Biserica medievala de lemn Sarbi-Josani s-a rupt in doua, si se prabuseste. La trei kilometri mai incolo, biserica Budesti-Josani (patrimoniu UNESCO) a ramas, dar exista acuze potrivit carora, bisericii ii lipsesc doua piese de patrimoniu!

Nimic nu se compara in Maramures, ca valoare artistica, cu bisericile medievale de lemn. Nu degeaba, opt dintre acestea au fost incluse in patrimoniul mondial UNESCO. Din nefericire insa, in ultimii zeci de ani acestea au fost ocolite de restauratori si fonduri, asa ca o parte se afla in pericol de prabusire.

Mai grav, recent a fost adusa o acuza extrem de grava, conform careia, din biserica Budesti-Josani au disparut doua piese de patrimoniu, o icoana si o inscriptie veche!

Dar mai intai, o privire asupra bisericii Sarbi-Josani. Monument istoric national, declarat ca atare in 1954, aceasta a fost construita conform traditiei in 1665, si ridicata, de fapt, intre anii 1685-1700 (conform datarilor dendrocronologice). Conform traditiei, a fost fondata de Ionce Dunca, langa o manastire de piatra distrusa de unicul atac turcesc inregistrat in zona (circa 1660).

Singura restaurare a bisericii in secolul XX a avut loc pe la jumatatea veacului, si a implicat doar schimbarea catorva barne putrede, si refacerea sindrilei acoperisului. Desi structura de rezistenta a lacasului a fost vizibil afectata de trecerea timpului, nimeni nu s-a ocupat vreodata de asta.

In ultima vreme, datorita tasarii pamantului, biserica s-a rupt in doua, iar altarul tinde sa se desprinda de restul constructiei, alunecand treptat la vale. Turnul este inclinat, iar multe dintre grinzile de lemn de la baza si din partea superioara a bisericii sunt deplasate, fapt ce pune in pericol stabilitatea lacasului de cult.

Cu putin timp in urma, o bucata din catapeteasma bisericii s-a desprins, chiar in timpul slujbei, aproape omorandu-l pe paracliser, iar acum cateva zile, acelasi paracliser era cat pe ce sa fie accidentat de limba unui clopot, care s-a rupt!

Apoi, acoperisul este spart, iar ploaia patrunde cu usurinta printre sindrilele gaurite. Apa degradeaza vizibil constructia, pictura si obiectele de cult. Enoriasii au fost nevoiti sa acopere cu folii de plastic vesmintele preotesti, dupa ce au fost udate in repetate randuri.

Ca urmare a repetatelor apeluri, prefectul judetului, Gy?ngyike B?ndi, s-a deplasat pe 16 noiembrie la fata locului, insotita de Mihai Condrat de la Inspectoratul de Stat in Constructii, Loredana Mitran de la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul National Cultural, lt.col.

Eugen Nour de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Liviu Tamas -primarul comunei Budesti, Vasile Pop - protopopul Sighetului si Ioan Capolna - parohul satului.

In urma deplasarii in teren, s-a dovedit ca biserica se afla in pericol iminent de distrugere, si s-a aruncat mata in curtea primariei Budesti, de care apartine intr-adevar satul Sarbi, dar nicidecum si biserica rupta in doua! Lacasul este de fapt proprietatea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului, cea care ar trebui de fapt sa se ocupe de intretinere, restaurare si finantarea lucrarilor. Numai ca, Episcopia doarme...

Furt din biserica UNESCO?

Ca si cum biserica aflata in prabusire in prag de iarna in satul Sarbi n-ar fi de ajuns, o alta problema grava s-a semnalat si la biserica Budesti-Josani, monument ce face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Conform unei sesizari depuse de un baimarean, la Directia de Cultura am aflat ca „s-a furat o icoana din altar, care a fost inlocuita cu alta, si s-a furat si scandura cu inscriptia „Pictor Oprisan Ianos, anul 1832”- situata in partea de jos a tamplei.

Saptamana viitoare vom merge la fata locului impreuna cu politia judeteana, sa constatam daca s-a produs sau nu acel furt”, ne-a declarat directorul Directiei, Ioan Marchis. Primarul Liviu Tamas, la auzul vestii, a parut cazut din luna: „Despre icoana de la Josani aud abia acum, nu mi-a comunicat nimeni absolut nimic”.

