Potrivit statisticilor Camerei Taximetristilor Cluj, doar o masina din cinci s-a conformat prevederilor legale. Daca nu le vopsesc, vor primi o amenda contraventionala, a explicat Raimonda Boian, purtator de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

Initial, toate taximetrele urmau sa fie vopsite in culoarea galbena, potrivit unei hotarari a CL din timpul mandatului fostului primar, Gheorghe Funar, insa taximetristii nu au bagat-o in seama, a spus Boian.

Presedintele Camerei Taximetristilor, Radu Marian, a solicitat, saptamana trecuta, primarului Emil Boc si viceprimarului Adrian Popa, o intalnire cu toti sefii societatilor de taximetrie din municipiu, pentru a reglementa culoarea taximetrelor. Multe masini sunt noi, frumoase si valoroase, si vor fi probleme, a explicat Marian.

Bani peste bani

Iar le trebuie bani? Am investit o gramada de bani in masina asta. Le-a trebuit patratele de sah, aparat de taxat cu bon fiscal. Acum vor sa si vopsim masinile!, spune Vasile, taximetrist la Diesel. Stiam de o hotarare de CL de prin 2001, dar de atunci a trecut multa vreme si nu credeam ca au vorbit serios, crede Dan, sofer la Pritax.

Pentru a intra in domeniul taximetriei cu autoturismul sau marca BMW, un taximetrist a investit 1000 de euro, suma in care intra si taxa de dispecerat pentru Focus Taxi. Ar fi un lucru bun ca toate masinile sa fie intr-o culoare, dar sunt bani in plus, a adaugat taximetristul. Varianta cea mai ieftina, de infoliere a partii superioare a masinii, costa 350 de lei.

Sunt doar zvonuri astea cu vopsitul masinii. Taximetristii au tot cumparat masini rosii si negre, acum ar fi culmea sa le si vopseasca, a declarat un taximetrist la Diesel. Nu convine la multa lume pentru ca majoritatea masinilor sunt particulare si implica sume suplimentare, spune Andrei, casier pentru Terra & Fan si taximetrist pe masina proprie.

Autorizare blocata

Conform Hotararii CL nr. 152/2004, in Cluj-Napoca ar urma sa fie eliberate 6000 de autorizatii de taximetrie, insa municipalitatea a blocat acest proces pana la sfarsitul anului, ca sa gaseasca locuri de parcare pentru taximetrele existente.

Suntem la un punct critic in Cluj si orice alta liberalizare aduce nu beneficii, ci blocaje, a declarat primarul Emil Boc, referitor la situatia juridica a taximetristilor clujeni. Taximetristii independenti au alocate 2000 de autorizatii, iar societatile operatoare de transport primesc diferenta de 4000.

Potrivit lui Marian, acum activeaza in Cluj-Napoca 3800 de taximetre, iar diferenta de 2200 de autorizatii asteapta sa fie ocupate. Nu stiu cum va fi, dar cine nu isi va vopsi masinile in alb va ramane fara autorizatie de la RAR, a spus unul dintre vicepresedintii Camerei Taximetristilor, Vasile Bodea, presedinte Diesel.

La aceasta societate, jumatate dintre autoturisme sunt vopsite in alte culori decat alb.