GAZETA de Maramures a sarbatorit patru ani de la prima aparitie pe piata! Pentru al doilea an consecutiv, a tinut sa-i premieze pe cei care s-au facut remarcati in diferite domenii de activitate (administratie, politica, sport, economie, cultura si social-sanatate), de asemenea „Omul anului” si marele premiu, „O viata pentru Maramures”.

Mai mult, GAZETA este singura publicatie din Maramures, si printre putinele publicatii locale din tara, care au lansat un Almanah.

GAZETA a implinit patru ani! Daca eram politicieni, astazi ne terminam mandatul. Daca eram oameni de afaceri, aveam un motiv in plus sa participam la licitatii publice, si, poate mai ales la cele ale institutiilor publice... "prietenii” stiu de ce. Dar noi scriem despre ei.

Desi, uneori prea "prinsi” in a duce stindardul rafinamentului si atitudinii, poate am fost acuzati ca scriem doar despre asta.

E drept, ne-am asumat riscul de a spune lucruri pe care unii doar le susotesc, si, spre disperarea unora, o vom face in continuare. Dar, asa cum onoarea ne obliga sa scriem despre mizeriile unei Romanii in care dreptatea a devenit o himera, rafinamentul ne obliga sa luam atitudine si fata de valorile Maramuresului, o mana de oameni prea putin pretuiti, cunoscuti si aplaudati.

Pentru asta, anul trecut am "instaurat” Premiile de excelenta ale GAZETEI, ca o recunoastere a performantei lor.

Pentru ca in fiecare domeniu exista, pe langa "uscaturi”, si oameni de exceptie, am hotarat sa impartim "excelentii” nostri in opt categorii: cultura, sport, economie, politica, administratie, social-sanatate, "Omul anului 2006” si "O viata pentru Maramures”.

Anul trecut, directorul general al GAZETEI, Dan Parcalab, motiva initierea acestui demers prin faptul ca, „dupa 3 ani, noi, cei care credem in dictatura valorilor, ne-am saturat de democratia mediocritatii. Si pentru ca rafinamentul e un stindard greu, spun doar ca vrem sa fim pur si simplu normali si onesti intr-o lume paralizat-nebuna.

Dupa 3 ani de atitudine si rafinament ne-am castigat onoarea de a da premii”. Dupa inca un an, ne-am respectat promisiunea de a transforma aceasta onoare, in traditie.

Nu ne-a placut niciodata sa facem nici pe judecatorii, nici pe juratii, asa ca, si in acest an, misiunea de a nominaliza oamenii care intra in cursa pentru castigarea premiilor s-a dovedit una grea. Din fericire, am descoperit ca exista multi maramureseni care se pot lauda cu performante remarcabile, dar din pacate, nu i-am putut nominaliza pe toti la aceasta editie a premiilor GAZETEI.

In fine, acesta e doar un argument in plus ca "premiile GAZETEI” sa fie permanentizate.

Pana la urma, "juriul” a reusit sa delibereze. Astfel ca, inca opt oameni de valoare au acum in vitrina un trofeu care credem ca a devenit deja un simbol al excelentei: statueta de bronz, creata de Traian Moldovan.

"Culturnicii” si "socialii”

Pentru sectiunea "cultura” au fost nominalizate cinci personalitati de renume: Dorel Topan, pentru realizarea expozitiei personale "Fete, infatisari si alte in-chipuiri”; Nicolae Suciu, pentru participarea la expozitia "Hexagon Art” de la Bruxelles, participarea la bienala internationala de pastel de la Cracovia si pentru obtinerea titlului de doctor in Arte Vizuale cu lucrarea "Structuri tipologice si modele estetice in pictura de peisaj.

Centrul Artistic Baia Mare”; Radu Macrinici, pentru performanta de a aduce in Baia Mare Festivalul International de Teatru „Atelier”; Aurel Dan, pentru realizarea expozitiei personale „Maramuresul ca o taina” si Ioan Ardelean Pruncu, pentru monografia Scolii de arta din Sighet, cea mai valoroasa monografie culturala sigheteana a ultimelor decenii.

Iar castigatorul a fost Nicolae Suciu, si pentru ca este printre putinii oameni din aceasta zona a tarii care a obtinut titlul de doctor in arte vizuale, iar activitatea sa pe taramul artelor plastice este dublata si de cea de lector universitar doctor la Universitatea de Nord din Baia Mare si coordonator al sectiei „Arte Plastice si Decorative”.

Iar premiul GAZETEI nu e singura recunoastere a performantelor lui Suciu, artistul fiind nominalizat de doua ori de American Biographical Institute pentru titlul „Man of the year” si „World Medal of Honore”.

