Infractiuni noi

O data cu intrarea in vigoare a noului cod rutier sint considerate infractiuni:

- Fapta conducatorului de vehicul sau a instructorului auto, aflat in procesul de instruire, sau a examinatorului autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, de a consuma alcool, produse ori substante stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora dupa producerea unui accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, pina la recoltarea probelor biologice ori pina la testarea alcoolemiei.

- Neindeplinirea obligatiilor de a anunta politia, de catre medicul de familie, care detine date despre un conducator auto (pacient) ca este inapt pentru a conduce, iar acesta, din cauza afectiunilor medicale, produce un accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane.

- Organizarea sau participarea, in calitate de conducator de vehicul sau de animale, la intreceri neautorizate pe drumurile publice.

- Blocarea cu intentie a drumului public, daca se pune in pericol siguranta circulatiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulatie a celorlalti participanti la trafic.

- Lasarea fara supraveghere pe partea carosabila a drumurilor publice a unui vehicul care transporta produse sau substante periculoase.

- Efectuarea unor lucrari de construire, modificare, modernizare sau reabilitare a drumului public, amplasarea unor constructii, panouri sau reclame publicitare in zona drumului, fara autorizatie de constructie eliberata in conditiile legii.

- Nerespectarea conditiilor stabilite in autorizatia de constructie, eliberata in conditiile legii, pentru amenajarea accesului rutier la drumul public, in cazul constructiilor amplasate in zona acestuia.

- Neluarea, de catre persoana autorizata de administratorul caii ferate, a masurilor corespunzatoare pentru semnalizarea trecerilor la nivel cu calea ferata.

- Neluarea, de catre persoana autorizata de administratorul unui drum public sau de catre executantul unei lucrari pe partea carosabila, a masurilor corespunzatoare pentru semnalizarea obstacolelor sau a lucrarilor pe drumurile publice, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat victime omenesti sau pagube materiale.

Amenzile contraventionale

Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarire a Guvernului. Contraventiilor prevazute in legislatia rutiera li se aplica un numar de puncte-amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta.

Clasele de sanctiuni sint urmatoarele:

a) clasa I de sanctiuni - 2 sau 3 puncte-amenda;

b) clasa a II-a de sanctiuni - 4 sau 5 puncte-amenda;

c) clasa a III-a de sanctiuni - de la 6 la 8 puncte-amenda;

d) clasa a IV-a de sanctiuni - de la 9 la 20 de puncte-amenda;

e) clasa a V-a de sanctiuni - de la 21 la 100 de puncte-amenda.

Contraventiile prevazute la clasa a V-a de sanctiuni se aplica persoanelor juridice. Contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, in termen de cel mult 2 zile lucratoare de la data primirii procesului- verbal de constatare a contraventiei, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.

Pentru amenzile contraventionale in cuantum de pina la 20 de puncte-amenda, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.

Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce

Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se dispune pentru o perioada de 30, 60 sau 90 de zile pentru savirsirea uneia dintre faptele prevazute de lege.

In cazurile in care a fost incalcata o regula de circulatie care atrage, ca sanctiune contraventionala complementara, suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, conducatorul de autovehicul trebuie sa se prezinte, obligatoriu, conform convocarii, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie.

In cazul nepromovarii testului de cunoastere a regulilor de circulatie, perioada de suspendare se prelungeste pina la promovarea testului. Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce se dispune si la cumulul a 15 puncte de penalizare:

a) pentru o perioada de 30 de zile daca titularul permisului de conducere a savirsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare;

b) punctele de penalizare se anuleaza la implinirea termenului de 6 luni de la data constatarii contraventiei.

Perioada de suspendare se majoreaza cu 30 de zile in urmatoarele situatii:

- Cind titularul permisului de conducere cumuleaza, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce.

- Cind nu s-a prezentat la unitatea de politie in termen de 5 zile de la primirea instiintarii scrise, pentru a preda permisul de conducere. Cind conducatorul de autovehicul savirseste, intr-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou o fapta care atrage suspendare.

30 de zile fara permis

Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savirsirea de catre conducatorul de autovehicul a urmatoarelor fapte:

a) depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata;

b) neacordarea prioritatii de trecere a pietonilor angajati in traversarea regulamentara prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare al autovehiculului sau tramvaiului;

c) neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept;

d) nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului;

e) nerespectarea regulilor privind depasirea;

f) nerespectarea semnalelor, indicatiilor si dispozitiilor politistului rutier aflat in exercitarea atributiilor de serviciu;

60 de zile fara permis

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile savirsirea de catre conducatorul de autovehicul a urmatoarelor fapte:

a) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin acestea s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

b) nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public;

c) nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana;

d) circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire.

90 de zile fara permis

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile savirsirea de catre conducatorul de autovehicul a urmatoarelor fapte:

a) conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune;

b) conducerea vehiculului cu defectiuni grave la sistemul de frinare sau la mecanismul de directie, constatate de politia rutiera impreuna cu specialistii Registrului Auto Roman;

c) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cind barierele sau semibarierele sint coborite ori in curs de coborire sau cind semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sint in functiune;

d) depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata potrivit legii, cu mijloace tehnice certificate.

