Ieri, s-a ales praful din dezbaterea publica a bugetului local pe anul 2007, dupa ce citiva cetateni au inceput cu plingerile de tot felul, i-au adus reprosuri edilului-sef si apoi s-au certat intre ei ca la usa cortului.

Nemultumiri publice

Primarul, care n-are deocamdata timp de audiente, a fost nevoit sa raspunda la citeva interpelari ale sibienilor. Acestia s-au plins de trenarea lucrarilor la strazi, de mizeria din anumite cartiere si de insuficienta spatiilor verzi, de activitatea Politiei Comunitare si au reclamat deficiente de urbanism.

La rindul sau, Johannis a anuntat ca in anii urmatori se va schimba politica de acordare a autorizatiilor de constructie, fiindca locuintele se indesesc prea mult. Totodata, s-a declarat nemultumit de felul in care unii proprietari isi reabiliteaza termic fatadele.

Vocea economistului

Prezentarea bugetului a fost facuta de Viorica Bindescu, directorul economic al Primariei, care a subliniat principalele puncte pe care ar trebui sa le cunoasca sibienii despre felul in care municipalitatea va cheltui banii lor, in anul care urmeaza.

"Veniturile Primariei Municipiului Sibiu pentru anul 2007 sint estimate la 326.877 mii lei si se compun din venituri curente, fiscale si nefiscale, venituri din capital si subventii de la bugetul de stat. Iar cheltuielile municipalitatii se vor incadra in aceeasi suma", a explicat Bindescu.

Bugetul, pe felii

Cele mai mari cheltuieli le va face municipalitatea la capitolul "Servicii si dezvoltare publica, locuinte" - nu mai putin de 86,79 milioane de lei, din care 60 au fost programate pentru investitii. Cheltuielile materiale, de capital si de personal pentru invatamint vor fi si ele finantate cu 77,9 milioane de lei.

O suma importanta, 57,4 milioane de lei, vor fi alocate si transporturilor. Investitiile pentru strazi si lucrarile de reabilitare au fost estimate la 44,5 milioane de lei. „Ca si in anii trecuti, cheltuielile pentru strazi vor fi foarte consistente", a apreciat primarul Klaus Johannis.

Bugetul culturii va inregistra o crestere cu 500 la suta, ajungind la 55 de milioane, din care 40 vor reveni Casei de Cultura, iar restul Teatrului National „Radu Stanca". Cele mai mici cheltuieli, doar 880.000 de lei, se vor face pentru sanatate, pentru ca municipalitatea nu raspunde decit de Spitalul de pediatrie si Centrul de transfuzie sanguina.

Program comunitar

Dezbaterea publica a proiectului de buget a fost organizata de Fundatia Comunitatii Sibiu, in colaborare cu Primaria. „Bugetul este al cetatenilor, care sint platitori de taxe si impozite", a motivat Marina Bogdan, de la Fundatia Comunitatii. La rindul sau, Johannis a gasit intilnirea drept o initiativa buna.

"Administratia noastra este total transparenta. Nu exista nicio solicitare la care nu s-a raspuns. Toate activitatile noastre sint date publicitatii, prin mass media si prin pagina noastra de internet, unde publicam tot ce se intimpla in Sibiu si in Primarie", a tinut sa precizeze primarul Sibiului.