Astfel, in timp ce Boc construieste locuinte sociale, Nicoara se implica in constructia parcurilor industriale si a centrelor de cercetare tehnologice, amandoi sustinand insa cresterea numarului de locuri de munca.

Marius Nicoara, presedintele CJ Cluj profita de fiecare aparitie publica pentru a anunta cu surle si trambite ca alianta D.A. rezista la Cluj si ca prietenia politica dintre el si primarul Emil Boc va dainui si pe viitor.

Mai mult, daca pe vremea lui Gheorghe Funar, Clujul era privat de investitii straine, acum strainii rasar ca ciupercile dupa ploaie, construind parking-uri, hipermarket-uri, mall-uri sau chiar cartiere de locuinte.

Cu alte cuvinte, clujenii pot jubila: orasul de pe Somes se afla in plina dezvoltare si gratie unui bussinesman aflat in topul celor mai bogati romani si unui orator care pare a fi constient de veridicitatea zicalei “vorba dulce, mult aduce”.

Din pacate, campania electorala bate la usa, asa ca Nicora si Boc s-au antrenat intr-un joc mut prin care incearca sa castige popularitate prin acapararea de noi proiecte sau investitii. Cine taie panglica, castiga simpatia clujenilor si poate cateva voturi la alegerile viitoare.

Problema e insa alta, atata timp cat unele investitii ar putea ramane la stadiul de proiect din cauza unor posibile neintelegeri dintre cele doua centre de putere. Mai mult, competitia dintre Boc si Nicoara risca sa bulverseze potentialii investitori care nu vor mai stii la cine sa apeleze.

Din pacate, din aceasta competitie oarba, singurul care are de pierdut e clujeanul de rand caruia i se arunca praf in ochi, in prag de alegeri. Astfel, in cele ce urmeaza, Agenda analizeaza la modul concret, care sunt realizarile lui Boc si ale lui Nicoara, de la inceperea mandatului pana in prezent.

Boc, un primar de milioane

Potrivit primariei, valoarea investitiilor straine pe anul 2005 se ridica la aproximativ 500 milioane de dolari.

Mai mult, printre principalele investitii atrase de Boc in perioada 2005-2006 se numara supermarket-ul Selgros Cash&Carry care a adus o investitie de circa 20 de milioane de euro si 300 de locuri de munca, hipermarket-ul„Kaufland”, care a adus Clujului aproximativ zece milioane de euro si 800 locuri de munca si hipermarket-ul „Cora” care a reusit sa salveze de la somaj

600 clujeni o data cu lansarea hipermarket-ului care se intinde pe o suprafata de 20.000 mp. Mai departe, clujenii se pot mandri si cu doua centre comerciale si anume „Ambient” si „Galeriile Ferdinand”, cele doua firme investind la Cluj circa zece milioane de euro.

In ultimii doi ani, Boc a taiat panglica primei cladiri de birouri de „Clasa A” -”Maestro-Bussiness Center”, primului parc logistic din Cluj si anume „Transilvania Constructii”(parc care a costat circa sapte milioane de euro), liniei de productie „Mecelec Plastic Compozit” care a adus o investitie de circa 12 milioane de euro, showroom-ului

"Eurial Invest Cluj”(concesionar Peugeot) si noii sucursale OTP Bank Romania. O scurta analiza a proiectelor cu care se mandreste Boc releva faptul ca primarul municipiului Cluj-Napoca s-a axat pe rezolvarea problemei ce tine de lipsa locuintelor.

Astfel, intr-un Cluj care se sufoca si tanjeste dupa spatii verzi, primaria sustine ca „lipsa locuintelor sociale este una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta municipalitatea clujeana din acest motiv se incearca rezolvarea acestei probleme”.

Ploua cu donatii sociale

In sprijinul acestei declaratii, Consiliului Local (CL) al municipiului Cluj-Napoca a aprobat o asociere intre primarie si societatea SC Polus Real Estate SRL in vederea construirii unui cartier de locuinte in zona B-dul Muncii- Pasunea- Someseni.

Noua asociatie astfel constituita se numeste SC Cartierul Tineretului Cluj SRL si va include circa 600 de locuinte individuale, 200 locuinte colective, o unitate de invatamant, un sediu de politie, un cabinet medical si un nou sediu pentru o primarie de cartier.

In cadrul acestui proiect, SC Polus Real Estate SRL va cotiza circa 28.000.000 de RON, primaria donand doar terenul pe care se va construi noul cartier de locuinte.

Mai departe, CL a predat Societatii pentru Dezvoltarea Constructiei de Locuinte Casarom Cluj-Napoca, o suprafata de teren neviabilizat pentru a realiza in viitorul cartier Borhanci un numar de 1000 de locuinte pe o suprafata de 34 de ha.

Potrivit contractului, Casarom va dona municipalitatii un numar de de locuinte cu caracter social, adica 10% din numarul total de unitati locative construite si vandute.

Mai departe, firma SC Impact SA a castigat licitatia organizata de primarie in vederea construirii unui numar de locuinte in zona Dealul Lomb, dintre care un numar aproximativ de 80 de locuinte cu caracter social vor fi donate municipalitatii.