Cai de atac impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei

Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plingere, in termen de 15 zile de la comunicare, la serviciul politiei rutiere in a carei raza de competenta a fost constatata fapta. Plingerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare, de la data inregistrarii acesteia, pina la data raminerii definitive a hotaririi judecatoresti.

In cazul in care instanta investita cu solutionarea cauzei a respins plingerea contravenientului impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, sanctiunea contraventionala, inclusiv cea complementara, isi produc efectele dupa data raminerii definitive a hotaririi judecatoresti si expirarea valabilitatii dovezii inlocuitoare a permisului de conducere.

Puncte de penalizare

Savirsirea de catre conducatorul de autovehicul a uneia sau mai multor contraventii atrage, pe linga sanctiunea amenzii, si aplicarea unui numar de puncte de penalizare, dupa cum urmeaza:

a) 2 puncte de penalizare pentru savirsirea urmatoarelor fapte:

1. folosirea incorecta a luminilor de drum la intilnirea cu un autovehicul care circula din sens opus;

2. folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive de tip handsfree (miini libere);

3. nerespectarea obligatiei de a purta in timpul circulatiei pe drumurile publice centura de siguranta ori castile de protectie, omologate, dupa caz;

4. depasirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum, respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;

5. circulatia pe un sector de drum pe care accesul este interzis;

6. nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere, mersul inapoi, schimbarea benzii de circulatiei sau a directiei de mers;

7. nerespectarea obligatiei de a folosi luminile de intilnire si pe timpul zilei, pe autostrazi, drumuri expres si pe drumuri nationale europene.

8. stationarea neregulamentara.

9. refuzul inminarii actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, al celorlalte documente prevazute de lege, la cererea politistului rutier, precum si refuzul de a permite verificarea vehiculului, atunci cind exista indicii temeinice cu privire la savirsirea unor contraventii pentru care se dispune confiscarea unor bunuri.

b) 3 puncte de penalizare pentru savirsirea urmatoarelor fapte:

1. oprirea nejustificata sau circulatia pe banda de urgenta a autostrazilor sau oprirea pe partea carosabila a drumurilor expres sau a drumurilor nationale europene

2. depasirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;

3. nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere, mersul inapoi, schimbarea benzii de circulatie sau a directiei de mers, daca prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

4. nepastrarea unei distante corespunzatoare fata de vehiculul care il precede, daca prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

5. nerespectarea semnificatiei indicatorului „ocolire“ instalat pe refugiul statiilor de tramvai;

c) 4 puncte de penalizare pentru savirsirea urmatoarelor fapte:

1. nerespectarea obligatiilor care ii revin in cazul vehiculelor ramase in pana sau avariate;

2. nerespectarea semnificatiei indicatorului „STOP“;

3. depasirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul;

4. circulatia in timpul noptii sau ziua, pe timp de ceata, ninsoare abundenta sau ploaie torentiala, cu un autovehicul fara lumini sau fara semnalizare corespunzatoare.

5. conducerea unui autovehicul sau tractarea unei remorci atunci cind dovada inlocuitoare a certificatului de inmatriculare sau de inregistrare este eliberata fara drept de circulatie sau durata acesteia a expirat.

6. Conducerea unui autovehicul pe spatiul destinat circulatiei tramvaiului atunci cind drumul public este prevazut cu mai mult de o banda pe sens in afara caii de rulare a tramvaiului;

d) 6 puncte de penalizare pentru savirsirea urmatoarelor fapte:

1. refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica a acestuia;

2. nerespectarea semnificatiei semnalelor regulamentare ale agentilor de cale ferata care dirijeaza circulatia la trecerile la nivel cu calea ferata;

3. depasirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus;

4. circulatia sau stationarea pe spatiul interzis care separa sensurile de circulatie pe autostrada;

5. stationarea ori parcarea autovehiculelor pe autostrada in alte locuri decit cele special amenajate si semnalizate;

6. executarea pe autostrada a manevrei de intoarcere sau de mers inapoi, circulatia sau traversarea de pe un sens de circulatie pe celalalt prin zonele interzise;

7. nerespectarea semnificatiei indicatoarelor „Trecere la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere“, „Trecerea la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere“ sau „Oprire“ instalate la trecerea la nivel cu o cale ferata;

8. schimbarea directiei de mers prin viraj spre stinga, daca prin aceasta se incalca marcajul longitudinal continuu care separa sensurile de circulatie;

9. patrunderea intr-o intersectie dirijata prin semafoare, daca prin aceasta se produce blocarea circulatiei in interiorul intersectiei.

Principalele noutati din Codul rutier

1. Au fost stabilite clar obligatiile administratorului drumului public, printre care: Realizarea de amenajari rutiere pentru a determina participantii la trafic sa respecte semnificatia semnalizarii rutiere. Sa instaleze, la intrarea si la iesirea din localitate, indicatoare cu aceste semnificatii.

Sa ia masuri de inlaturare imediata a cauzelor evenimentelor rutiere datorate configuratiei, starii sau dotarii tehnice necorespunzatoare a acestuia. Sa curete drumul public, sa inlature obstacolele aflate pe partea carosabila.

