Cu toate ca, in repetate randuri presa a tras semnalul de alarma asupra escrocheriilor practicate de unele case de schimb valutar din Oradea, lumea mai musca momeala Exchange Group. Firma este un conglomerat de puncte de schimb valutar extinse pe plan national. Creierul afacerii isi are sediul la Timisoara.

Patronata de bulgarul Filipov Todor Filov, SC Exchange Group SRL continua sa traga tepe oradenilor, in ciuda numeroaselor amenzi aplicate atat de Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului cat si de Garda Financiara Bihor. Cuantumul amenzilor aplicate de cele doua foruri, aproape jumatate de miliard de lei, pare-se ca nu i-a speriat pe „tepari”.

Ba mai mult, modelul a fost adoptat si de alte firme. Saptamanile trecute, pe Corso-ul din Oradea au aparut inca doua case de schimb valutar, care functioneaza pe aceeasi reteta - inducerea in eroare a clientilor prin afisarea mai multor cursuri de schimb la principalele valute tranzactionate.

Exchange si fraierii

Exchange Group are in Oradea cinci case de schimb valutar situate pe strada Republicii, taman in buricul targului. Toate acestea adopta afisajul dublu si sunt singurele case de schimb care tranzactioneaza cecuri de calatorie.

Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bihor, impreuna cu Garda Financiara Bihor si Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor si-au unit fortele pentru a solutiona situatia creata prin activitatea teparilor de la Exchange Group.

“Am avut cateva plangeri pentru inselaciune care au fost solutionate prin Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea prin neinceperea urmaririi penale”, afirma comisarul Ioan Brandas, sef serviciu al Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Bihor. “Din punct de vedere strict legal, acestia sunt acoperiti.

Administratorul punctelor de schimb valutar respecta afisajul impus de OJPC si detin autorizatiile de functionare eliberate de Banca Nationala a Romaniei”, continua comisarul.

Singura cale de atac a Servciului de Investigare a Fraudelor ar putea fi pe intentia de inselare, existenta prin tipul de afisaj folosit. Anul 2006 a fost un an care a adunat plangeri numeroase la OJPC Bihor din partea oamenilor inselati de escrocheria Exchange Group. Peste 30 de reclamatii s-au adunat la cele peste 70 din 2005.

“Exchange Group practica, pentru aceasi valuta, doua cursuri de schimb diferite”, afirma Cristiana Bigan, directorul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Bihor. Astfel, casele de schimb apartinand bulgarului Filov afisaza, la cumparare, tariful 1 si tariful 2.

Tariful 1 se refera la o suma de pana la 200 de milioane de lei, cu o rata de schimb favorabila clientului, un curs valutar scazut, in timp ce tariful 2 este, destinat sumelor de peste 200 de milioane de lei, la care se utilizeaza o rata de schimb mai mare.

Amenzi mari, profit si mai mare

Ademeniti de afisajul destul de incurcat, romanii musca momeala, vrajiti de rata de schimb mai mica, pentru sume de sub 200 de milioane de lei vechi. Astfel, cei care calca pragul casei de schimb valutar se trezesc cu incheierea unui buletin de schimb prin care sunt fripti la buzunare cu sume frumusele.

“OJPC le-a aplicat amenda de 170 de milioane de lei si a dispus interzicerea afisarii a doua cursuri de schimb valutar”, spune Cristiana Bigan. Pe langa afisajul dublu, pentru acelasi tip de valuta, Exchange Group a mai gasit loc pe panouri si pentru afisarea schimbului cecurilor de calatorie.

Toate acestea, amestecate, au creat o “ciorba” informationala menita sa induca in eroare clientii. Din punct de vedere strict legal, acestia sunt acoperiti, ramanand doar demonstrarea intentiei de inselare.

Garda Financiara Bihor si-a facut datoria si a controlat, in repetate randuri, activitatea caselor de schimb apartinand Exchange Group. “Am avut actiuni sustinute pe partea noastra de activitate”, afirma Calin Gal, comisar sef Garda Financiara Bihor. “S-au facut si controale comune, impreuna cu cei de la OJPC si Politia Economica.

Din partea noastra, actiunile s-au soldat cu cel putin cinci sanctiuni si amenzi in valoare de peste 250 de milioane de lei”, continua acesta. Garda Financiara Bihor a gasit si nereguli in faptul ca cei de la Exchange Group schimbau sume mari in mod ilicit, incurajand spalarea de bani.

“Pentru sume mai mari de 10.000 de Euro, toate casele de schimb valutar au obligatia sa anunte Oficiul National pentru Spalarea Banilor. In cazul celor de la Exchange Group, au existat cateva tranzactii mai mari de 10.000 de Euro care nu au fost raportate la ONSP”, afirma Calin Gal.

Cu un cuantum al amenzilor de aproape jumatate de miliard de lei, Exchange Group isi continua nestingherit afacerea, cu toate ca, zilnic, cel putin un oradean sta la usa casei de schimb cerandu-si banii inapoi.

Gazeta a vorbit cu bulgarul

Filipov Todor Filov, administratorul SC Exchange Group SRL, cu sediul in Timisoara, pe strada Paul Chinezu nr. 7, apt. 1, a fost contactat de catre reporterii Gazetei de Oradea. In incercarea de a obtine o explicatie din partea acestuia, Gazeta a fost redusa la tacere. “Nu am nimic de comentat”, spune Filov.

“Scrieti voi ce vreti, pe mine nu ma intereseaza”, continua acesta, avand in glas siguranta ca, indiferent de vocea opiniei publice, teapa Exchange Group va functiona in continuare.

Reteta escrocheriei Exchange Group i-a inspirat si pe altii. Astfel, pe Corso au mai aparut doua case de schimb valutar care functioneaza pe aceasi reteta. Acelasi afisaj intortocheat, menit sa induca in eroare clientii este folosit si de SC Saralex SRL, cu sediul in Bucuresti.

Cele doua case de schimb valutar apartinand Saralex, au inregistrat deja doua plangeri la OJPC, cu toate ca nu au nici macar doua saptamani de functionare.