Autoritatile nu s-au hotarit cum sa gestioneze problema artificiilor si petardelor, ca sa previna accidentele. Anul trecut, mii de sibieni au petrecut Revelionul la „Cazarma 90", cu muzica, sampanie si Johannis. Dar senzatia serii a facut-o, desigur, focul de artificii care a durat mai bine de jumatate de ora.

Insa in ultima noapte din 2006, spectacolul pirotehnic al francezilor de la Groupe F promite sa ramina in istorie.

Legislatie greoaie

Nici firmele nu stiu prea bine ce au de facut ca sa poata comercializa materiale pirotehnice de Sarbatori, fiindca reglementarile s-au inasprit. "Societatile comerciale care doresc sa obtina avizul de functionare in vederea comercializarii obiectelor artizanale de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice trebuie sa depuna la Centrul de Informatii pentru Cetateni din cadrul municipalitatii urmatoarea documentatie: cerere, act constitutiv al societatii comerciale, certificat de inregistrare, autorizatie de la Inspectoratul de Politie, dovada de la Inspectoratul Teritorial de Munca si taxa de la Administratia Pietelor pentru ocuparea mesei", a precizat Carmen Cimpean, de la Serviciul de Presa al Primariei Sibiu.

Nici un aviz

De asemenea, reprezentantii Primariei au mai hotarit ca obiectele pirotehnice pot fi comercializate legal doar in perioada 27 - 31 decembrie, si numai in amplasamentele speciale, din pietele Cibin, Vasile Aaron, Obor, Strand si Rahova.

Pentru obtinerea unei locatii, societatile comerciale trebuie sa se adreseze Administratiei Pietelor si vor plati o taxa de 7 lei pe zi. Pina in prezent, municipalitatea nu a eliberat niciun aviz pentru comercializarea de obiecte artizanale si de distractie fabricate sau confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice.

Artificii de la Primarie

In noaptea de Revelion, municipalitatea va organiza o sarbatoare dedicata aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. In cadrul evenimentului, vor concerta „veteranii" de la Phoenix si trupa house Scooter, iar in centru si in citeva cartiere vor fi organizate focuri de artificii.

Insa show-ul va fi de doua ori mai mare in noaptea urmatoare, la festivitatea de inaugurare a Programului Sibiu 2007. Sibienii se vor bucura de concertele Filarmonicii Natiunilor si trupei Smokie, dar si de un spectacol pirotehnic de exceptie, sustinut de compania Groupe F.

Autoritatile, in deruta

La Revelionul 2005 - 2006, doua persoane au murit si sute de oameni au fost raniti, iar zeci de case, masini sau alte bunuri au fost distruse din cauza obiectelor pirotehnice, in toata tara.

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a solicitat ministrului Administratiei si Internelor sa inainteze Guvernului spre aprobare un proiect de lege care sa prevada restrictii mai riguroase pentru utilizarea materialelor explozibile de catre persoanele fizice.

La rindul ei, Politia sustine ca se va face o comparatie cu legislatia din Uniunea Europeana si vor avea loc discutii cu reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului si cu cei ai Ministerului Muncii.