Problemele cu care se confrunta conducerea fermei pomicole SC Horticola International, din Viile Sibiului, sint departe de a se fi sfirsit. Ieri, muncitorii lui Mihai Arba, proprietarul parcelei situate de-a curmezisul terenului fermei, perpendicular pe curbele de nivel si pe lucrarile antierozionale, au imprejmuit parcela cu un gard de plasa.

"Domnul Arba si-a imprejmuit terenul si a blocat si drumul public de la marginea terenului fermei, amplasat in incinta fermei. Problema e ca drumul respectiv, inregistrat in teritoriul cadastral al localitatii Sura Mare cu numarul 2129, este un drum cu destinatie publica. Deci, ceea ce a facut domnul Arba este ilegal", spune Ioan Anghel, directorul SC Horticola International.

Lucrari ilegale

Gardul pe care l-au ridicat muncitorii pusi de Mihai Arba a rapit conducerii fermei orice posibilitate sau alternativa de a-si mai lucra terenul. "Pe linga faptul ca gardul ne impiedica sa mai trecem pe parcela cumparata de Mihai Arba, care taie terenul nostru de-a curmezisul si perpendicular pe lucrarile antierozionale, acum nu mai putem trece nici pe drumul public situat pe teritoriul fermei.

Asta inseamna ca noi nu vom mai putea nici macar sa ne asiguram paza culturii, deoarece paznicul nu mai poate trece pe acolo. Va trebui, eventual, sa ocoleasca foarte mult pentru a trece de pe o parte a terenului fermei, pe cealalta. Si oricum, paznicul nostru a fost amenintat de agentul de paza pus de domnul Arba ca, daca va trece pe acolo, ii va da in cap. Asa ceva nu se poate.

Nu imi vine sa cred ce se intimpla. Si aici nu e vorba numai de noi. Nici ceilalti oameni care au terenuri in zona nu mai pot trece pe acel drum care, desi este unul public, a fost blocat de gardul domnului Arba", continua Ioan Anghel.

Primaria e de vina

Totul a pornit de la o autorizatie de constructie data de Primaria din Sura Mare, care contravine articolului 4, litera A din Legea 50/1991, potrivit caruia autorizatiile de construire se emit de presedintii consiliilor judetene, cu avizul primariilor pentru lucrarile care se executa in extravilanul comunelor.

Aceasta autorizatie, cu nr. 35/21.06.2006 contravine si Legii nr. 18, din februarie 1991, actualizata pina in iulie 2005, si care prevede, la Articolul 92, aliniatul 1, ca „Amplasarea constuctiilor de orice fel pe terenuri agricole din extravilan de clasa I si a II-a de calitate, pe cele amenajate cu lucrari de imbunatatiri funciare, precum si pe cele plantate cu vii si livezi, parcuri nationale, rezervatii, monumente, ansambluri arheologice si istorice este interzisa".

Totodata, Ioan Anghel face un apel la persoanele aflate in astfel situatii sa tina cont de lege: "Oamenii care cumpara teren in livada, conform modificarilor legii nr 18/1991, nu vor putea face nici un fel de constructii pe acest teren. Deci, atragem atentia si persoanelor care pretind ca au cumparat bucati din parcela lui Mihai Arba ca nu se vor putea folosi de acel teren pentru a construi ceva, dar nici nu vor putea lucra pomii de acolo, in conditiile in care gardul blocheaza accesul".

In asteptarea verdictului

Conducerea SC Horticola International a inaintat catre Prefectura si Consiliul Judetean Sibiu o adresa prin care cere anularea autorizatiei de construire eliberata in mod ilegal, in baza Legii 50/1991, de primarul din Sura Mare.

"Deocamdata ni s-a comunicat verbal ca vor trimite o comisie care sa analizeze situatia si sa ia masurile corespunzatoare. Zilele trecute au fost initiate si procedurile de dare in judecata a lui Mihai Arba. Sintem convinsi ca, in cele din urma, ni se va face dreptate", conchide Anghel.