Pentru a verifica informatia, am incercat sa-l contactam pe preotul paroh din Budesti, parintele Nanestean, dar acesta era la slujba (de sarbatoarea „Intrarea in biserica a Maicii Domnului”). Ca urmare, am cautat-o pe preoteasa, Maria Nanestean, angajat al primariei comunei, cea care are cheile bisericii din Josani.

La auzul motivului pentru care am venit, femeia a izbucnit ca arsa: „Da?! Atunci sa stiti ca nu va deschid biserica! Scrieti ce vreti la ziar, dar eu nu va las inauntru! Auzi, domnul Marchis! El ne-a anuntat sa-l asteptam intr-o sambata pe Manolescu (n.red., ambasadorul Romaniei la UNESCO) la primarie.

Am stat acolo de dimineata pana dupa-amiaza, dar n-a mai venit nimeni! Si acum Marchis spune ca a disparut icoana! Pai sa vina in control, cu politia, cu cine vor! Sa vina domnul Marchis aici! Dumneavoastra nu veti intra in biserica decat cu hartie scrisa de la Directia de Cultura sau de la Episcopie, asa sa stiti!”, si-a descarcat nervii preoteasa pe noi.

Oricum, faptul ca nu am fost lasati sa patrundem in incinta unui monument UNESCO suspectat a fi devalizat, spune multe. Si despre calitatea celor care detin vremelnic cheile bisericii, si despre altele. Pana va avea loc expertiza politiei si a specialistilor din patrimoniu la fata locului, ne abtinem de la alte comentarii. Dupa aceea, vom reveni.

P.S. Ne pare rau ca nu am reusit sa discutam cu preotul comunei, un om apreciat de intreaga comunitate. Am avut ghinionul sa dam doar de soata sa...

O istorie care se repeat

"Io am fost in biserica acum vreo doua luni si am vazut ca icoana e disparuta si in locul ei e o icoana noua. Inainte, era o scandura cu o inscriptie, da’ nici asta nu mai e acolo. Crastnicul s-o purtat destul de urat cand i-am spus... Am venit si am depus o reclamatie la Directia pentru Cultura.

Am vorbit cu cineva din Budesti si mi s-a spus ca au primit o amenda substantiala si, duminica trecuta, preotul o anuntat in biserica oamenii sa dea bani, ca sa poata plati amenda asta. Icoana aia a mai disparut acum vreo treizeci de ani si o dus-o pe la targ pe la Siria, langa Arad. Oamenii o facut galagie si popa de atunci o adus-o inapoi.” - Petru Opris.

Masuri si declaratii

"Toti, dar absolut toti n-au facut nimic, pentru a proteja patrimoniul. Le-am spus in repetate randuri sa aiba grija. Acum, biserica se prabuseste. Noi nu mai suntem operator cultural, deci nu mai avem fonduri proprii, ci avem rolul exclusiv de indrumare si monitorizare.

Directia a trimis adrese la primaria Budesti si a initiat demersuri la minister, iar biserica a fost trecuta inca anul trecut pe lista pentru alocarea fondurilor necesare lucrarilor de consolidare.” - Ioan Marchis, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National (DJCCPN).

Din partea parohiei, preotul Ioan Capolna s-a disculpat, sustinand ca a facut in repetate randuri memorii catre lipsa cuvant de unde insa nu a primit niciun raspuns.

"Am facut ce am putut. Am cerut inca in februarie Directiei de Cultura sprijin, pentru ca biserica se prabuseste. Cei de acolo mi-au raspuns in doi peri, trimitandu-ma in alte parti. Iar biserica nu este a autoritatii locale, ci a Episcopiei Maramuresului.

Pana la urma am ajuns la domnul Niels Auner, cunoscut restaurator in lemn, dar nu putem face documentatia pana in 15 decembrie, asa cum mi-a cerut prefectura, pentru a prinde finantare pe anul acesta, ci abia in luna ianuarie a anului viitor”. - Liviu Tamas, primarul din Budesti.