Peste ceva mai putin de o luna Romania va intra In marea familie a Europei, Uniunea Europeana. Chiar daca si pana acum Romania avea obligatia de a se supune unor norme europene, Incepand cu 1 ianurie 2007, aceste norme vor deveni litera de lege.

In cele ce urmeaza va prezentam o serie de spicuiri din Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, precum si din protocoalele aditionale ale Conventiei. Pe baza acestor acte, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) - instanta care de nenumarate ori a dat verdicte Impotriva celor date de Justitia romana - accepta si judeca plangerile europenilor.

Activitatea si modul de functionare al CEDO este stabilit tot de Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale si de protocoalele aditionale.

Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale / Adoptata la Roma la 4 noiembrie 1950. A intrat In vigoare la 3 septembrie 1953. Romania a ratificat Conventia prin Legea nr. 30 din 18 mai 1994, publicata In “Monitorul Oficial” nr. 135 din 31 mai 1994.

“Guvernele semnatare, membre ale Consiliului Europei, luand In considerare Declaratia Universala a Drepturilor Omului, proclamata de Adunarea generala a Natiunilor Unite la 10 decembrie 1948, considerand ca aceasta declaratie urmareste sa asigure recunoasterea si aplicarea universala si efectiva a drepturilor pe care ea le enunta, Considerand ca scopul Consiliului Europei este acela de a realiza o uniune cat mai stransa Intre membrii sai si ca unul dintre mijloacele pentru a atinge acest scop este apararea si dezvoltarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale,

Reafirmand atasamentul lor profund fata de aceste libertati fundamentale care constituie temelia Insesi a justitiei si a pacii In lume si a caror mentinere se bazeaza In mod esential, pe de o parte, pe un regim politic cu adevarat democratic, iar pe de alta parte, pe o conceptie comuna si un respect comun al drepturilor omului din care acestea decurg, Hotarate, In calitatea lor de guverne ale statelor europene animate de acelasi spirit si avand un patrimoniu comun de idealuri si de traditii politice, de respect al libertatii si de preeminenta a dreptului, sa ia primele masuri menite sa asigure garantarea colectiva a anumitor drepturi enuntate In Declaratia Universala,

Au convenit asupra celor ce urmeaza: Articolul 1 / Obligatia de a respecta drepturile omului: Inaltele parti contractante recunosc oricarei persoane aflate sub jurisdictia lor drepturile si libertatile definite In titlul I al prezentei Conventii.

Drepturi si libertati

Articolul 2 / Dreptul la viata: 1. Dreptul la viata al oricarei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzata cuiva In mod intentionat, decat In executarea unei sentinte capitale pronuntate de un tribunal In cazul In care infractiunea este sanctionata cu aceasta pedeapsa prin leg 2.

Moartea nu este considerata ca fiind cauzata prin Incalcarea acestui articol In cazurile In care aceasta ar rezulta dintr-o recurgere absolut necesara la fortas a) pentru a asigura apararea oricarei persoane Impotriva violentei ilegales b) pentru a efectua o arestare legala sau pentru a Impiedica evadarea unei persoane legal detinutes c) pentru a reprima, conform legii, tulburari violente sau o insurectie.

Articolul 3 / Interzicerea torturii: Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante. Articolul 4 / Interzicerea sclaviei si a muncii fortate. Articolul 5 / Dreptul la libertate si la siguranta: 1. Orice persoana are dreptul la libertate si la siguranta.

