorit sa comenteze ilegalitatile care se petrec in aceasta piata si a tinut doar sa precizeze ca solutia pe care municipalitatea ar fi gasit-o ar fi cea de a muta tagul de vechituri in oborul din Viisoara “Probabil o sa-i mutam in Viisoara, chiar daca acestia nu vor fi de acord.

Acolo o sa aiba destul spatiu.” Comerciantii nu sunt de acord ca piata de vechituri sa fie scoasa in afara orasului, deoarece isi vor pierde si putinii clienti care ii mai au.

Pensionarii sunt insa cei mai revoltati deoarece banii obtinuti din vanzarile de vechituri ii vor da pe transport, asta in fericitul caz in care cineva se va deplasa 10 kilometri pentru a-si cumpara o pereche de sosete crosetate sau un ceas desteptator de pe vremea strabunicii.

Doamna Bizau pensionara de mai bine de 13 ani, vinde in piata de vechituri de cativa ani si nu este deloc multumita de cum se ocupa municipalitatea de aceasta problema “Nu inteleg cum primaria poate fi asa nepasatoare. Am fost de mai multe ori in audienta la primarul Moldovan, dar acesta ne tot promite una-alta si nu face nimic.

In toate tarile civilizate sunt targuri de vechituri, dar arata cu totul altfel. Acolo nu sta nimeni sa vanda pe saci de plastic, ci sunt amenajate mese si este curatenie ireprosabila. Nu se balega calul chiar langa taraba omului! Dupa ce ca nu fac nimic pentru noi acum vor sa ne si mute in Viisoara, unde nu o sa mai vina nimeni sa cumpere.”

Pana cand viceprimarul Cornel Iliesi se va deranja sa arunce o privire spre piata de vechituri de la marginea orasului comerciantii vor fi nevoiti sa isi vanda marfa in continuare intr-un spatiu destul de mic, inconjurati de rromi care expun haine de piele insotite de urletele pirandei.

Situatia actuala ii va determina pe adevaratii comercianti de vechituri sa renunte la vanzari, iar incet-incet piata va disparea, bine-nteles spre bucuria primariei.