Apropiata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana va avea un impact major si asupra sistemului bancar autohton, la fel ca si asupra celorlalte sectoare ale economiei nationale.

Asupra acestui aspect, cei mai cunoscuti bancheri din judetul Constanta - judet cu mai multe institutii bancare chiar si decat Bucurestiul - si nu numai s-au pronuntat in exclusivitate pentru cotidianul „Replica”.

Potrivit opiniilor acestora, impactul aderarii asupra sistemului bancar mioritic va fi unul dublu: pe de o parte aderarea va conduce la o sporire a concurentei deja acerbe pe piata financiara romaneasca, iar pe de alta parte enormele fluxuri de capital care vor intra in tara noastra dupa 1 ianuarie 2007 fie sub forma fondurilor europene structurale (peste 35 mld.de euro in urmatorii 5 ani), fie sub forma capitalurilor private, vor ridica problema gestionarii lor de catre banci.

In plus, eliminarea taxelor vamale si celelalte facilitati oferite deopotriva companiilor din spatiul comunitar pe teritoriul romanesc, cat si firmelor mioritice pe piata UE, va provoca un veritabil seism in mediul de afaceri autohton, seism cu urmari destul de negative asupra IMM-urilor, dar si pozitive pentru societatile indigene pregatite pentru concurenta reala de pe piata comunitara, aceste schimbari majore in economia nationala fiind de asteptat sa influenteze profund si sistemul bancar din Romania.

Alexandru Georgescu, director general zonal CEC pentru Constanta si Tulcea: „Cred ca va fi benefica aceasta concurenta ce va rezulta din aderarea la UE. Dupa ianuarie 2007 celelalte banci europene vor avea posibilitatea sa-si deschida in Romania agentii, cel putin pe zona de creditare.

Intrucat vor exista multe alte oportunitati in domeniul bancar si concurenta va fi acerba, calitatea serviciilor bancare va creste. Prin urmare vor avea de castigat clientii sistemului bancar romanesc. Un alt fenomen va fi cel de scadere a marjelor cu care lucreaza bancile, iar dobanda practicata si costurile creditelor bancare se vor reduce si ele, cu siguranta.

Avantajul CEC: prezenta in mediul rural

Avantajul CEC-ului este faptul ca dispunem de o prezenta mult mai buna in retea, inclusiv in mediul rural, comparativ cu alte institutii bancare din Romania. Acest avantaj il vom putea fructifica tinand cont de faptul ca fondurile europene care vor intra in Romania vor fi substantiale.

Cred ca in urmatorii 7 ani aceste fonduri europene vor depasi 35 de miliarde de euro, iar noi vom fi avantajati de prezenta foarte buna in teritoriu. La ora actuala CEC-ul este deja o banca universala care detine toata gama de produse si servicii specifice oricarei institutii bancare importante.

De aceea, inca de anul trecut CEC-ul a facut un pas important pe piata bancara autohtona, fiind recunoscut ca un competitor adevarat pe piata financiar-bancara. Deci noi suntem pregatiti sa castigam cat mai mult din aceasta prajitura reprezentata de activitatea de derulare a fondurilor europene.

In acest sens, ne-am diversificat oferta si CEC-ul este acum disponibil pentru deschiderea de conturi in valuta atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice. Referitor la personale juridice trebuie mentionat faptul ca in fiecare zi cota de piata a CEC-ului pe acest segment de clienti creste.

Altfel spus, CEC-ul nu mai este doar o Casa de Economii si Consemnatiuni unde populatia isi protejeaza economiile, ci a devenit o banca in adevaratul sens al cuvantului. In privinta pregatirii CEC-ului pentru a face fata socului concurentei deja am inceput sa punem accent tot mai mult pe operativitate si transparenta. Cautam cu succes sa impingem activitatea de creditare catre client.

Cu cat clientul este mai informat, cu atat sarcina noastra este mai simpla. Transparenta activitatii noastre cu clientii se traduce printr-o relatie directa cu acestia, in sensul ca orice client poate contacta consilierii nostri sau chiar si pe membrii conducerii Sucursalei Constanta, avand in vedere ca numerele de telefon ale acestora sunt afisate la toate ghiseele CEC-ului din judet.

Conditiile de eligibilitate in acordarea de credite sunt la vedere, clientul putand sa consulte singur tabelele ce-i stau la dispozitie pentru a vedea la ce tip de credit si suma a imprumutului se poate incadra, in functie de veniturile sale lunare de care dispune.

