Unul dintre cele mai importante evenimente ale saptamanii trecute a fost vanzarea societatii Transgold. Autoritatile judetene au aflat vestea de la Gazeta de Maramures, si in scurt timp, au stabilit ca vor sa-l intalneasca pe cumparator pentru a obtine confirmari si garantii ca se vor face investitii si nu vor fi probleme pe linie de mediu.

Transgold, societatea „garnisita” cu datorii de 160 de miliarde de lei vechi, probleme sociale, dosare penale, un proces cu statul ungar si un renume subred si-a gasit, in final, un cumparator. Daca cele doua licitatii organizate pana acum au fost sortite esecului, la licitatia organizata in 23 noiembrie s-a prezentat un singur ofertant.

Si, dupa principiul „primul venit, primul servit”, si-a adjudecat activele societatii.

Desi subiectul lichidarii Transgold si a vanzarii activelor a fost unul indelung mediatizat, se pare ca putini mai sperau ca minunea se va infaptui. Se pare ca tranzactia a fost cea mai mare surpriza a saptamanii trecute, iar Gazeta a fost prima institutie media care a avut informatia.

Prefectul Bondi Gyongyike a fost surprinsa de aceasta veste, asa ca ne-a cerut sa o recontactam dupa ce ce lamureste despre subiect. La scurt timp dupa tranzactie, Ioan Coman, reprezentantul PRO Insolv SRL a confirmat ca: „Transgold s-a vandut astazi (joi, 23 noiembrie, n.red) unei firme din Anglia. Numai ei au participat la aceasta licitatie.

Au luat si altii caiete de sarcini, dar n-au platit garantia. Zilele urmatoare va fi emis un comunicat de presa. Se vor acoperi toate creantele (cele ale persoanelor juridice romanesti) mai putin ale actionarului majoritar care este si creditor, Eurogold. S-a vandut in bloc, la pretul de 16 milioane RON. Toate activele sunt ale firmei care a cumparat. Exista o clauza de repornire.

Din pacate, n-am permisiunea cumparatorului sa va dau numele pentru ca va da un comunicat. Cumparatorul a zis ca va trimite comunicatul intr-o zi sau doua, pentru ca trebuie sa-l primeasca de la Londra. Se vor face si investitii pe mediu, pentru ca nu se poate altfel daca se reporneste. Aceste investitii se vor ridica la 5 milioane de euro.

Deocamdata ne judecam cu statul ungar, n-are nicio legatura, iar cumparatorul n-are cum sa preia responsabilitatea in acest sens”.

Cu 25% mai ieftin!

Ulterior, reprezentantul Guvernului in teritoriu, Bondi Gyongyike ne-a confirmat ca societatea s-a vandut companiei engleze Oxus Gold, cu un pret cu 25% mai mic decat cel stabilit initial. Altfel spus, previziunile legate de scaderea pretului, dupa ultima licitatie esuata, s-au adeverit.

Iar beneficiarul „reducerii” pare a fi un „apropiat” al Eurogold, societate care detinea 50% din actiunile Transgold. Potrivit presei, compania britanica Oxus Gold detine 17,44% din capitalul Eurogold.

In vara lui 2005, britanicii de la Oxus anuntau ca au convenit asupra unui acord de pricipiu cu Eurogold Limited, privind achizitionarea activelor detinute la exploatari de aur din Romania si Ucraina. La acea data, tranzactia era estimata la circa 25 de milioane de euro.

Oficialii Oxus pareau decisi sa cumpere si actiunile diviziei de exploatare din Romania a australienilor, Explorer SA, ce detinea si jumatate din pachetul de actiuni de la Transgold. Motivatia? Transgold le-ar permite extinderea productiei. Numai ca, la scurt timp, Oxus Gold a anuntat printr-un comunicat de presa ca renunta la planurile sale.

La scurt timp, si Eurogold a anuntat ca nu mai este dispusa sa finanteze Transgold, societate care ii datora la acea data circa 2,9 milioane de dolari. Si australienii s-au tinut de cuvant, lasand cale libera procedurii judiciare de lichidare.

Datoriile

Va reamintim ca, potrivit sentintei civile a Tribunalului Maramures, cauza declansarii procedurii de lichidare judiciara a fost incapacitatea Transgold de a-si achita datoriile in cuantum de 750.000 de dolari, constand in credite scadente si plati catre furnizori. Adica Transgold avea datorii de circa 160 de miliarde de lei vechi catre debitori ca Minvest, Remin, Unicredit etc.

