Cea mai recenta "piesa" adaugata suitei de hoteluri din Iasi poarta numele "Concordia", este clasificata la patru stele si apartine omului de afaceri Vasile Sarbu, unul dintre actorii discreti ai mediului economic iesean, consacrat prin activitati de distributie a carburantilor (GPL).

Valoarea investitiei este de 1,8 milioane euro, hotelul avand regim de inaltime P+3 si o suprafata construita de 2.300 mp. Daca luam in calcul si valoarea terenului proprietate (situat in sos. Bucium 18B) pe care imobilul a fost ridicat, "devizul" ajunge la aproximativ 2,3 milioane euro.

Hotelul, o afacere de back-up

Proiectul a demarat in anul 2004, moment in care investitorul a apreciat ca lucrarile vor fi finalizate in luna martie a anului urmator. "Cartea" pe care a mizat la inceputul investitiei, aceea de a colabora cu "MTS Leasing", nu a fost una castigatoare, astfel ca planurile sale au avut de suferit de pe urma binecunoscutei "tepe" germane. "Necazul pe care l-am avut cu «MTS Leasing» mi-a dat peste cap proiectul pentru ca am avut de suportat o pierdere destul de mare.

A fost greu sa ma desprind de ei, iar incercarea de a mai recupera ceva prin intentarea unui proces a fost inutila", a mentionat domnul Vasile Sarbu, proprietar al noului hotel si in acelasi timp administrator al firmelor "Auto Gas", "M&CO V93" si "Seven Company", toate inregistrate in Iasi.

Un alt factor care a determinat prelungirea termenului de finalizare a fost schimbarea destinatiei constructiei pe parcursul derularii lucrarilor. Daca planul initial prevedea realizarea unui imobil cu doua nivele, avand ca destinatie service si spatii pentru birouri, ulterior, ideea de afacere a cunoscut o turnura radicala, obiectivul transformandu-se intr-un hotel de business de patru stele.

Contractul pentru executia lucrarilor de constructii a fost incheiat cu firmele iesene "Grup Constructii Est" (la partea de structura) si "Andast" (la partea de interioare). "Am gandit-o ca pe o afacere de familie in perspectiva urmatorilor ani, cand nu voi mai putea duce in spate celelalte firme.

Oportunitatea de a-mi dezvolta o activitate alternativa in domeniul turismului deriva dintr-un context deja cunoscut in Iasi, unde avem o capacitate insuficienta de cazare. Piata cere sali mari pentru organizarea de evenimente, iar oamenii de afaceri care ajung aici cauta hoteluri de business, care sa dispuna de conditii de deservire ca in strainatate.

Cred ca aceasta cerere se va mentine mare si pe viitor, in conditiile in care, odata cu integrarea in Uniunea Europeana, turismul de afaceri va cunoaste o dezvoltare rapida", a argumentat proprietarul Hotelului "Concordia".

"Arsenalul" cu care omul de afaceri Vaslie Sarbu porneste ofensiva ca operator de turism este unul impresionant, pornind de la cele 26 de camere, "echipate" cu sistem acces cu cartela, aer conditionat, sistem termic prin ventiloconvectoare, minibar, TV, telefon wireless cu acces international, linie internet si terminand cu salile speciale pentru conferinte si evenimente, care au la dispozitie dotari de la A la Z, pentru organizatori cu buget "generos".

Tehnologie de ultima ora intr-o oaza de verdeata

La parterul imobilului, cea mai mare suprafata este alocata unei sali de conferinte (210 mp), tot aici regasindu-se receptia, doua oficii de deservire si partea de refrigerare a blocului alimentar.

Planul cladirii prevede intrare separata pentru personalul de serviciu, fiind amenajat un filtru sanitar, cu vestiare si cabine de dus pentru ambele sexe, conform normativului HACCP privind securitatea alimentara. Cu o capacitate de 150 de locuri, sala de conferinte a fost proiectata asfel incat sa raspunda exigentelor la cel mai inalt nivel, fiind echipata cu dotari de ultima ora: microfoane wireless, microfoane lavaliera, videoproiector cu sistem wireless incorporat, ecran de proiectie actionat prin telecomanda.

Aici timpul se masoara in euro, astfel ca organizatorii unui astfel de eveniment trebuie sa ia in calcul un tarif de inchiriere de 70 euro/ora, la care se adauga tarifele suplimentare percepute pentru utilizarea echipamentelor.

