Ziua de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, este sarbatorita cu mare fast in fiecare an, la Sibiu. Traditia se va respecta si miine. Oficialitatile publice din judet vor lua parte la ceremonialul militar organizat de Garnizoana Sibiu, vor vorbi despre insemnatatea evenimentului si vor depune jerbe si coroane la Monumentul "Ostasului Roman din toate timpurile", din fata Cercului Militar.

Ca in fiecare an, atractia principala a evenimentului o va constitui defilarea Garzii de onoare.

Prezente de marca

Ziua de 1 Decembrie are o insemnatate cu totul aparte pentru romani. In fiecare an, sibienii intimpina evenimentul in haine de sarbatoare. Si in acest an, Garnizoana Sibiu, in colaborare cu autoritatile publice locale, vor organiza, miine, de 1 decembrie, incepind cu ora 10, un ceremonial militar-religios in fata Cercului Militar.

Vor lua parte la eveniment prefectul Ion Ariton, primarul Klaus Johannis, reprezentanti ai Consiliului Judetean, ai ANVR, UNCMRR, Garnizoanei Sibiu, Inspectoratului Judetean de Politie, Inspectoratului de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, din partea Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Centrului Chinologic Sibiu, ai universitatilor din oras, Inspectoratului Scolar Judetean, Directiei Generale a Finantelor Publice Sibiu, ai partidelor politice si ai altor asociatii, ligi, fundatii, precum si elevi si studenti.

Programul zilei

Evenimentele dedicate Zilei Nationale a Romaniei vor incepe inca de la ora 10, o data cu sosirea invitatilor. Urmeaza apoi intonarea Imnului National al Romaniei, oficierea slujbei religioase, iar de la ora 10,30 le vor vorbi sibienilor despre insemnatatea evenimentului prefectul Ion Ariton, Martin Bottesch, - presedintele Consiliului Judetean Sibiu, primarul Klaus Johannis si comandantul Garnizoanei Sibiu.

Incepind cu ora 10,35, participantii vor depune jerbe si coroane de flori la Monumentul „Ostasului Roman din toate timpurile", din fata Cercului Militar. Manifestarile se vor incheia cu defilarea garzii de onoare.

Avanpremiera la IPJ

Lucratorii din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie au inceput inca de ieri sarbatorirea Zilei de 1 Decembrie. Astfel, incepind cu ora 12, in holul mare din sediul inspectoratului, a avut loc vernisajul expozitiei foto-documentare cu tema "1 decembrie in documentele Arhivelor Nationale ale Romaniei".

In continuare, de la ora 12,15, s-a desfasurat vernisaul celei de-a doua expozitii de pictura realizata in colaborare cu Liceul de Arta Sibiu. Tot ieri, de la ora 12,30, in sala mare a Inspectoratului, s-a desfasurat o sedinta festiva in cadrul careia a fost prezentat mesajul sefului Inspectoratului General al Politiei Romane cu prilejul Zilei de 1 Decembrie si a avut loc prezentarea ordinelor de inaintare in gradul profesional urmator, inainte de termen, a cinci ofiteri si sapte agenti de politie, dar si premierea cistigatorilor concursurilor de sah si tenis de masa.

Dupa aceste evenimente s-a desfasurat o expunere cu tema "1 decembrie 1918 in constiinta comunitatii sibiene", in cadrul careia au prezentat comunicari stiintifice mai multe personalitati universitare.

Program special la Astra

Complexul National Muzeal Astra are un program special de vizitare, in 1 decembrie. Expozitiile pot fi vizitate intre orele 9 si 13, iar intrarea este libera pentru expozitiile din Piata Mica nr. 11 si din Piata Huet nr. 12. De asemenea, muzeul va propune si doua activitati inedite astazi. Astfel, incepind cu ora 12, in spatiul din Piata Mica nr. 11 se va desfasura o vitrina de carte, cu lucrari dedicate Zilei Nationale a Romaniei.

De la ora 12,15, in locatia din Piata Mica nr. 21-22, va avea loc un program cultural artistic sustinut de elevii din clasa a III-a de la Scoala 21.