Presedintele Trustului Gazeta, Liviu Man, a declarat, miercuri, in fata judecatorilor Curtii de Apel Cluj, ca dosarul “Gazeta” este urmare a unui complot pus la cale de comisarul sef al Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj, Vasile Rus Toma.

Curtea de Apel Cluj a respins ieri recursul inaintat de colegii nostri Liviu Man, Ioan Otel, Dorel Vidican si Aurel Muresan si a dispus eliberarea Ancai Cocut din arest preventiv, sub control judiciar. Curtea de Apel Cluj a respins si recursul procurorilor DIICOT care au atacat sentinta Tribunalului Cluj, de mentinere in arest a celor cinci ziaristi arestati.

Procurorii cerusera, vineri, prelungirea mandatelor de arestare invocand mai multe motive: faptul ca cei cinci reprezinta pericol social si ca, daca ar fi lasati in libertate, ar putea zadarnici aflarea adevarului prin influentarea unor martori sau prin distrugerea unor probe.

Presedintele Trustului Gazeta, Liviu Man, a declarat in fata judecatorilor Curtii de Apel Cluj, ca dosarul “Gazeta” este urmare a unui complot pus la cale de comisarul sef al Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj, Vasile Rus Toma.

Curtea de Apel Cluj a admis, miercuri, recursul facut de unul dintre reprezentantii Trustului Gazeta impotriva prelungirii mandatului de arestare, astfel ca acesta a fost pusa in libertate, in timp ce ceilalti patru raman in arest.

Anca Cocut, directorul de publicitate al Gazetei de Oradea, a fost pusa in libertate, masura arestului preventiv fiind inlocuita cu interdictia de a parasi localitatea pentru 30 de zile.

Ceilalti patru reprezentanti ai Trustului raman in arest, recursurile lor fiind respinse.

Tot miercuri, Curtea de Apel Cluj a respins si recursul procurorilor DIICOT care au atacat sentinta Tribunalului Cluj, de mentinere in arest a celor cinci ziaristi arestati.

Procurorii cerusera, vineri, prelungirea mandatelor de arestare invocand mai multe motive: faptul ca cei cinci reprezinta pericol social si ca, daca ar fi lasati in libertate, ar putea zadarnici aflarea adevarului prin influentarea unor martori sau prin distrugerea unor probe.

Judecatorii au acceptat propunerea de arestare motivata de pericolul social, dar au respins motivul legat de posibilitatea zadarnicirii adevarului, astfel ca DIICOT Cluj a facut recurs impotriva deciziei Tribunalului.

Complotul lui Rus Toma

La judecarea recursurilor impotriva prelungirii mandatelor de arestare, Liviu Man a declarat in fata judecatorilor ca este victima unui complot pus la cale de Toma Rus si de procurorii DIICOT.

“Sunt victima unui complot pus la cale de comisarul sef Toma Rus si de procurorii DIICOT. Lucrez in presa de 16 ani, am zece publicatii si peste 240 de angajati. Parchetul si Politia vor sa ne puna pumnul in gura pentru ca am deranjat oameni importanti. Din 400 de procese de calomnie si insulta pe care le-a avut Trustul Gazeta, am castigat 388”, a spus Liviu Man.

El a sustinut ca procurorii si politistii au inventat povestea cu santajul, pentru ca insulta si calomnia nu mai sunt condamnate penal. “Ca si in cazul detinutilor politici, condamnati de comunisti pentru fapte de drept comun, si in cazul nostru s-a gasit aceasta tinichea cu santajul.

Se razbuna si, daca pe firmele mele au pus in mod normal sechestru, in mod abuziv au pus sechestru si pe firmele sotiei mele. Scopul acestui santaj este sa falimenteze ziarele. In acest dosar functioneaza prezumtia de vinovatie, dupa ce am fost arestati am fost plimbati cu catuse pentru a se induce opiniei publice sentimentul de vinovatie”, a mai spus Man.

Avocatul lui Liviu Man, Mihai Neamtu, a semnalat faptul ca societatile care editeaza patru publicatii se vizeaza a fi falimentate prin sechestrul asigurator dispus pe conturile acestora. “Aceasta e ratiunea presei de investigatii. Inchiderea! Nu se mai pot plati nici macar salariile”, a conchis aparatorul lui Liviu Man.

