Coparseie de minim 12.000.000 de lei, cu grosime minima de trei centimetri, prevazute cu epuratoare, imbracaminte si incaltaminte biodegradabile, priveghi la capele, iata doar cateva "beneficii" de care se vor bucura de la 1 ianuarie 2007, cei ce vor intra cu picioarele inainte, in Uniunea Europeana.

Cel putin asa suna Normele Europene in domeniul pompelor funebre, norme despre care producatorii si comerciantii de sicrie nu au auzit inca nimic.

Si nu doar pentru ca nu au fost publicare in Monitorul Oficial, ci si pentru ca asa cum stiu din experienta acumulata in acest domeniu, deja suntem aliniati la cerintele UE. "In mod sigur sicrie nu se vor importa pentru ca in tara sunt producatori de sicrie care fac export in tari UE. Sicriele din au aceleasi dotari ca si ale noastre, fara filtre si fara imbracaminte biodegradabila.

Daca la ei se accepta aceste lucruri in continuare inseamna ca si la noi va trebui sa fie la fel. E adevarat ca sicriele trebuie sa aiba grosimea minima de trei centimetri, macar din motive de siguranta, pentru ca s-au mai vazut cazuri in care sicriul a cedat si nimeni nu-si doreste asa ceva.

Iar dispozitivul epurator, despre care cred ca se vorbeste, se numeste valvola, si din cate stim este obligatoriu doar in Italia si Spania. In Germania, Ungaria sau Finlanda de exemplu, tari UE de mai lunga sau scurta vreme, se gasesc aceste dispozitive la pret de 50 de euro, dar nu sunt obligatorii.

Chiar sambata am vazut la TV o emisiune in care se spunea ca imbracamintea sicriului va trebui sa fie obligatoriu din bumbac. Dar de curand am fost in Germania si nu am vazut decat imbracaminte din saten. La toate categoriile de sicrie. Nu stiu de ce, dar ai nostri vor sa faca mai mult decat occidentul.

Cel putin in acest domeniu", ne-a spus Pasztor Marta, asociat al firmei de Pompe Funebre "Willy Funerar".

Inmormantarea in UE

Un sicriu 12 milioane de lei, dublura biodegradabila pentru sicriu ecologic intre 28 si 160 de euro, epurator intre 25 si 100 de euro, o pereche incaltaminte si imbracaminte ecologica intre 10 si 30 de euro.

Aceasta imbracaminte de "singura" folosinta, ca si toate cerintele de mai sus, sunt cat se poate de optionale in UE pentru ca cei care stiu ce inseamna de fapt asta, tin ca mortii lor sa paraseasca demn aceasta lume. "Occidentul are la fel ca si noi acest cult al inmormantarilor. Decedatul trebuie imbracat cu hainele cele mai bune. Nu despuiat.

Pentru ca imbracamintea aceasta e de fapt o camasa larga, prevazuta cu un guler frumos, eventul are si manusi, dar de la brau arata exact ca o plapuma pusa peste decedat. La ei este optional. Nici la noi nu cred ca va deveni obligativitate", ne-a spus Pasztor Marta.

Privim altfel catre Europa? Nu e cazul, pentru ca inca mai sunt si alte surprize de care vor avea parte in special locuitorii satelor. Desi va fi "ambalat ecologic" celalalt termen, "biodegradabil" le va scoate mortul din casa inainte de trecerea celor trei zile de priveghi traditional.

De la 1 ianuarie 2007 capelele care teoretic ar fi trebuit sa fie gata de acum in fiecare cimitir, vor adaposti sicriele si pe cei care vor veni la priveghi. S-a vehiculat chiar si ideea ca acolo unde nu sunt gata capelele, pe perioada tranzitiei se vor putea depune mortii in spatii special amenajate in biserici. Dar cum multe culte nu agreeaza "mortul in biserica" probleme sigur se vor ivi.

"La sate vor mai fi ceva probleme, pentru ca probabil oamenii nu vor renunta atat de usor la traditie. Insa capelele sunt folosite pe scara larga in orase.

In ce priveste cimitirele pe care le avem in administratie, avem in lucru in Targu Mures o capela in cimitirul de la Remetea, iar in fostul cimitir al saracilor de la Platou, capela care este deja gata rivalizeaza cu vilele dimprejur", ne-au spus angajatii Administratiei cimitirelor din Targu Mures.

Cat ne va costa o inmormantare dupa 1 ianuarie, cum se va produce ruptura de traditie, inca nu se stie sigur. Dar dupa cum se implementeaza la noi cerinte care pe alte natii le lasa reci, la figurat, suntem siguri ca vom afla curand. Oricum lumea trebuie sa stea linistita pentru ca dinspre bisericile cele mai reprezentative au pornit zvonuri conform carora nimeni nu va ramane neinmormantat. Nici macar in noua perioada de tranzitie.