In plus, se face o analiza de la caz la caz a credibilitatii, capacitatii de rambursare si garantiilor de care dispune fiecare client in cadrul unei etape de preconsiliere care precede etapa depunerii documentelor doveditoare de catre solicitantul creditului si pe cea a platii efective a creditului, CEC-ul dovedind astfel o mare flexibilitate in relatiile cu clientii sai”.

Ionel Stefan, director Eximbank Constanta: "Aderarea la Uniunea Europeana va avea un impact asupra intregului sector bancar romanesc. Aceasta intrucat sistemul bancar romanesc urmeaza sa intre intr-o uniune economica si monetara care are regulile ei.

Noi, romanii, ne-am pregatit pentru a face fata acestor reguli prin adoptarea unei legislatii armonizate cu cea a UE ce vizeaza atat activitatea bancilor in general, cat si activitatea Bancii Nationale a Romaniei. Incepand cu data de 1 ianuarie 2007 va fi permisa libera circulatie a serviciilor si a capitalurilor.

Acest aspect presupune ca sistemul bancar romanesc trebuiesa fie pregatit sa ofere servicii la aceeasi calitate ca si serviciile bancare din statele membre ale UE si sa fie pregatit pentru ca fluxurile de capital ce vor intra in Romania, ca urmare a aderarii, sa poata fi folosite la ridicarea nivelului economic al tarii.

Aceste reguli se refera la o anumita rata a inflatiei admisa in Uniunea Europeana. Nu se poate sa mai mentinem o rata a inflatiei de 6-6,5% cat va fi probabil la finele anului 2006.

Pentru anul 2007 s-a prognozat o rata a inflatiei de 4%, insa in anul 2008 va trebui sa o coboram sub 3%, pentru ca astea-s regulile in Uniunea Europeana! De asemenea, trebuie sa fim pregatiti pentru ca aceasta aderare la Uniunea Europeana va avea un impact pozitiv dar si negativ asupra sectorului economic din Romania, respectiv asupra intreprinderilor romanesti.

Aceasta pentru ca sectorul economic si sistemul bancar sunt legate intre ele. Bancile nu pot functiona fara agentii economici, asa cum nici acestia nu isi pot desfasura activitatea fara sistemul bancar.

Agentii economici care nu s-au pregatit pentru UE vor disparea

Prin urmare, impactul aderarii asupra agentilor economici din Romania nu va fi unul simplu.

Astfel, vor fi agenti economici care vor continua sa se dezvolte dupa aderare pentru ca pana acum s-au pregatit pentru acest moment si au efectuat investitii, au implementat sistemul de management al calitatii produselor pe care le fabrica sau serviciilor pe care le ofera la standarde europene, si vor fi agenti economici care vor disparea pentru ca nu s-au pregatit si au asteptat sa le pice ceva din cer!

Totodata este de asteptat ca dupa aderare sa soseasca capitaluri straine pentru domeniul productiv, avand in vedere atat marimea tarii noastre, cat si faptul ca forta de munca autohtona este mai ieftina decat in alte state ale UE. Si la noi se va simti o infuzie de capital strain la fel cum s-a simtit si in celelalte state care au aderat inaintea noastra la UE.

De aceea, in acest proces va fi implicat si sistemul bancar romanesc, pentru ca aceste capitaluri se misca prin intermediul bancilor.

Si bancile trebuie sa se conformeze tendintelor europene

Pe de alta parte, bancile care functioneaza in prezent in Romania, indiferent de natura capitalului pe care il au, trebuie sa fie pregatite pentru ca de la 1 ianuarie 2007 orice banca din Uniunea Europeana isi poate deschide pe teritoriul romanesc reprezentante fara sa mai ceara nici un aviz de la nimeni.

Si acestea vor veni cu serviciile la calitatea din Uniunea Europeana, cu capitalurile din UE, precum si cu dobanzile care se practica in spatiul comunitar.

Este pregatit si sistemul bancar romanesc sa procedeze la fel? Pentru ca daca nu ne aliniem si noi la aceasta tendinta vom fi evitati de clienti, in ciuda faptului ca unii ar putea sa ramana fideli unei anumite institutii bancare pentru ca au fost multumiti de serviciile oferite.

Numai ca, pana la urma, pe client il intereseaza costul serviciilor oferite de banci si in conditiile in care va gasi la bancile europene costuri mai mici va apela la acestea. De asemenea, mai conteaza si modul cum bancile reusesc sa-si monitorizeze riscurile, astfel incat sa fie competitive pe piata de profil.