Nimeni nu poate fi lipsit de libertatea sa, cu exceptia urmatoarelor cazuri si potrivit cailor legale: a) daca este detinut legal pe baza condamnarii pronuntate de un tribunal competents b) dac.a facut obiectul unei arestari sau al unei detineri legale pentru nesupunerea la o hotarare pronuntata, conform legii, de catre un tribunal ori In vederea garantarii executarii unei obligatii prevazute de leges c) daca a fost arestat sau retinut In vederea aducerii sale In fata autoritatii judiciare competente, sau cand exista motive verosimile de a banui ca a savarsit o infractiune sau cand exista motive temeinice de a crede In necesitatea de a-l Impiedica sa savarseasca o infractiune sau sa fuga dupa savarsirea acesteias d) daca este vorba de detentia legala a unui minor, hotarat. pentru educatia sa sub supraveghere sau despre detentia sa legala, In scopul aducerii sale In fata autoritatii competentes e) daca este vorba despre detentia legala a unei persoane susceptibile sa transmita o boala contagioasa, a unui alienat, a unui alcoolic, a unui toxicoman sau a unui vagabonds f) daca este vorba despre arestarea sau detentia legala a unei persoane pentru a o Impiedica sa patrunda In mod ilegal pe teritoriu sau Impotriva careia se afla In curs o procedura de expulzare ori de extradare. 2. Orice persoana arestata trebuie sa fie informata, In termenul cel mai scurt si Intr-o limba pe care o Intelege, asupra motivelor arestarii sale si asupra oricarei acuzatii aduse Impotriva sa.

3. Orice persoana arestata sau detinuta, In conditiile prevazute de paragraful 1 lit. c) din prezentul articol, trebuie adusa de Indata Inaintea unui judecator sau a altui magistrat Imputernicit prin lege cu exercitarea atributiilor judiciare si are dreptul de a fi judecata Intr-un termen rezonabil sau eliberata In cursul procedurii. Punerea In libertate poate fi subordonata unei garantii care sa asigure prezentarea persoanei In cauza la audiere. 4. Orice persoana lipsita de libertatea sa prin arestare sau detinere are dreptul sa introduca un recurs In fata unui tribunal, pentru ca acesta sa statueze Intr-un termen scurt asupra legalitatii detinerii sale si sa dispuna eliberarea sa daca detinerea este ilegala. 5.

Orice persoana care este victima unei arestari sau a unei detineri In conditii contrare dispozitiilor acestui articol are dreptul la reparatii.

Proces public

Articolul 6 / Dreptul la un proces echitabil: 1.

Orice persoana are dreptul la judecarea In mod echitabil, In mod public si Intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotarI fie asupra Incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii In materie penala Indreptate Impotriva sa.

Hotararea trebuie sa fie pronuntata In mod public, dar accesul In sala de sedinta poate fi interzis presei si publicului pe Intreaga durata a procesului sau a unei parti a acestuia In interesul moralitatii, al ordinii publice, ori al securitatii nationale Intr-o societate democratica, atunci cand interesele minorilor sau protectia vietii private a partilor la proces o impun, sau In masura considerata absolut necesara de catre instanta atunci cand, In Imprejurari speciale, publicitatea ar fi de natura sa aduca atingere intereselor justitiei. 2. Orice persoana acuzata de o infractiune este prezumata nevinovata pana ce vinovatia sa va fi legal stabilita. 3.

Orice acuzat are, In special, dreptul: a) sa fie informat, In termenul cel mai scurt, Intr-o limba pe care o Intelege si In mod amanuntit, asupra naturii si cauzei acuzatiei aduse Impotriva sas b) sa dispuna de timpul si de Inlesnirile necesare pregatirii apararii sales c) sa se apere el Insusi sau sa fie asistat de un aparator ales de el si, daca nu dispune de mijloacele necesare pentru a plati un aparator, sa poata fi asistat In mod gratuit de un avocat din oficiu, atunci cand interesele justitiei o cer d) sa Intrebe sau sa solicite audierea martorilor acuzarii si sa obtina citarea si audierea martorilor apararii In aceleasi conditii ca si martorii acuzarii e) sa fie asistat In mod gratuit de un interpret, daca nu Intelege sau nu vorbeste limba folosita la audiere.

Articolul 7 / Nici o pedeapsa fara lege: 1. Nimeni nu poate fi condamnat pentru o actiune sau o omisiune care, In momentul In care a fost savarsita, nu constituia o infractiune, potrivit dreptului national sau international.

De asemenea, nu se poate aplica o pedeapsa mai severa decat aceea care era aplicabil. In momentul savarsirii infractiunii. 2. Prezentul articol nu va aduce atingere judecatii si pedepsirii unei persoane vinovate de o actiune sau de o omisiune care, In momentul savarsirii sale, era considerata infractiune potrivit principiilor generale de drept recunoscute de natiunile civilizate.