2. Au fost stabilite conditiile minime de iluminare, semnalizare luminoasa si avertizare sonora pe care trebuie sa le indeplineasca vehiculele in circulatia pe drumurile publice.

3. Au fost introduse noi reglementari cu privire la pregatirea candidatilor in vederea obtinerii permisului de conducere.

De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pentru a fi inscris la o unitate autorizata in vederea pregatirii teoretice si practice pentru obtinerea permisului de conducere, solicitantul trebuie sa faca dovada ca este apt din punct de vedere psihologic si ca s-a pregatit teoretic intr-o unitate autorizata, in vederea obtinerii permisului de conducere.

Pot efectua cursurile practice de invatare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice si persoanele care nu au inca virsta minima prevazuta de lege pentru categoria sau subcategoria din care face parte vehiculul respectiv, dar nu cu mai mult de 3 luni inainte de implinirea acesteia.

Examinarea la probele teoretice si practice pentru obtinerea permisului de conducere poate fi efectuata si in alte localitati decit in municipiul resedinta de judet in care candidatii isi au domiciliul sau, in cazul cetatenilor straini, resedinta, in baza ordinului prefectului unitatii administrativ-teritoriale respective.

4. Se excepteaza de la obligatia de a purta centura de siguranta:

a) conducatorii de autoturisme pe timpul executarii manevrei de mers inapoi sau care stationeaza;

b) femeile in stare vizibila de graviditate;

c) conducatorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, in regim de taxi, cind transporta pasageri;

d) persoanele care au certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta;

e) instructorii auto pe timpul pregatirii practice a persoanelor care invata sa conduca un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autoritatii competente in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere.

5. Conducatorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al politistului rutier sau, dupa caz, al politistului de frontiera, este obligat sa ramina in vehicul, cu miinile pe volan, iar ceilalti pasageri sa nu deschida portierele, respectind indicatiile politistu

6. In situatia in care conducatorul de autovehicul, oprit in trafic pentru incalcarea unei norme rutiere, nu are asupra sa nici un act de identitate si nici permisul de conducere, politistul rutier trebuie sa-l conduca la cea mai apropiata unitate de politie pentru stabilirea identitatii acestuia si pentru verificarea in evidenta a situatiei permisului de conducere, atunci cind nu exista posibilitatea realizarii acestor verificari pe loc.

7. In cazul accidentelor de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, conducatorii vehiculelor sint obligati sa se supuna testarii aerului expirat in vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.

Daca rezultatul testarii arata o concentratie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat sau indica prezenta in organism a substantelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare, conducatorii de vehicule sint obligati sa se supuna recoltarii probelor biologice.

8. In cazurile in care legea prevede aplicarea masurii tehnico-administrative a retragerii placutelor cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare, conducatorul vehiculului este obligat sa demonteze si sa predea placutele agentului constatator care a dispus masura.

9. Cind pentru fapta savirsita legea prevede si aplicarea punctelor de penalizare, agentul constatator are obligatia sa le inscrie in procesul-verbal de constatare a contraventiei.

10. Titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul sa obtina, personal, la sediul politiei rutiere din judetul care il are in evidenta, informatii cu privire la numarul de puncte de penalizare ce i-au fost aplicat

11. La cumulul a cel putin 15 puncte de penalizare, serviciul politiei rutiere din judetul care are in evidenta conducatorul de autovehicul comunica acestuia, in scris, in termen de 10 zile de la data inregistrarii in evidenta a ultimelor puncte de penalizare, sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce, precum si obligatia de a se prezenta la sediul politiei rutiere, in termen de 5 zile de la primirea instiintarii scrise, pentru a preda permisul de conducere. Titularul permisului de conducere are dreptul de a conduce autovehicule de la data cumularii celor 15 puncte de penalizare si pina la data expirarii termenului cind are obligatia de a preda permisul de conducere sau, dupa caz, pina la data predarii permisului de conducere.

Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule opereaza in ziua urmatoare celei in care a fost predat permisul de conducere sau, dupa caz, a expirat termenul de predare a acestuia.

In cazul in care titularul permisului de conducere nu se prezinta la politie in termenul mentionat in instiintare, perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule se majoreaza, de drept, cu 30 de zile.

In situatia in care titularul permisului de conducere face dovada imposibilitatii prezentarii la politie in termenul de 5 zile de la primirea instiintarii scrise, perioada majorata de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule dispusa se anuleaza.

Restituirea permisului de conducere

Restituirea permisului de conducere se dispune de catre seful serviciului politiei rutiere care il are in evidenta, la cererea titularului, in urmatoarele cazuri:

a) la expirarea termenului de suspendare, cind sanctiunea a fost aplicata pentru cumul de puncte;

b) la expirarea termenului de suspendare, cind sanctiunea a fost aplicata ca urmare a savirsirii unei contraventii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, dupa caz, a fost majorata cu 30 de zile, daca titularul a promovat testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;

c) in baza certificatului medico-legal prin care se confirma ca afectiunile medicale care au determinat declararea persoanei respective ca inapta medical au incetat.