De Ziua Nationala la Alba Iulia, pentru al doilea an consecutiv, oficialitatile locale si nationale prezente nu vor rosti discursuri.

Primarul municipiului, Mircea Hava, a declarat ca institutiile implicate in organizarea manifestarilor au decis ca in acest an sa nu fie rostit nici un alt discurs cu exceptia celui al arhiepiscopului ortodox de Alba Iulia, Andrei Andreicut, pentru ca evenimentul sa nu fie politizat.

Potrivit Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de Alba Iulia, IPS Andrei va vorbi despre insemnatatea Zilei Nationale a Romaniei, amintind faptul ca in acest an va fi ultima zi de 1 decembrie sarbatorita in afara Uniunii Europene.

Ierarhul va transmite si un indemn participantilor la manifestarile de la Alba Iulia ca dupa 1 ianuarie 2007 sa pastreze valorile culturale si spirituale, precum si credinta crestina a neamului romanesc.

Parlamentari si ministri la Alba Iulia

Printre cei care sunt asteptati sa participe la festivitatile de la Alba Iulia din 1 Decembrie se numara presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, si presedintele PRM, senatorul Corneliu Vadim Tudor.

Cu siguranta vor fi prezenti la Alba Iulia si alti senatori si deputati, in conditiile in care SN CFR a pus la dispozitia parlamentarilor un tren special cu vagoane de clasa Business. De asemenea, presedintele PNG, Gigi Becali, ar putea sa fie prezent la manifestari, ocazie cu care el ar urma sa inaugureze si sediul din Alba Iulia al partidului.

Ca in fiecare an, programul oficial va debuta cu depuneri de jerbe si coroane din partea oficialitatilor la statuile lui I. I.C. Bratianu, Iuliu Maniu si Mihai Viteazul, moment urmat, la Sala Unirii, de primirea soliilor din cetatile de scaun.

Dupa oficierea Te-Deum-ului, la Catedrala Reintregirii Neamului va avea loc defilarea garzii de onoare "Traseul celor trei fortificatii" si a Colegiului Militar Liceal "Mihai Viteazul" Alba Iulia.

Organizatorii au mai pregatit si un spectacol folcloric in care vor concerta Dumitru Farcas, Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocsa, Mioara Velicu, Nineta Popa, Veta Biris, Floarea Calota, Ionut Fulea si Reta Rus.

De asemenea, vor avea loc focuri de artificii, dar si un megaconcert "DJ Project", "Sistem", "Compact", "Parlament", "Desperado" si "Trident". In paralel, Casa de Cultura a Sindicatelor va gazdui un recital extraordinar al artistului Tudor Gheorghe.

10.000 de sarmale pentru participanti

Autoritatile locale au pregatit pentru participantii la manifestari si o masa in aer liber, la care vor fi impartite gratuit peste 10.000 de sarmale, 5.000 de portii de costita si alte cateva mii de pahare cu vin.

Masa populara, devenita traditie in ultimii ani la Alba Iulia, va fi organizata pe platoul de langa Parcul Unirii, unde vor fi amplasate mai multe corturi de unde vor fi impartite portii calde de sarmale cu costita.

Primarul Mircea Hava a declarat ca masa va fi organizata in special pentru cei care vin la Alba Iulia din zone indepartate. "Este o traditie in Alba Iulia pentru oaspetii care vin de departe sa poata sa manance doua sarmale si sa bea un pahar de vin. Nu mi se pare un gest in extremis, ci mi se pare un gest de omenie a ardelenilor si a oamenilor din Alba Iulia.

Cine nu stie ceea ce inseamna ospitalitatea ardelenilor, albaiulienilor, cred ca poate sa comenteze altfel acest gest. De fapt aceasta sarbatoare este facuta pentru oameni ca sa se simta bine si sa simta macar o zi romaneste", a mai spus Hava.