Belgienii de la Bel Rom au vandut cu 83 milioane de euro parcul de retail de la Sibiu, fondului britanic de investitii North Real Estate, facand un profit de 33 de milioane de euro in 10 luni. Unul din asociatii firmei belgiene isi muta acum „santierul” in Miercurea Sibiului, unde dezvolta un parc industrial de 67.000 de metri patrati.

Fondul britanic de investitii imobiliare North Real Estate Opportunities Fund a achizitionat centrul comercial European Retail Park Sibiu, dezvoltat de compania BelRom, pentru aproximativ 83 milioane de euro, a anuntat ieri Mediafax. Vanzarea parcului s-a produs cu mult mai devreme decat estimarile conducerii Bel Rom.

Carl Decoopman, unul din cei trei asociati ai firmei belgiene, declara la Sibiu, cu ocazia deschiderii oficiale a parcului de retail, ca vanzarea acestuia era posibil sa se produca in doi ani. La o saptamana de la acest anunt, reprezentantii fondului britanic de investitii North Real Estate Opportunities au anuntat cumpararea parcului de retail de la Sibiu.

"European Retail Park din Sibiu va reprezenta un activ de referinta in portofoliul nostru si indeplineste obiectivul companiei de a asigura investitorilor un nivel ridicat al randamentelor", a afirmat directorul executiv al fondului, Robert Provine, citat de Mediafax. Randamentul din chirii este estimat la peste 8% la finalizarea tranzactiei.

Pentru a finanta achizitia parcului de retail, fondul va utiliza numerarul disponibil si va contracta un credit bancar, potrivit unui comunicat al North Real Estate. North considera ca aceasta este una dintre cele mai importante tranzactii efectuate pana in prezent pe piata imobiliara din Romania.

European Retail Park a fost inaugurat pe 17 noiembrie si gazduieste magazine precum Real, Baumax si Media Galaxy. De asemenea, mall-ul Promenada, cu o suprafata de 10.000 de metri patrati, dezvoltat in cadrul parcului de retail, grupeaza magazine precum Benetton, Lee Cooper, Adidas,Levi's si Kenvelo.

Parcul de retail de la Sibiu este prima achizitie efectuata de fondul imobiliar britanic, care vrea sa constituie un portofoliu de parcuri de retail. Compania are ca obiectiv maximizarea randamentelor ajustate in functie de risc, provenite in principal din chirii si cresterea valorii activelor.

Magnus Lofgren, managing director al fondului britanic, a afirmat ca orasul Sibiu are perspective favorabile de dezvoltare, iar centrul comercial mizeaza atat pe clientii locali cat si pe cei din regiune.

Investitorul intentioneaza sa formeze un portofoliu de centre comerciale in Europa de Est, pentru a profita de pe urma cresterii venitului disponibil si a puterii de cumparare a consumatorilor din regiune.

BelRom este o companie controlata de un grup de investitori belgieni, reprezentati de Carl Decoopman, Steven Vandenbosse si Hendrik Danneels.

In total, Belrom este dispus sa investeasca circa 500 de milioane de euro in zece complexuri comerciale, in Romania. Carl DeCoopman a anuntat ca urmatoarele parcuri de retail asemanatoare ca suprafata si volum de investitii cu cel de la Sibiu vor fi construite la Targu-Mures, Bacau, Braila si Deva.

"Celelalte locatii le vom face publice pe parcurs”, a preciza DeCoopman, care a adaugat ca parcurile din Targu-Mures si Bacau vor fi inaugurate in septembrie anul viitor.

Decoopman face parcul industrial din Miercurea Sibiului

CDI Company, o firma administrata de Carl Decoopman, unul din cei trei asociati de la Bel Rom, a achizitionat in urma cu circa 2 ani si jumatate un teren de 66.700 de metri patrati, in localitatea Miercurea Sibiului, unde dezvolta un parc industrial. Spatiul cuprinde sapte module industriale, din care unul a fost vandut, restul fiind inchiriate sau in curs de inchiriere.

Potrivit Primariei din Miercurea, in acest moment trei firme activeaza in parcul industrial. EWP SRL, o societate specializata pe productia de obiecte din lemn, are inchiriat un spatiu de circa 4.000 de metri patrati unde produce cozi pentru perii si unde pregateste o alta sectie, pentru textile.

O alta societate, Benrom, are capital italian si este proprietarul unei hale de 2.000 de metri patrati din parcul industrial. Benrom detine un depozit si desfasoara actiuni de certificare a calitatii.

O a treia firma, Deslee Clama, are capital belgian si are in chirie un teren de 2.000 de metri patrati, unde produce tesaturi. Deslee Clama si o a patra societate, Recticel, vor imparti o hala aflata in constructie, de circa 6.000 de metri patrati.

Deslee Clama isi va adauga celor 2.000 de metri patrati existenti alti 3.0000, cealalta jumatate de hala urmand sa fie folosita de Recticel, o firma cu capital de asemenea belgian.

Potrivit Primariei din Miercurea Sibiului, alte trei hale urmeaza sa fie amenajate pe spatiul ramas disponibil, din cadrul parcului industrial. “Nu am facut un calcul asupra impozitelor care vor reveni administratiei locale, dupa finalizarea proiectului.

Cert este ca parcul industrial este foarte benefic pentru localitate si reprezinta cea mai mare investitie de la noi”, a declarat primarul din miercurea Sibiului, Ioan Pavel. Acesta precizeaza ca hala impartita de firmele belgiene Deslee Clama si Recticel, urmeaza sa fie data in folosinta, cel mai probabil, la 1 februarie, anul viitor.

Din tranzactia imobiliara a anului, in judetul Sibiu, castiga substantial si Statul roman. Potrivit legii, firma care a vandut parcul de retail, Bel Rom, trebuie sa plateasca un impozit pe profit de 16 la suta. Potrivit declaratiilor lui Decoopman, investitia de la Sibiu a insemnat 50 de mil. de euro, ceea ce face ca profitul sa fie de 33 de milioane de euro, in urma vanzarii. Asta mai inseamna ca Statul se alege cu 5,28 de mil. de euro.