Articolul 8 / Dreptul la respectarea vietii private si de familie. Articolul 9 / Libertatea de gandire, de constiinta si de religie.

Informatii libere

Articolul 10 / Libertatea de exprimare: 1. Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a ‘ine seama de frontiere.

Prezentul articol nu Impiedica statele sa supuna societatile de radiodifuziune, de cinematografie sau de televiziune unui regim de autorizare. 2.

Exercitarea acestor libertati, ce comporta Indatoriri si responsabilitati, poate fi supusa unor formalitati, conditii, restrangeri sau sanctiuni prevazute de lege, care constituie masuri necesare, Intr-o societate democratica, pentru securitatea nationala, integritatea teritoriala sau siguranta publica, apararea ordinii si prevenirea infractiunilor, protectia sanatatii sau a moralei, protectia reputatiei sau a drepturilor altora, pentru a Impiedica divulgarea de informatii confidentiale sau pentru a garanta autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti.

Articolul 11 / Libertatea de Intrunire si de asociere, Articolul 12 / Dreptul la casatorie, Articolul 13 / Dreptul la un recurs efectiv: Orice persoana, ale carei drepturi si libertati recunoscute de prezenta Conventie au fost Incalcate, are dreptul sa se adreseze efectiv unei instante nationale, chiar si atunci cand Incalcarea s-ar datora unor persoane care au actionat In exercitarea atributiilor lor oficiale, Articolul 14 / Interzicerea discriminarii, Articolul 15 / Derogare In caz de stare de urgenta, Articolul 16 / Restrictii ale activitatii politice a strainilor, Articolul 17 / Interzicerea abuzului de drept, Articolul 18 / Limitarea folosirii restrangerii drepturilor.

TITLUL II - Curtea Europeana a Drepturilor Omului, TITLUL III - Dispozitii diverse. Incheiata la Roma, la 4 noiembrie 1950, In limbile franceza si engleza, ambele texte fiind egal autentice, Intr-un singur exemplar care va fi depus la arhivele Consiliului Europei. Secretarul general va transmite copie certificata tuturor semnatarilor.

Respectarea bunurilor

Protocol aditional la Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale. Adoptat la Paris la 20 martie 1952. A intrat In vigoare la 18 mai 1954. Romania a ratificat Protocolul prin Legea nr. 30 din 18 mai 1994, publicata In “Monitorul Oficial” nr. 135 din 31 mai 1994. Conform art. 4 alin. 2 din Legea nr. 30/1994, Romania interpreteaza art.2 din Protocolul aditional la Conventie ca neimpunand obligatii financiare suplimentare referitoare la institutiile de Invatamant privat, altele decat cele stabilite prin legea interna.

“Guvernele semnatare, membre ale Consiliului Europei, hotarate sa ia masuri de natura sa asigure garantarea colectiva a drepturilor si ibertatilor, altele decat cele care sunt deja Inscrise In titlul I al Conventiei pentru apararea drepturilor si a libertatilor fundamentale, semnata la Roma la 4 noiembrie 1950 (denumita In continuare Conventia), au convenit asupra celor ce urmeaza:

Articolul 1 / Protectia proprietatii: Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decat pentru cauza de utilitate publica si In conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international.

Dispozitiile precedente nu aduc atingere dreptului statelor de a adopta legile pe care le considera necesare pentru a reglementa folosinta bunurilor conform interesului general sau pentru a asigura plata impozitelor ori a altor contributii sau a amenzilor.

Articolul 21 / Dreptul la instruire, Articolul 3 / Dreptul la alegeri libere, Articolul 5 / Raportare la conventie, Articolul 6 / Semnare si ratificare.

