Proprietarii ajunsi la limita rabdarii si-au indreptat sperantele spre cei cinci lideri ai administratiei locale: primarul Boc, viceprimarii Popa si Boros si directorii Apostu si Iancu. Nici unul dintre acestia nu a raspuns petitionarilor.

De mai bine de doi ani, proprietarii din zonele Tudor Arghezi - Manastirea Franciscana - La Stani - La Fundatura - Campului nu-si pot angaja nici un proiect pe terenurile pe care le detin pentru ca Primaria refuza sa le aprobe planurile urbanistice.

Motivul invocat de reprezentantii Primariei se leaga de faptul ca zona respectiva ar urma sa fie traversata de inelul de circulatie ce va face legatura intre cartierele Manastur si Someseni. Intentia proprietarilor este aceea de a ridica un cartier modern in zona respectiva.

Tocmai de aceea, ei au semnat o petitie catre liderii Primariei - primarul Emil Boc, viceprimarii Adrian Popa si Boros Janos, arhitectul Adrian Iancu si directorul tehnic Sorin Apostu - solicitand un raspuns cat mai urgent privind situatia inelului de circulatie. Din aprilie, Primaria nu s-a sinchisit sa le raspunda celor peste 500 de semnatari.

Popa se spala pe maini cu “sapunul” Funar

In stilul in deja obisnuit, Adrian Popa spune ca nu a vazut nici o petitie si, mai mult, pentru “nelamurirea” proprietarilor, viceprimarul arunca vina din nou pe administratia Funar. “Eu n-am vazut nici o petitie, la mine n-a ajuns nimic”, s-a scuzat vicele.

Pe de alta parte, el a adaugat ca nici nu vede ce raspuns ar fi putut primi petitionarii de vreme ce planurile pentru inelul de circulatie nu au fost finalizate. Or, in ce priveste planurile cadastrale, ele ar fi trebuit finalizate pe vremea lui Funar, considera viceprimarul.

Cand se vor finaliza aceste planuri, astfel incat petitionarii sa poata elucida situatia terenurilor lor? La aceasta intrebare, Popa nu a avut un raspuns clar. “Acum s-au aprobat suprafetele pe care se va face ridicarea topografica pentru inelul de circulatie. Urmeaza ca apoi sa fie aprobat si Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Pana in primavara ar trebui sa fie gata”, si-a dat Popa cu presupusul.

Se bate pasul pe loc

Inca de anul trecut, de cand Primaria a angajat societatea Search Corporation pentru realizarea unui studiu de circulatie, solutiile propuse pentru inelul de circulatie ce urmeaza sa faca legatura intre Manastur si Someseni i-au socat pe proprietarii din zona Europa - strada Campului.

Aceasta pentru ca varianta propusa pentru realizarea acestui proiect a fost trasata haotic, fara a se tine cont de situatia cadastrala a terenurilor din zona. Ulterior, Primaria a angajat alte doua societati de proiectare, Pro Invest din Targu-Mures si Experiment Proiect din Cluj, care au “trasat” o varianta diferita de cea propusa de Search Corporation.

Nici cele doua societati nu au lucrat, insa, dupa o harta cadastrala, astfel incat, pana la aceasta ora, sa se cunoasca exact terenurile ce ar urma sa fie afectate de trecerea inelului de circulatie. Prin urmare, cele doua firme reiau, pas cu pas, ceea ce ar fi trebuit, de fapt, sa faca Primaria.

Adica sa realizeze si masuratorile topo, sa se consulte cu proprietarii care au angajate planuri urbanistice in zona si de abia apoi sa demareze proiectul inelului de circulatie. Arhitectul Pro Invest, Zsolt Gogolak, care se ocupa de o parte din tronsonul inelului de circulatie, a admis ca au fost nevoiti sa faca si ceea ce Primaria nu a facut. “Avem acum de masurat circa 1000 de hectare.

Mai exact, trebuie sa punem la punct tot ceea ce n-a reusit Primaria Cluj-Napoca sa faca timp de 10 ani”, a declarat arhitectul Gogolak.

Daca Primaria ar fi realizat, pana in prezent, masuratorile topo, situatia terenurilor din zona Palocsay - Tudor Arghezi - Campului ar fi fost solutionata, iar proprietarii ar fi putut sa-si vada de propriile proiecte, sa construiasca sau, in cazul celor care revendica, sa fie expropriati.

Insa, asa cum si directorul tehnic al Primariei, Sorin Apostu, afirma, executivul s-a temut sa nu cheltuiasca prea mult. “Pana cand nu se contura un plan al zonei ce urmeaza sa fie traversat de acest inel, Primaria nu se putea angaja sa faca masuratorile topo, pentru ca s-ar fi extins prea mult si ar fi costat”, declara Apostu pentru ZIUA de Cluj.

Numai, ca in aceste conditii, Primaria pierde bani buni, pentru ca proprietarii din zona nu construiesc, iar in loc sa plateasca impozite si taxe pe constructii, platesc sume mult mai mici pentru niste terenuri virane.

Exproprieri la Sfantu’ asteapta

Chestionat de ZIUA de Cluj, seful Camerei Agricole a Primariei, Stefan Lucaciu, a apreciat ca proiectul inelului de circulatie va fi mult complicat de lipsa hartii cadastrale pentru terenurile din zona.

Pentru ca, sustine acesta, aceste harti ar fi trebuit finalizate deja, astfel incat societatile de proiectare sa poata avea situatia zonala conflictuala si sa-si poata elabora planurile in cunostinta de cauza. “In mod normal, Primaria ar fi trebui sa detina mai intai harta cadastrala a zonei prin care ar urma sa treaca acest inel de circulatie si de abia apoi sa comande planuri urbanistice.

Or, noi va trebui sa venim, dupa ce se vor realiza masuratorile topo, si sa suprapunem planurile cadastrale cu cele arhitecturale pentru a vedea cine sunt expropriatii sau care vor fi terenurile afectate”, declara Stefan Lucaciu.

Petitia ramasa, sapte luni, fara raspuns

“Petitie catrePrimaria Municipiului Cluj-Napoca, In atentia domnilor Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Adrian Popa, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Boros Janos, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Adrian Iancu, arhitectul-sef al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, director tehnic in Primaria Cluj-Napoca

Stimati Domni,

De la bun inceput trebuie sa va mentionam faptul ca va scriem aceasta petitie in numele a catorva sute de contribuabili clujeni carora, ne place sa credem, ne pasa de municipiul nostru si suntem mandri ca suntem cetateni ai “capitalei Transilvaniei”.

(...) In asteptarea unei solutionari cat mai urgente, va multumim pentru timpul acordat si va dorim multiple succese in rezolvarea problemelor clujenilor.

Comitetul de Initiativa 4 aprilie 2006”

(fragmente din petitia semnata de proprietarii din zonele Tudor Arghezi - Manastirea Franciscana - La Stani - La Fundatura - Campului)