Mai mult, se flutura drapelul si se asculta “Desteapta-te, romane!” cu volumul la maxim, in timp ce partidele politice ofera sarmale si tuica fiarta cu gandul la viitoarele alegeri.

Daca luam exemplul americanilor, data de 1 Decembrie ar trebui sa fie un prilej de bucurie nationala, in care fiecare din noi ar trebui sa se simta mandru. Pentru romani, Ziua Nationala este un prilej de ascultat discursuri, privit parade si dansat hora unirii. Nu lipsesc nici vesnicele simpozioane care elogiaza numarul de anii trecuti de la 1918 incoace, sau concertele de muzica populara.

Festivismul gratuit ne caracterizeaza sarbatoarea pe care majoritatea dintre noi o petrec in fata televizorului, fericiti ca mai au o zi libera. Agenda Clujeana a luat pulsul strazii, intrebandu-i pe clujeni ce este ziua de 1 Decembrie 1918, si ce inseamna pentru ei Ziua Nationala a Romaniei.

Unii dintre clujeni au preferat sa recunoasca franc ca nu stiu ce inseamna aceasta data si au refuzat categoric sa raspunda la intrebarile Agendei. Pe de alta parte, unii clujeni s-au simtit lezati de asemenea intrebari, considerandu-le parte a culturii generale a fiecarui roman.

“1 Decembrie 1918 marcheaza Marea Unire a tuturor romanilor si este Ziua Nationala a Romaniei. Din pacate, trebuie sa recunosc ca nu este o sarbatoare prea importanta pentru mine. Ma bucur insa ca voi avea o zi libera de la scoala, in care probabil voi iesi cu amicii la o cafeanea sau la un film.”- Petru Mihai, elev

“1 Decembrie marcheaza unirea tuturor romanilor sub un singur nume si anume Romania. Din pacate, parerea mea este ca in fiecare an, aceasta sarbatoare devine din ce in ce mai comerciala.

Vanzatorii ambulanti vand stegulete cu Romania, politicienii apar la televizor si vorbesc cu pasiune despre ce a fost in trecut si despre ce vor sa faca ei in viitor, vedetele se dau in spectacol, mi se pare un circ de prost gust!”- Nelu Muresan, patron

“1 Decembrie e ziua romanilor de pretutindeni. Acum multi ani, la Alba Iulia, s-a proclamat unirea sub numele de Romania. Din pacate, nu voi avea vinerea libera, astfel incat nu voi putea profita de programele prijeluite de aceasta zi. Sper insa ca voi reusi sa vad aritficiile oferite de Primaria municipiului Cluj-Napoca. Nu stiu exact la ce ora vor fi, dar stiu ca sunt in fiecare an”. - Alin Moldovan, electrician

“Nu stiu ce se intampla pe data 1 decembrie, ar trebui sa stiu?”- Angela Berki, vanzatoare

“Nu pot sa cred ca imi adresati o asemenea intrebare, cred ca toata lumea ar trebui sa stie ca se serbeaza ziua in care romanii de pretutindeni s-au unit. E sarbatoarea noastra, a tuturor si ar trebui sa luam exemplu de la alte popoare, sa fim mandri de nationalitatea noastra si ca am avut mari romani cum a fost de exemplu si Iuliu Maniu.” - Stela Costea, pensionara

“La 1 Decembrie se serbeaza Ziua Nationala a romanilor, o sarbatoare nationala. E o zi importanta pentru fiecare dintre noi, in care trebuie sa fim mandri de cine am fost, de radacinile noastre.“ - Vasile Andra, electrician

La data de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 delegati si sprijinita de peste 100.000 de persoane adunate la marele eveniment din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutie care consfinteste unirea tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adica Crisana, Satmar si Maramures.

Astfel, ziua de 1 decembrie 1918 marcheaza bilantul luptei romanilor pentru intregire statala. In inima Transilvaniei, Sfatul Tarii, Consiliul National Roman din Bucovina si Consilul National Roman Central, au consfintit prin hotararile lor nazuintele poporului roman, infaptuind unirea provinciilor romanesti cu patria mama.

In anul 1990, ziua de 1 decembrie a fost proclamata Ziua Nationala a Romaniei, ea fiind sarbatorita atat de romanii din tara cat si din diaspora.