Pentru categoria social-sanatate i-am ales pe: Cornelica Ilea, pentru ca a demonstrat profesionalism si in noua postura de director executiv al Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures; Viorica Chereches, pentru standardele inalte la care a adus Spitalul de Boli Infectioase, Dermatovenerologice si Psihiatrie Baia Mare; Ion Huzau, pentru efortul depus in pastrarea identitatii culturale a romanilor din Transcarpatia (Ucraina), atat prin coordonarea ziarului „Maramuresenii”, cat si prin Asociatia „George Cosbuc”; Dan Cocosila, pentru realizarea proiectelor de finantare, pentru un Maramures european si Radu Big, pentru initierea prin CDIMM a proiectului de reprezentare a judetului nostru la Bruxelles.

Statueta si diploma de excelenta au fost "adjudecate” de Radu Big, si pentru ca a demonstrat ca faptele mari nu trebuie neaparat precedate de vorbe multe.

Sportul afacerilor

Si pentru categoria "Economie” concurenta a fost la fel de acerba ca si cea din mediul de afaceri maramuresean.

A trebuit sa alegem castigatorul premiului dintre sase personalitati importante, fiecare cu performante notabile: Heinrich Schorsch, pentru investitiile consistente din ultimul an, care au adus AVIRMAR la normele europene; Mihai Lung, pentru ca bonitatea morala si forta calitatii nu aduc doar lucrari importante, „kontrol” la standarde UE, ci si un sediu pe masura prestigiului Inserv Grup; Mircea Coza, pentru ca ne da motive sa speram ca Maramuresul are sanse sa devina un pol al turismului romanesc si a infruntat si realitatea investitiilor in mass-media; Francesco Stassola, pentru ca Italsofa Romania a crescut in 5 ani cat alti in zece si este filiala cu cea mai mare extindere a Grupului Natuzzi, atat ca dimensiune, cat si ca strategie de piata; Vasile Ghita, pentru ca a demonstrat ca intr-o afacere solida nimic nu se desfiinteaza, nimic nu se vinde, totul se construieste cu profesionalism si daruire si Liliana Chis, pentru ca prin profesionalism si competenta a devenit interfata filialei locale a unei banci puternice, deschise, flexibile si moderne.

Castigatorul "Premiului de excelenta in Ecomonie” a fost desemnat Mihai Lung, cel putin pentru ca portofoliul Inserv numara multe contracte cu firme private de prestigiu, ceea ce spune multe despre competenta lor.

Desi anul 2006 nu a fost unul dintre cei mai bogati in performante si medalii obtinute de sportivii maramureseni, sita a cernut si pentru nominalizatii sectiunii sport a Premiilor de Excelenta „Gazeta de Maramures”.

Antrenorul Eugen Apjok a reusit sa refaca reputatia rugby-ului maramuresean, serios sifonata acum cativa ani de un scandal de dopaj, si sa califice echipa baimareana in turneul play-off al celor mai bune 4 echipe din tara.

Marea sa realizare avea sa vina insa din Polonia, acolo unde, din postura de antrenor al echipei nationale sub 21 de ani si cu patru baimareni in echipa, a reusit sa obtina in cel mai categoric mod titlul de campion european.

Mihai Madaian a devenit cel mai bun din lume la taekwondo-ITF, dupa ce a castigat doua titluri mondiale si l-a ratat pe cel de-al treilea pentru o singura placa mai putin doborata in proba de spargeri. Ambii au mai fost nominalizati si anul trecut la aceasta categorie.

Prin revenirea antrenorului Ioan Baban, handbalul feminin s-a salvat practic de la un picaj in care se afla de cativa ani buni, iar experienta castigata peste hotare si-a spus cuvantul, echipa promovand in prima jumatate a clasamentului. Robert Tutea a fost liderul echipei de volei Explorari Baia Mare si unul dintre principalii artizani ai revenirii echipei in competitiile europene.

Nu in ultimul rand, am apreciat extraordinara ascensiune a Melindei Geiger, handbalista care la doar 19 ani a fost convocata la echipa nationala. Decizia a fost grea, insa pentru performantele deosebite atat pe plan intern, cat si international, „Premiul de Excelenta GAZETA DE MARAMURES in sport” este adjudecat de Eugen Apjok.

Administratie, politica si excelenta

Desi, poate pentru multi dintre alesii maramureseni, "respectul pentru lege si cetatean” a ramas doar un slogan prea des fredonat in campania electorala, exista si oameni interesati de doleantele cetatenilor.

Pe cinci dintre ei i-am nominalizat pentru premiul GAZETEI: Eugenia Godja, pentru modul in care conduce administrativ Municipiul Sighet si implementeaza strategii de dezvoltare a orasului de pe Iza; Cristian Anghel, pentru ca a reusit sa organizeze o editie deosebita a Sarbatorii Castanelor si continua dezvoltarea conceptului de dezvoltare durabila a Baii Mari; Stefan Gonczi, pentru ca este unul dintre cei mai eficienti conducatori din administratia judetului si pentru modul in care rezolva problemele de fond funciar; Pamfil Bercean, pentru ca a reprezentat cu succes Maramuresul, implicit Romania, in calitate de presedinte al Euroregiunii Carpatice si Mihai Nemes, pentru ca a atras surse de finantare pentru comuna Calinesti, prin mai multe proiecte locale.

