Teatrul National "Radu Stanca" imbraca, astazi, straie de sarbatoare. Aniverseaza 425 de ani de teatru german in Transilvania si 50 de ani de la infiintarea sectiei germane in cadrul teatrului sibian. Pentru a puncta cum se cuvine evenimentul, pina simbata au fost programate piesele "Deus ex machina", "Woyzeck", "Chip de Foc", "Conu Leonida fata cu Reactiunea".

Serie de evenimente

Teatrul National "Radu Stanca", sectia germana, a pregatit expozitii si spectacole, cu prilejul implinirii a 50 de ani de existenta. Se deschide vernisajul pentru doua expozitii: "425 ani Teatru German in Transilvania, 50 de ani sectie germana a Teatrului National Sibiu".

In cadrul acestei expozitii, sprijinita de Institutul de Istorie a Svabilor Dunareni, Tubingen, Germania, se va prezenta o trecere prin toti cei 425 de ani, cu diverse exponate: documentatie si fotografii, toate expuse la Sala Thalia.

Cea de-a doua expozitie, "Imagini din culise", descrie o analiza sumara a anilor de spectacole prezentate de sectia germana. Expozitia lui Alin Gavrila prezinta si o mini-productie cu vechea cortina a teatrului care dateaza din 1788 si se gaseste in prezent la Muzeul Brukenthal.

Productii noi

Tot astazi, sectia germana deschide o ministagiune, cu premiera "Deus ex machina", la ora 19. Urmeaza, a doua zi, "Woyzeck", de Georg Buchner, in regia lui Clemens Bechtel, de la aceeasi ora 19.

1 Decembrie aduce in stagiunea sibiana spectacolul invitat al Teatrului German de Stat Timisoara, "Chip de Foc", a lui Marius von Mayenburg, in regia lui Radu Nica. "Chip de foc" este un text dureros de real, caci vorbeste despre tineri in incercarea lor disperata de a deveni ei insisi, si in aceeasi masura despre neputinta generatiei parintilor de a-si intelege copiii si de a insoti aceasta transformare.

Aceasta ultima productie a cunoscut un succes rasunator, urmind ca la Sibiu sa se deruleze si la ora 18, dar si de la 20.30.

Sectia germana

Aparitia teatrului german la Sibiu, ca sectie a Teatrului de Stat "Radu Stanca", a fost consemnata in 17 noiembrie 1956. Sef al sectiei germane era Hans Binder, iar regizorul unei trupe formata din 23 de actori devenea Hans Schuschning. Prima stagiune se deschide cu spectacolul lui Brecht "Mutter Courage", prezentat in curtea Bisericii Ursulinelor.

Dupa Revolutie, sectia germana a supravietuit ani buni cu un ansamblu de trei actori, existind in formula actuala doar datorita perseverentei si hotaririi directoarei din acea perioada, actrita sibiana Renate Muller Nica. La momentul de fata, sectia germana are 4-5 premiere pe stagiune, cu o distributie proprie de 9 actori vorbitori de limba germana si alti 7 actori colaboratori din cadrul sectiei romane, un regizor al casei si un sef de redactie.

La fel de batrin

Cel mai vechi, dar si cel mai devotat "chirias" al sectiei germane, Wolfgang Ernst, sarbatoreste teatrul de la Sibiu in piesa "Deus ex machina". La fel de batrin ca activitate actoriceasca, ca si sectia de care apartine, Wolfgang Ernst Gyurgyevich si-a dedicat viata singurului lucru care l-a sedus cu adevarat. „Artistul nu are familie.

Eu insa, m-am casatorit cu teatrul", marturiseste nostalgic. O prezenta scenica deosebita, actorul a avut de-a lungul timpului peste 120 de roluri care l-au consacrat si a fost in numeroase turnee. "Am inconjurat Pamintul de doua ori cu spectacolele pe care le-am avut", a mai declarat Wolfgang.