Asa ca, cei doi lichidatori desemnati, SC PRO Insolv si Pareto Grup SRL, au fost nevoiti sa recupereze „gaura” din vanzarea activelor societatii. Mai mult, autoritatile au cerut vanzarea „in bloc” a societatii. Prima licitatie a fost insa amanata din cauza ca unul dintre creditori contestase in instanta conditiile impuse ofertantilor.

Nici cea de-a doua licitatie, organizata in urma cu doua saptamani nu a reusit sa gaseasca un cumparator, asta desi patru firme (Cozmircom, Tehnomin, ICPMN si Europroiect SRL Constanta) cumparasera caiete de sarcini. Surprinzator, la licitatia organizata saptamana trecuta, n-au mai participat niciunul dintre acesti ofertanti. Astfel ca, singurul pretendent, Oxus Gold, si-a adjudecat activele Transgold.

Unii spun ca tranzactia e de bun augur, chiar si numai pentru faptul ca s-a reusit „vanzarea in bloc”. Potrivit studiului comandat de alesii maramureseni, dupa investitiile de mediu aferente, de circa 2,2 milioane de dolari, noii proprietari ar putea obtine un profit de peste un million de dolari.

Acum ramane de vazut care vor fi ecourile sindicalistilor si alesilor care cereau cumpararea activelor de catre CN Remin. Pentru ca, dosarul „Transgold” se afla inca la primul ministru.

Lista necunoscutelor ar putea continua cu ancheta demarata de Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, care vizeaza vechea conducere a Transgold si, desigur, „eternul” proces cu statul Ungar, cu miza de peste 140 de milioane de dolari. Oricum, Oxus Gold nu are de ce sa preia aceasta responsabilitate. Asa ca, ramane de vazut daca ea va fi aruncata tot pe spinarea statului roman.

Finalizati dosarul!

GAZETA a mai scris ca dubioasa afacere Transgold a ajuns pe masa procurorilor, prin mai multe plangeri semnate de baimareanul Vasile Tatar.

La momentul respectiv, procurorii se laudau ca cerceteaza: modul si legalitatea de constituire a SC Transgold SA; modul de lucru si de adoptare a hotararilor AGA si CA prin conferinte telefonice fara prezenta efectiva a membrilor acestora; cauzele care au condus la aparitia unor pierderi in productia societatii, si, implicit, motivele care au determinat picarea societatii din punct de vedere economic; conditiile in care actionarul majoritar Eurogold a decis sa inceteze productia; cauzele decapitalizarii societatii si daca ele sunt imputabile sau nu, sub forma vinovatiei penale, in sarcina cuiva din partea romana etc. De atunci, au trecut insa cateva luni. Asteptam in continuare finalizarea anchetei si pedepsirea vinovatilor. Degeaba?

"E ceva misterios!”

Prefectura promite ca va monitoriza in permanenta situatia si ca Oxus Gold (cumparatorul) va fi tinut din scurt pentru a exista garantia ca se vor respecta aspectele ce tin de protectia mediului: „intr-adevar s-a vandut, cu vreo 25% mai putin decat era pretul initial. Cumparatorul este Oxus Gold din Anglia.

Doresc sa am o intalnire cu ei cat mai repede, sa punem la punct anumite chestiuni, ca nu este o fabrica de cuie. Eu vreau sa am de la ei confirmarea ca vor face investitii pe mediu. Vreau sa le vad planul de actiune. Urmeaza sa luam legatura cu ei. Trebuie sa stam foarte serios de vorba cu ei sa aiba grija la problemele de mediu.

Fericita nu sunt, dar sa speram ca dupa ce vom avea o discutie cu ei ne vom linisti. Garda de Mediu si Agentia de Mediu vor fi cu ochii pe dansii. Nu se poate sa faca ce doresc! Asta este, in economia de piata. Au si actiuni in Eurogold? E ceva misterios, dar eu am sperante. Totusi, este bine ca s-a cumparat tot si nu pe bucati, ca atunci era tragedie (o cisterna aici, un rezervor acolo etc).

Eu promit ca voi monitoriza in permanenta situatia, sa nu avem probleme cu mediul, fara sa intru in planul lor de activitate”, a declarat Bondi.