Mihai Arba, fostul lider al taximetristilor sibieni, revine in atentia publica. De aceasta data, de numele sau se leaga un scandal izbucnit de citeva zile, la Viile Sibiului. Acesta s-a apucat sa imprejmuiasca un teren de 2,7 hectare fix in livada SC Horticola International. Legal, terenul ii apartine, insa lucrarile demarate incalca niste prevederi legale.

Mai mult, Primaria Sura Mare a emis autorizatia de constructie cu conditia ca proprietarul sa se consulte in prealabil cu conducerea fermei, intrucit este vorba de un teren pe care au fost create terase antierozionale. Discutia nu a avut loc, iar conflictul este pe cale sa degenereze.

Teren disputat

Mare scandal in Viile Sibiului, la ferma pomicola apartinind SC Horticola International. Conducerea fermei incearca sa-l tempereze pe Mihai Arba, care a cumparat un teren plantat cu pruni apartinind fermei. Terenul, in suprafata de 2,7 hectare, a apartinut unei localnice din Sura Mare, care, in urma cu trei ani, l-a vindut in mod legal lui Mihai Arba.

Pina atunci, terenul era luat in arenda de catre ferma. Noul proprietar nu a mai acceptat sistemul de arendare si a dorit cu orice pret sa isi imprejmuiasca terenul, pentru a construi pe el o centrala eoliana de mare putere, cu mori de vint si panouri solare. Prin aceasta, Mihai Arba schimba practic destinatia terenului, in conditiile in care ferma deruleaza un proiect SAPARD in valoare de 500.000 de euro.

Marea problema a fermei este ca parcela este situata perpendicular pe curbele de nivel si pe terasamentele antierozionale. In plus, taie ferma in doua.

Scandal mare

Ferma este in conflict de aproape trei ani cu Arba Mihai, de cind acesta a cumparat terenul, dar lucrurile au scapat de sub control vineri dimineata. "Aveam mobilizati peste 40 de muncitori la munca, cind domnul Arba Mihai a venit cu doua camioane incarcate cu muncitorii dinsului si cu piloni pentru gard.

A intrat abuziv pe teren, spunind ca este al dinsului. Noi am fost obligati sa ne intrerupem lucrarile. Apoi, a darimat o parte din gardul fermei si a inceput sa isi construiasca propriul gard, de-a curmezisul terenului fermei, perpendicular pe curbele de nivel si lucrarile antierozionale.

Conform legii, trebuia sa acorde ambelor parti dreptul de servitute, astfel incit sa se poata folosi si dinsul de teren, dar si noi sa ne putem desfasura lucrarile in livada. De altfel, dupa ceea ce s-a intimplat, credem ca d-nul Mihai Arba vrea sa ii instige si pe ceilalti proprietari de pamint, care ne-au arendat noua, sa procedeze la fel si sa ne puna in imposibilitatea de a ne mai cultiva livada", spune Ioan Anghel, director SC Horticola International.

In afara legii

Arba Mihai a incercat sa construiasca gardul pentru a-si imprejmui terenul in baza unei autorizatii nr. 35 din 21.06.2006, eliberata de Primaria comunei Sura Mare. Aceasta autorizatie prevedea insa clar faptul ca, inainte de a trece la efectuarea lucrarilor de construire, trebuie sa ia legatura cu societatea, pentru a clarifica situatia pomilor care sint in proprietatea fermei.

Directorul fermei sustine ca Mihai Arba nu a luat legatura cu el. Mai mult chiar, Ioan Anghel precizeaza, intr-o plingere inaintata ieri catre Primaria Sura Mare, ca "Autorizatia nr. 35/21.06.2006 este nula avind in vedere ca a fost emisa cu incalcarea dispozitiilor articolului 4, litera A din Legea 50/1991, potrivit caruia autorizatiile de construire se emit de presedintii consiliilor judetene, cu avizul primariilor pentru lucrarile care se axecuta in extravilanul comunelor, cu exceptia celor de la litera F, pct. 3.

De asemenea, alt motiv de revocare al acestei autorizatii il reprezinta faptul ca s-a autorizat imprejmuirea terenului inscris in CF nr. 865 Hamba nr top 2182/1/2, iar beneficiarul autorizatiei, respectiv Mihai Arba, este proprietarul terenului inscris in CF nr. 865 Hamba nr. top 2189/1/2, dobindit prin contractul de vinzare cumparare nr. 1814/2004".

Isi cer drepturile

Principala nemultumire a conducerii fermei este insa faptul ca nu vor mai putea fi efectuate lucrarile in livada, deoarece terenul va fi intrerupt de parcela pe care Arba Mihai doreste sa o imprejmuiasca. Desi i-au propus alte terenuri in schimb, Mihai Arba le-a acceptat, apoi le-a refuzat din nou. Era vorba de cite 1,5 hectare pentru fiecare hectar din parcela lui Arba. Directorul fermei este disperat.

"In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 732/11.VIII.2005, in capitolul VI, care cuprinde Dispozitiile generale pentru aplicarea Legii nr.1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, exista Aliniatul 8, care prevede clar faptul ca «Pe terenurile in panta, la parcelare se va avea in vedere respectarea lucrarilor de combatere a eroziunii solului existente (terase, bancheta, benzi inierbate, reteaua de regularizare a scurgerii apei de pe versanti, drumuri agricole si alte lucrari)»", precizeaza Ioan Anghel.

Ignorind toate aceste legi, Mihai Arba a vindut chiar parcele din terenul respectiv altor persoane. Legea 247/2005, in schimb, interzice vinderea livezilor sau improprietarirea cu livezi. Din pacate, ea nu se aplica retroactiv.

Noi conflicte

Violentele dintre angajatii fermei si cei ai lui Mihai Arba au continuat si ieri. Marius Maftei, inspector de siguranta circulatiei in cadrul Holdingului Atlassib, a fost la un pas de a fi lovit cu o tapina in cap, de catre paznicul angajat de catre Mihai Arba pe parcela de teren.

Se pare ca Marius Maftei s-a aplecat sa ridice un sabot de frina cazut de la un tractor in livada, moment in care paznicul, aflat in stare de ebrietate, a luat tapina, gata sa produca o nenorocire.