Datoriile nu suprima libertatea

Protocolul nr. 4 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, altele decat cele Inscrise In Conventie si In primul protocol aditional la Conventie. Incheiat la Strasbourg la 16 septembrie 1963. A intrat In vigoare la 2 mai 1968. Romania a ratificat Protocolul prin Legea nr. 30 din 18 mai 1994, publicata In “Monitorul Oficial” nr. 135 din 31 mai 1994. Guvernele semnatare, membre ale Consiliului Europei,

Hotarate sa ia masuri de natura sa asigure garantarea colectiva a drepturilor si a libertatilor, altele decat cele care sunt deja Inscrise In titlul I al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, semnata la Roma la 4 noiembrie 1950 (denumita In continuare Conventia), si In art.1-3 din primul Protocol aditional la Conventie, semnat la Paris la 20 martie 1952, au convenit asupra celor de urmeaza: Articolul 1 / Interzicerea privarii de libertate pentru datorii: Nimeni nu poate fi privat de libertatea sa pentru singurul motiv ca nu este In masura sa execute o obligatie contractuala.

Articolul 2 / Libertatea de circulatie, Articolul 3 / Interzicerea expulzarii propriilor cetateni, Articolul 4 / Interzicerea expulzarii colective de straini, Articolul 5 / Aplicare teritoriala, Articolul 6 / Raportare la Conventie, Articolul 7 / Semnare si ratificare.

Abolirea pedepsei cu moartea

Protocolul nr. 6 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, privind abolirea pedepsei cu moartea. Incheiat la Strasbourg la 28 aprilie 1983. A intrat In vigoare la 1 martie 1985. Romania a ratificat Protocolul prin Legea nr. 30 din 18 mai 1994, publicata In “Monitorul Oficial” nr. 135 din 31 mai 1994.

Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentului Protocol la Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, semnata la Roma la 4 noiembrie 1950 (denumita In continuare Conventia), Considerand ca progresele intervenite In mai multe state membre ale Consiliului Europei exprima o tendinta generala In favoarea abolirii pedepsei cu moartea, au convenit asupra celor ce urmeaza: Articolul 1 / Articolul 2 / Pedeapsa cu moartea In timp de razboi, Articolul 3 / Interzicerea derogarilor, Articolul 4 / Interzicerea rezervelor, Articolul 5 / Aplicare teritoriala, Articolul 6 / Raportare la Conventie, Articolul 7 / Semnare si ratificare, Articolul 8 / Intrare In vigoare, Articolul 9 / Functiile depozitarului.

Dubla judecata

Protocolul nr. 7 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, Incheiat la Strasbourg la 22 noiembrie 1984. A intrat In vigoare la 1 noiembrie 1988. Romania a ratificat Protocolul prin Legea nr. 30 din 18 mai 1994, publicata In “Monitorul Oficial” nr. 135 din 31 mai 1994.

Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentului Protocol, hotarate sa ia noi masuri de natura sa asigure garantarea colectiva a anumitor drepturi si libertati prin Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, semnata la Roma la 4 noiembrie 1950 (denumita In continuare Conventia), au convenit asupra celor ce urmeaza: Articolul 1 / Garantii procedurale In cazul expulzarilor de straini, Articolul 2 / Dreptul la doua grade de jurisdictie In materie penala 1.

Orice persoana declarata vinovata de o infractiune de catre un tribunal are dreptul sa ceara examinarea declaratiei de vinovatie sau a condamnarii de catre o jurisdictie superioara. Exercitarea acestui drept, inclusiv motivele pentru care acesta poate fi exercitat, sunt reglementate de lege. 2.

Acest drept poate face obiectul unor exceptii In cazul infractiunilor minore, asa cum acestea sunt definite de lege, sau cand cel interesat a fost judecat In prima instanta de catre cea mai Inalta jurisdictie ori a fost declarat vinovat si condamnat ca urmare a unui recurs Impotriva achitarii sale.

Despagubiri

Articolul 3 / Dreptul la despagubiri In caz de eroare judiciar. Atunci cand o condamnare penala definitiva este ulterior anulata sau cand este acordat. gratierea, pentru ca un fapt nou sau recent descoperit dovedeste ca s-a produs o eroare judiciara, persoana care a suferit o pedeapsa din cauza acestei condamnari este despagubita conform legii ori practicii In vigoare In statul respectiv, cu exceptia cazului In care se dovedeste ca nedescoperirea In timp util a faptului necunoscut Ii este imputabila In tot sau In parte.