A castigat Stefan Gonczi pentru ca, idiferent de culoarea politica a guvernarilor, a ramas omul care stie „tot ce misca in judet” si cel mai recomandat specialist in descalcirea itelor legislative.

Maramuresul are si politicieni de marca, pentru care politica nu e doar „stiinta despre cine primeste, ce si cand”.

Dintre care i-am nominalizat pe: Decebal Traian Remes, pentru ca a avut cea mai spectaculoasa ascensiune politica a anului, fiind cooptat in staff-ul de conducere al PNL; Cristian Niculescu, pentru ca este unul dintre cei mai eficienti lideri de partid si pentru proiectele pe care le-a finalizat cu organizatia liberala pe care o conduce; Ludovica Parvu, pentru ca este un element de echilibru in cadrul organizatiei PSD Maramures si unul din liderii eficienti ai filialei; Dan Mihalache, pentru ca are sanse reale de a fi euro-parlamentar, reprezentand astfel si Maramuresul in inaltul for de conducere european si Codrut Seres, pentru ca a reusit sa faca fata cu succes la rigorile impuse de unul dintre cele mai dificile ministere.

"Premiul de excelenta pentru politica” i-a fost acordat lui Cristian Niculescu, deoarece credem intr-o Romanie cu politicieni tineri, care nu mai accepta sforariile si afacerile suspecte.

Omul si proiectele anului

Pentru categoria "Omul anului” i-am nominalizat: Petre Mitru, pentru ca a realizat proiecte de finantare in beneficiul a mai bine de jumatate din primariile Maramuresului si pentru deosebitul proiect care vizeaza Parcul Municipal Baia Mare; Teodor Ardelean, pentru ca eforturile depuse in sprijinul romanilor de peste hotare, deschizand recent trei biblioteci de carte romaneasca in Spania; Mihai Lung, pentru lista interminabila de proiecte impresionante definitivate in acest an de Inserv Grup; Radu Stroe, pentru ca a fost cel care a reusit, gratie functiei pe care o detine in cadrul Guvernului, sa determine alocarea de fonduri pentru realizarea drumului rapid Baia Mare - Vaja si Vlad Puscasu, pentru ca a obtinut medalia de argint la Olimpiada Internationala de Stiinte (matematica, fizica si chimie) organizata in Indonezia, fiind unul dintre olimpicii de baza ai Colegiului National "Vasile Lucaciu”.

Am considerat ca premiul trebuie sa ajunga la Petre Mitru, desi ar fi nedrept sa spunem ca performantele sale s-au remarcat doar in ultimul an. Pentru astfel de oameni, ar trebui instituit probabil un premiu permanent.

Marele premiu .... a fost si in acest an "O viata pentru Maramures”.

La acesta categorie au fost nominalizati: Vasile Deac Mosu, pentru ca visul sau de o viata, realizarea statuii voievodului Bogdan Voda, a devenit o emblema a judetului Maramures; Tiberiu Alexa, pentru ca a dus o lupta extraordinara pentru pastrarea identitatii culturale si definirea Centrului Artistic Baia Mare; Lascar Pana, pentru ca si-a dedicat intreaga viata handbalului si a transformat Baia

Mare intr-o capitala a acestui sport; Stefan Petreus, pentru ca a pastrat si redat intr-o forma nealterata folclorul maramuresean si Ion Huzau, pentru ca, de mai bine de doua decenii este unul dintre liderii incontestabili ai comunitatii de romani din Transcarpatia, si incearca sa duca mai departe o traditia transmisa din generatie in generatie: mandria de a fi roman.

Ei bine, marele premiu a ajuns la Ion Huzau, sperand ca il va ajuta sa-si mentina hotararea si ambitia in lupta pe care o duce, uneori singur, doar pentru ca se „incapataneaza” sa ramana un „roman 100%”.

Vom reveni. Cu premiile de excelenta 2007!

Trofeul Gazetei

Modelul statuetei care a devenit simbolul premiilor de excelenta a fost gandit de Traian Moldovan, si a ramas acelasi si in acest an. Doar echipa care a „turnat” premiul s-a schimbat. Anul trecut, statuetele au fost realizate de echipa „de aur” condusa de Vasile Fitigau.

Anul acesta, "femeia aplecata” a fost turnata de artizanul lui „Bogdan Voda” (impresionanta lucrare a sculptorului Ioan Marchis): Gheorghe Suciu si „discipolii” sai de la Recond SRL.

Almanahul Gazetei

In acest an, sarbatoarea noastra nu a fost "garnisita” doar de acordarea premiilor de excelenta, ci si de lansarea Almanahului GAZETEI de Maramures. In cele peste 200 de pagini am incercat sa condensam cele mai importante anchete, reportaje si interviuri publicate de noi in cursul ultimului an.

GAZETA de Maramures a devenit astfel, probabil, singura publicatie locala din zona, si, poate chiar din tara care initiaza un astfel de proiect. Ba mai mult, intentionam sa-l permanentizam.