Aceasta situatie reprezinta inca una dintre mostenirile pe care Funar le-a lasat clujenilor. Din cauza neintelegerilor dintre fostul primar PRM-ist si consilierii locali, o serie de investitii au stagnat. Solutia aleasa atunci de Guvernul Nastase a fost trecerea unor proprietati din patrimoniul Primariei la Consiliul Judetean, controlat de PSD.

De exemplu, unul dintre cele mai ravnite obiective, stadionul municipal Ion Moina, a trecut direct prin hotarare guvernamentala din patrimoniul Consiliului Local in proprietatea Consiliului Judetean. Or, la aceasta ora, stadionul reprezinta un vector extrem de important, atat din punct de vedere economico-financiar, cat si din punct de vedere electoral.

Nicoara aminteste de capitalism

Cat de normala este, insa, implicarea Consiliului Judetean in problemele muncipalitatii, daca ar fi sa ne raportam la Legea administratiei publice locale? Pentru ca preocuparile majore ale lui Nicoara, mai ales in domeniul investitiilor, vizeaza mult mai mult interiorul municipiului decat localitatile din afara Clujului. Iar Nicoara nici nu neaga acest lucru.

Intr-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Cluj, el a recunoscut ca ceea ce a intrat in patrimoniul CJ, indiferent pe ce cai, va ramane un bun al CJ. Ba chiar se va lupta pentru asta.

Prezenta dvs. in treburile orasului este extrem de activa. Nicaieri, un presedinte de Consiliu Judetean nu cred ca e atat de interesat de investitiile care se fac intr-un oras.

Marius Nicoara: Chestie de stil.

Nu de stil, de lege. Ati mostenit drepturi, proprietati in oras de pe vremea administratiei Funar. Proprietati primite prin hotarari de guvern. Intrebarea mea este daca merge Clujul mai departe asa, cu un CJ prezent in treburile municipalitatii sau revenim la matca si tot ce a primit CJ trece inapoi la municipalitate?

M.N.: stiti ce se intampla? Eu am pornit de le o constatare destul de simpla cand am ajuns pe fotoliul de presedinte de Consiliu Judetean. si anume ca exista un patrimoniu al CJ care este nefructificat si neexploatat. Sta degeaba. Eu, venind de unde proveneam, din partea de afaceri, am spus ca este nefiresc ca acest patrimoniu sa nu fie exploatat.

In campania electorala am promis ca vom face mall. M-am uitat in zona unde poate fi construit un mall si am gasit cea mai buna locatie care era in patrimoniu CJ. O zona care era, de altfel, ramasa in urma si pe care am facut-o ca, incepand de anul viitor, sa aduca CJ-ului un milion de euro pe an. Nu-s bani putini. Deci aproape un milion de euro pe an vom primi de pe constructia acelui mall.

Nu numai atat, vom face ca si Casa Tineretului sa devina o firma profitabila, nu una care aduce 60 de milioane de lei pe an profit. Va aduce profituri mult mai mari. Asta a fost prima. A doua. Am constatat ca in patrimoniul CJ exista o zona care este plina de gunoaie, sobolani si alte mizerii, langa Spitalul TBC. In mod normal, nici n-ar trebui sa fie atat de central amplasat un astfel de spital.

Si o sa vad, in perioada urmatoare, dupa ce castig un nou mandat cum il scot de acolo.

Un mandat de presedinte de Consiliu Judetean sau de primar?

M.N.: De presedinte de Consiliu Judetean. Am constatat, umbland foarte des pe acolo, ca-i zi, ca-i noapte, ca acolo e blocaj de circulatie in permanenta. Te poti strecura cu masina, mergi incet pe acolo. si atunci am spus ca acolo se impune constructia unui parking. Degeaba vii si spui: fa tu un parcaj aici si o sa scoti banii in urmatorii 20 de ani, ca n-o sa ai clienti.

Ceea ce a incercat Primaria la un moment dat sa faca, sa dea exclusiv parcari, si ati vazut bine ca le-au cazut proiectele unul dupa altul. Nu s-a prezentat nimeni. Daca le dai optiunea sa-si faca un magazin, un apartament, sa-l inchirieze, sa-l vanda, atunci poti sa dezvolti o chestie de genul acesta. si am facut o licitatie publica si acolo se va face un parking.