Articolul 4 / Dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de doua ori. 1. Nimeni nu poate fi urmarit sau pedepsit penal de catre jurisdictiile aceluiasi stat pentru savarsirea infractiunii pentru care a fost deja achitat sau condamnat printr-o hotarare definitiva conform legii si procedurii penale ale acestui stat.

2. Dispozitiile paragrafului precedent nu Impiedica redeschiderea procesului, conform legii si procedurii penale a statului respectiv, daca fapte noi ori recent descoperite sau un viciu fundamental In cadrul procedurii precedente sunt de natura sa afecteze hotararea pronuntata.

Articolul 5 / Egalitatea Intre soti, Articolul 6 / Aplicare teritoriala, Articolul 7 / Raportare la Conventie, Articolul 8 / Semnare si ratificare, Articolul 9 / Intrare In vigoare, Articolul 10 / Functiile depozitarului.

Fara discriminari

Protocolul nr. 12 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale. Adoptat la Roma la 4 noiembrie 2000. A intrat In vigoare la 1 aprilie 2005. Romania a ratificat Protocolul prin legea nr. 103 din 24 aprilie 2006, publicat in “Monitorul Oficial” nr. 375 din 2 mai 2006.

“Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentului Protocol,

Luand In considerare principiul fundamental In virtutea caruia toate persoanele sunt egale In fata legii si au dreptul la o protectie egala din partea legiis hotarate sa ia noi masuri pentru promovarea egalitatii tuturor persoanelor din garantarea colectiva a unei interziceri generale a discriminarii, prin intermediul Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, semnata la Roma la 4 noiembrie 1950 (denumita In continuare “Conventia”)s Reafirmand ca principiul nediscriminarii nu Impiedica statele parti sa ia masuri pentru promovarea unei egalitati depline si efective, cu conditia existentei unei justificari obiective si rezonabile a acestor masuri, au convenit asupra celor ce urmeaza: Articolul 1 / Interzicerea generala a discriminarii,

Articolul 2 / Aplicarea teritoriala, Articolul 3 / Raportarea la Conventie, Articolul 4 / Semnarea si ratificarea, Articolul 5 / Intrarea In vigoare, Articolul 6 / Functiile depozitarului.

Adio moarte

Protocolul nr. 13 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale privind abolirea pedepsei cu moartea. Adoptat la Vilnius la 3 mai 2002. A intrat In vigoare la 1 iulie 2003. Romania a ratificat Protocolul prin Legea nr. 7 din 9 ianuarie 2003, publicata In “Monitorul Oficial” nr. 27 din 20 ianuarie 2003.

Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentului protocol, convinse ca dreptul fiecaruia la viata reprezinta o valoare fundamentala Intr-o societate democratica si ca abolirea pedepsei cu moartea este esentiala pentru apararea acestui drept si pentru deplina recunoastere a demnitatii Innascute a tuturor fiintelor umane,

Dorind sa consolideze apararea dreptului la viata garantat de catre Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, semnata la Roma la 4 noiembrie 1950 (denumita In continuare Conventia

Considerand ca Protocolul nr.6 la Conventia privind abolirea pedepsei cu moartea, semnat la Strasbourg la 28 aprilie 1983, nu exclude pedeapsa cu moartea referitoare la actele comise In timp de razboi sau de pericol iminent de razboi, fiind hotarate sa actioneze In cele din urma pentru abolirea pedepsei cu moartea In toate circumstantele, au convenit asupra celor ce urmeaza: Articolul 1 / Abolirea pedepsei cu moartea:

Pedeapsa cu moartea este abolita. Nimeni nu poate fi condamnat la o asemenea pedeapsa si nici executata, Articolul 2 / Interzicerea derogarilor: Nici o derogare de la dispozitiile prezentului protocol In temeiul art.15 din Conventie nu este Ingaduita, Articolul 3 / Interzicerea rezervelor, Articolul 4 / Aplicare teritoriala, Articolul 5 / Raportare la Conventie, Articolul 6 / Semnare si ratificare, Articolul 7 / Intrare In vigoare, Articolul 8 / Functiile depozitarului“.