Pentru amatorii de discutii intr-un cadru restrans, proprietarii hotelului au amenajat la etajul intai "Salonul Oval" - o sala de protocol de 32 mp, care dispune de 22 de locuri (...pe scaune ergonomice din piele naturala) si ofera ca serviciu suplimentar posibilitatea utilizarii unui sistem de traducere simultana, la tariful de 500 euro/zi.

Tot la etajul intai se afla un restaurant-bar cu o capacitate de 70 de locuri, dispuse pe o suprafata de 144 mp, precum si o terasa proiectata pentru 40 de persoane. La acelasi nivel este amplasata, pe o suprafata de 54 mp, bucataria unitatii hoteliere, a carei dotare completa l-a costat pe investitor peste 120.000 de euro.

"Corpurile din bucatarie sunt toate din inox, produse de firma spaniola «Fagor» (una dintre cele mai puternice firme de profil), sistemul de refrigerare marca «Ilsa» Italia este conectat la computer in timp real, iar cuptorul adus din Cehia (marca «Retigo») este o adevarata capodopera: digital, computerizat, cu 200 de programe, boiler cu aburi, inregistrare evenimente, sistem de spalare automat, meniu in limba romana.

Dificultati am intampinat la partea de implementare a standardelor impuse de UE cu mana de lucru autohtona. Spre exemplu, foarte greu am gasit un specialist care sa stie cum se utilizeaza vopseaua epoxidica pentru pardoseala", ne-a explicat domnul Vasile Sarbu.

Pentru a asigura rapiditatea fluxului comanda-servire, investitorul a achizitionat sistemul de marcaj si contabilizare "Grand Chef", care permite tastarea digitala a comenzii preluate de la client si listarea sa automata in bucatarie, acolo unde este "luata in primire" de bucatarul-sef.

Calm si relaxare pentru oameni de afaceri

Compartimentarea etajelor doi si trei este identica, astfel ca spatiul alocat fiecarui nivel include 12 camere ("single" si "double"), avand intre 18 si 21 mp, precum si un apartament format din salon si dormitor, in suprafata totala de 36 mp.

Dotarile camerelor respecta normativul de clasificare a unitatilor de cazare pentru patru stele, insa ceea ce surprinde este design-ul interior, gandit in mod unitar, astfel incat sa reflecte aceeasi tonalitate. "Am pornit de la ideea de a imbina specificul business cu relaxarea si calmul, de aici derivand si numele hotelului - "Concordia".

Fiecare element de design interior a fost ales in spiritul acestei idei, pastrand linia culorilor calde, pamantii si o tonalitate de eleganta si simplitate, specifica stilului clasic", a subliniat doamna Agnesa Sarbu, cea care se face "vinovata" de aspectul interior al hotelului.

Tarifele de cazare variaza de la 195 RON/noapte - camera "single“, la 245 RON/noapte - pentru camera "double“.

Crama, vinoteca si gradina suspendata

Si pentru ca "microbul" investitiilor orientate spre turism a intrat in sangele familiei Sarbu, afacerea "Concordia" va fi extinsa printr-un nou proiect, constand in constructia si amenajarea unei crame, a unei vinoteci si a unei sali de degustari langa hotel, la trei metri sub cota 0.

Crama va avea o capacitate de 160 de locuri, iar vinoteca va putea sa gazduiasca pana la 46 de persoane. "Estimez ca aceste functiuni vor fi gata pana in luna iulie a anului viitor si vor reprezenta un veritabil punct de atractie pentru turistii veniti din exterior, dar si pentru ieseni, tinand cont de faptul ca nu mai exista un astfel de obiectiv in Iasi", a precizat domnul Vasile Sarbu.

Noua locatie nu va fi doar pe gustul barbatilor, ci va incanta si privirile reprezentantelor sexului slab printr-o gradina suspendata de toata frumusetea, la care se adauga si un parc amenajat pentru copii, in suprafata de 250 mp.

Saptamanalul IA$I INVEST este editat la Iasi si se adreseaza companiilor nationale si internationale interesate de dezvoltarea afacerilor in judetul Iasi.

IA$I INVEST se distribuie pe baza de abonamente - NU SE VINDE LA CHIOSCURI