Totodata, aderarea ar putea insemna un avantaj si pentru bancile romanesti de a-si deschide sucursale in alte state europene. Totusi, piata financiar-bancara romaneasca este una foarte buna si au venit aici banci din UE si inainte de aderare.

Acestea au devenit actionari la unele banci din Romania pentru ca piata noastra este inca in dezvoltare si castigurile bancilor au fost si vor fi, inca o perioada, mult mai mari pe piata romaneasca decat in statele vest-europene, intrucat valoarea adaugata este si ea mai mare la serviciile oferite in tara noastra.

Dar, la un moment dat, fiind vorba despre o uniune economica si monetara, si pietele occidentale ar putea deveni atractive pentru bancile romanesti”.

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank: "In prezent, avem multe banci in Romania, fapt ce n-ar reprezenta o problema daca majoritatea nu si-ar dori sa fie banci universale. Sunt banci care au cota de piata 1% si vor sa ajunga la 5 sau 8%. Este clar ca nu toate vor reusi. Mai devreme sau mai tarziu vor ajunge la concluzia ca e bine sa fuzioneze.

In plus, dupa aderarea la UE, orice banca va putea intra pe piata fara sa mai astepte aprobarea BNR, ceea ce va face competitia si mai acerba. Dupa 2007, peisajul bancar se va schimba dramatic. In 10 ani, nu-l vom mai recunoaste. Pentru o banca de retail, cu 500 de agentii va fi usor sa reuseasca, dar fara o masa critica de clienti, nu exista baza de pornire.

Fenomen similar cu cel din piata imobiliara

Bancile mici vor supravietui in masura in care isi gasesc o nisa de piata. Piata bancara devine acum foarte interesanta. Se va petrece un fenomen similar cu cel din piata imobiliara: cativa au obtinut castiguri fabuloase, cei de pe margine au vrut sa-i imite, dar evident ca nu toti vor face aceleasi profituri ca primii intrati.

Va mai exista in viitor o oportunitate pentru sistemul bancar, si anume ca o banca sa conceapa un produs in Romania si sa-l vanda in afara tarii, de exemplu in Bulgaria. Acolo piata este mica, nici o banca nu va avea 4 milioane de clienti, cum e cazul unor institutii de credit la noi.

Pentru asta trebuie sa avem un sistem bancar foarte eficient, care sa poata fi in acelasi timp un campion in inovare.”

Irina Sav, specialist bancar cu o experienta de 16 in domeniul financiar-bancar: „In mai putin de o luna si jumatate bancile romanesti vor da piept unui nou mediu concurential: cel european. Desi pregatirile sunt avansate, mai sunt multe de aliniat cerintelor determinate de aderarea la Uniunea Europeana.

Bancile vor fi atat in situatia de a se alinia la standarde de performanta dar si de a identifica noi trenduri de dezvoltare. Bancile romanesti se vor adapta cerintelor Noului Acord de Capital-Basel II, vor respecta noile reguli europene privind riscurile identificate (financiare, operationale, de afaceri sau conjuncturale), acordand in continuare atentia majora cuvenita riscului de creditare.

Implementarea Basel II va conduce la comunicarea de catre banci a mai multor date referitoare la bonitatea clientilor, catre BNR si Biroul de Credit, sistemele informatice de evaluare ale acestora urmand a fi interconectate.

Din studiile de impact efectuate pe pietele dezvoltate, dar si pe cele in tranzitie, a rezultat ca activitatea de finantare a persoanelor fizice va fi avantajata de introducerea unei abordari avansate a principiilor Basel II.

Sistemele de rating au scopul de a administra mai bine riscul de neplata din partea clientilor, cu ajutorul unui proces automatizat si care trateaza toti clientii in mod egal, si nu acela de a bloca activitatea de creditare.

Legi noi in domeniul bancar

Legislatia europeana va genera adoptarea unei noi legi bancare in Romania, cu foarte multe elemente de noutate: infiintarea de companii in activitati conexe activitatii bancare, modalitatile de transfer de fonduri din strainatate, cadrul legal pentru infiintarea unei noi categorii de institutii specializate in moneda electronica, etc.

Activitatea bancara romaneasca va trebui sa cuprinda si sa dezvolte alaturi de operatiunile clasice, si alte servicii de calitate: consultanta, audit, rating, piete de capital, private banking, etc. Noi pasi se vor face in directia liberalizarii complete a tranzactiilor valutare, iar fluxurile care provin de la romanii care muncesc in tarile Uniunii Europene vor creste masiv.

Eforturile financiare si umane ale bancilor comerciale in impactul cu procesul de aderare vor fi cu siguranta graduale, dar de o semnificativa consistenta”.