Am vazut schitele de proiect, va fi un proiect absolut bestial. Deci am lichidat-o si pe aia, salut, e atribuita. Ba mai mult, o sa primim si redevente, nu mai tin minte, 200-300 de mii de euro pe an.

Puteti spune cat la suta din proprietatile din intravilanul Cluj aveti?

M.N.: 0,1 %. Am mai avut in curtea Spitalului de Neurochirurgie o bucata de 2000 de metri patrati. Aici exista necesitatea de a se construi... Noi am decis ca este nevoie de un centru de imagistica si am reusit sa atragem o firma care sa-l construiasca.

Va mai implicati in treburile municipalitatii?

M.N.: Pai, le-am cam terminat. Nu-s treburile municipalitatii, din moment ce proprietatile sunt ale mele.

Dar e firesc sa fie ale dvs.? Aveti doua optiuni: sa spuneti merg mai departe cu ele sau le intoarcem la Primarie. Care vi se pare mai corecta?

M.N.: Eu sunt liberal si capitalist. Pentru mine, proprietatea e sfanta si nu o cedez niciodata. Dar, pe de alta parte, in afara de faptul ca ai proprietate, trebuie sa o si valorifici. si am facut si chestia asta. Tot ce a fost proprietate a CJ am valorificat-o. Nu s-o vand. Pentru ca n-am instrainat nici o proprietate a CJ, am intrat in asociere, am facut contracte de concesiune etc.

Daca si primarul Boc crede acelasi lucru, ca proprietatea e sfanta si vrea sa si-o ia inapoi?

M.N.: Aceea e problema domnului Boc. Dar proprietatile astea, in toate Cartile funciare, in toate documentele, sunt ale CJ.

Dar au fost ale municipalitatii.

M.N.: Domnule, nu stiu... Eu cand am ajuns acolo erau... Este exact chestiunea pe care am discutat-o cu Emil Boc. Suntem in litigiu cu Primaria, care are fostul sediu al CJ. Or, Emil ma intreaba: ce faci, renunti la proces? I-am zis: eu nu pot sa renunt la proces. E proprietatea CJ si, ma rog, vedem cine castiga in instanta. Daca eu castig, promit ca te las acolo. Nu-i problema.

Dar aceea e proprietatea mea, din punctul meu de vedere, si eu ma lupt pana la capat pentru ea.

Pana la urma, ce faceti cu terenurile Armatei din oras?

M.N.: Consiliul Judetean se inghesuie acum intr-un sediu cu Prefectura. Pe vremea lui Athanasiu a fost blocat de Armata demersul meu. Respectiv chiar de domnul general Badalan. Am aflat si acest lucru. In continuare, ma voi lupta si voi cere ca macar terenul de la fostul depozit de pe 21 Decembrie sa ajunga la CJ. Eu am cate un plan pentru fiecare dintre aceste terenuri.

Pai, daca n-ati reusit sa preluati aceste terenuri cu dl. Atanasiu de la PNL, credeti ca veti reusi cu dl. Frunzaverde de la PD?

M.N. Nu stiu, poate ca da. N-am reusit cu domnul Badalan, pana la urma...

Si cu cele doua garnizoane care sunt libere?

M.N.: Nu ma intereseaza, pentru binele judetului, decat garnizoana din Floresti, si aceea numai partial, pentru viitorul Spital de Urgenta.

Si acea garnizoana a fost ceruta de Primarie.

M.N.: N-am nimic impotriva sa o preia Primaria si sa faca spital de urgenta acolo...

Ce va face Primaria

Niciodata primarul Emil Boc nu a reusit sa-si ascunda nemultumirea pentru faptul ca stadionul Moina a intrat in patrimoniul CJ. Este una dintre multele anomalii mostenite de pe vremea fostei administratii, a declarat ieri Boc, prin purtatorul sau de cuvant. Acum, Boc incearca sa raspunda diplomat, avansand ideea ca, pentru interesele comunitatii clujene, este dispus sa negocieze cu CJ.

Atat timp cat sunt sustinute interesele comunitatii clujene, Primaria va incerca sa colaboreze cu CJ pentru realizarea unui stadion, a spus Boc. El nu a precizat, insa, daca va renunta sau nu la propriul plan privind construirea unei noi arene pe un teren din afara orasului.

Ramane de vazut daca primarul Boc va apela la instanta pentru a recupera proprietatile municipalitatii, pierdute sub guvernarea PSD sau i le va lasa sefului CJ sa-si duca la capat investitiile promise.