Mai departe, Boc a reusit sa construiasca doua blocuri ANL pe Calea Floresti si are pe agenda de lucru definitivarea obiectivului de investitii “Ansamblul de locuinte de pe strada Timisului, Blajului si Rodnei”, proiect ce costa aproximativ 45 milioane de lei si care va include circa 300 de apartamente, o gradinita si un cabinet medical.

Astfel, prin ajutorarea clujenilor cu probleme financiare, Boc pare a-si fi stabilit deja targetul pe care vrea sa-l cucereasca in 2008.

Nicoara stabileste recorduri

Mai departe, presedintele CJ Cluj Marius Nicoara s-a axat pe alt target in ceea ce priveste investitiile straine si anume tehnologia informatiilor, informaticieni, oameni de stiinta, industriasi si oameni de afaceri. Astfel, de la instalarea in functie si pana acum, Nicoara se lauda cu peste 10.000 de noi locuri de munca pentru clujeni.

Parcul Tetarom I a adus o investitie de circa 100 de milioane de euro, in timp ce Tetarom II a adus aproximativ 150 de milioane de euro la Cluj. Mai mult, o data cu infiintarea parcurilor industriale s-au creat fabrici de motoare electrice de mici dimensiuni, regulatoare de gaz si un centru de cercetare in domeniul industrial.

De altfel, centrul de cercetare din Tetarom I va fi secondat de aparitia unui alt centru de cercetare in cadrul parcului Tetarom II, stabilind astfel recordul primelor centre de acest gen infiintate in ultimii 16 ani la Cluj.

Ideea centrelor de cercetare se adreseaza si absolventilor facultatii de Politehnica, care nu sunt originari din Cluj insa doresc sa ramana si sa lucreze in orasul de pe Somes. Mai departe, pana in luna septembrie a anului 2007, se va deschide si centrul comercial Iulius Mall, o investitie de circa 50 de milioane de euro.

Praf in ochii clujenilor

Cu toate acestea, atata timp cat clujenii sunt “amenintati” cu noi si noi investitii, treaba pare sa mearga de minune, Alianta parand astfel mai stabila ca nicaieri in tara. De altfel, Nicoara sustine ca nu exista nici un conflict intre el si Emil Boc.

Mai mult, presedintele CJ Cluj sustine ca intre el si primul om al orasului Cluj-Napoca exista o foarte buna colaborare profesionala si politica.

Nu mai e nici un secret, clujenii sunt afectati de desele plimbari ale lui Boc la Bucuresti, unii dintre acestia acuzandu-l de delasare si regretand “domnia” lui Funar, lucru care nu poate decat sa-i aduca lui Nicoara puncte in plus la capitolul popularitate.“ Eu am mai multa incredere in Nicoara decat in Boc.

Nicoara este in topul celor mai bogati oameni din Romania, asa ca nu are nici un motiv sa mai fure, pe cand Boc e un demagog, promite multe si nu face nimic pentru Cluj! Toata ziua il vad la televizor vorbind de problemele Partidului Democrat, cand sa mai aiba timp si de problemele Clujului?”, povesteste Ion Amariei, agricultor.

O alta parere asemanatoare vine din partea lui Maria Vladescu, functionar public. “ Cu toate ca am avut mare incredere in primarul Boc, vad ca dansul are alte preocupari, care nu au nimic de a face cu orasul pe care il reprezinta.

Sincer, am ajuns sa regret perioada in care Funar era primar, cu toate nebuniile lui! Centrul clujului arata ca dupa razboi, ni-i se promit cate in luna si stele, insa nu vad nici un rezultat concret! Mai departe, in ceea ce-l priveste pe presedintele CJ Cluj, va spun sincer ca nu prea i-am urmarit activitatea profesionala”.

Cu toate acestea, un sondaj dat publicitatii de Centrul pentru Studiul Democratiei din cadrul Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii a Universitatii Babes Bolyai din Cluj Napoca, arata ca actualul primar ar fi reales in functie de aproximativ 60% dintre clujenii alesi aleatoriu sa participe la chestionar.

Fata de anul trecut insa, clujenii par a-si fi pierdut din increderea cu care au votat Alianta Da, aproximativ 50% dintre ei considerand ca Romania si implicit Clujul, se indreapta intr-o directie total gresita. Mai mult, circa un sfert dintre cei chestionati sunt destul de nemultumiti de actualul standard viata.

Potrivit sondajului, nici peste un an clujenii nu cred ca vor avea un trai mai bun, aproximativ 50% considerand ca situatia actuala va ramane neschimbata si asta pentru ca o treime din clujeni “au un trai decent dar nu isi permit cumpararea unor obiecte scumpe”.

Desi clujenii se declara nemultumi de o serie de probleme, mai mult de jumatate din ei recunosc ca nu au apelat niciodata la serviciile oferite de catre primarie, in timp ce o treime dintre subiectii chestionati au declarat ca singurul serviciu de care au facut uz a fost cel de taxe si impozite, pe care, oricum, nu aveau cum sa-l ocoleasca.