Act de razbunare si falimentarea ziarelor

Liviu Man: “In acest caz eu si colegii mei suntem victime ale unui complot pus la cale de seful DIICOT Cluj, Toma Rus, si de procurorii cu care Toma Rus se afla intr-o relatie de prietenie foarte stransa.

Lucrez in presa de peste 16 ani si am peste 240 de angajati. Consider ca asistam la o farsa pusa la cale de si pentru ca am deranjat foarte multi oameni bogati si puternici. Am avut peste 400 de procese de calomnie si insulta, dintre care 388 le-am castigat. Este un fapt care este demonstrat.

Intrucat calomnia si insulta au fost dezincriminate, acum o parte dintre aceste persoane cu care am avut procese sustin ca i-am santajat. Urmarirea penala a inceput in 2005, iar intr-un an s-au strans 9 declaratii de la persoane despre care noi am scris, persoane care au gasit aceasta modalitate de a se razbuna.

Sechestrul asigurator care s-a pus pe bunurile mele mi se pare corect, pana instanta se va pronunta. Insa, s-a pus sechestru si pe conturile ziarelor. Scopul este clar cel de a falimenta ziarele. Un alt abuz il reprezinta faptul ca s-a pus sechestru si pe firmele sotiei mele care nu are nicio legatura cu acest dosar.

Mai mult, consider ca s-a incalcat prezumtia de nevinovatie. As dori sa va citez dintr-un raport al lui Cristi Danilet, consilier al ministrului Justitiei, document datat septembrie 2006, in care se precizeaza ca persoanele judecate trebuie prezumate nevinovate. Insa, in acest caz, unii judecatori denota un comportament de condamnare.

Mai mult, judecatorul care a dat sentinta de arestare preventiva este acelasi cu cel care a eliberat mandatul de retinere.

In acest caz, prezumtia de nevinovatie nu a existat. Inclusiv faptul ca am fost plimbati prin fata presei si a camerelor de televiziune s-a folosit pentru a induce prezumtia de vinovatie. Mai mult, scurgerile de informatii catre presa dinspre organele de cercetare penala s-au facut in acest scop”.

Aurel Muresan: “Cred si eu ca prin blocarea conturilor, ridicarea tuturor actelor contabile, scopul este acela de a falimenta aceste firme. Din aceasta cauza noi vom avea procese cu persoanele juridice cu care am avut contracte pentru ca nu ne putem, in prezent, respecta clauzele contractuale.”

Dorel Vidican: “As dori sa ma refer la modul in care organele de cercetare penala au administrat probele. Cei de la Crima Organizata au luat Gazeta de Bistrita si i-au luat la rand pe cei cu care noi am avut relatii contractuale. Abia in luna septembrie a aparut prima declaratie impotriva mea, data de Corutiu, persoana cu care noi am avut un litigiu comercial.

Dupa arestarea mea, o alta persoana care a fost terorizata pentru a da declaratii impotriva mea. Aceasta persoana este acum parte vatamata, dupa ce a fost constransa de cei de la DIICOT sa dea declaratie impotriva mea si amenintata ca va fi acuzata de marturie mincinoasa. Acestea sunt toate acuzatiile ce mi se aduc”.

Anca Cocut: “Am fost abordata de cei de la DIICOT, in timpul perchezitiei informatice pentru a da declaratie impotriva colegilor mei, sustinandu-se ca mi se va injumatati pedeapsa. Cred ca nu se doreste aflarea adevarului. Ma consider nevinovata”.

Diana Soso, avocata Ancai Cocut: “Sunt foarte fericita ca s-a luat aceasta decizie. In sfarsit, instanta ne-a dat dreptate. Ce am spus noi, avocatii, inca de la inceput, a avut efect acum. Pentru Anca este o victorie, chiar daca are interdictia de a parasi localitea si cred ca este un prim pas si pentru ceilalti.

Este pentru prima data in acest caz cand instanta nu mai motiveaza in bloc, ci individual”.