Conservatorii arunca in aer echilibrul guvernului Tariceanu. Ieri, au anuntat ca parasesc, oficial, coalitia de la guvernare, din cauza „slabei colaborari cu partenerii din arcul guvernamental". In ceea ce priveste viitorul pe scena politica, Dan Voiculescu a declarat ca "sintem deschisi catre PNL si PSD, avem rezerve fata de PRM, iar in ceea ce priveste UDMR, vom pastra o distanta respectabila, europeana.

Vom face o opozitie constructiva si vom sustine proiectele guvernamentale viabile". "Nu ne va incurca in niciun fel", comenteaza senatorul PD Nicolae Neagu decizia conservatorilor.

Sustinere pentru Sibiu

Iesirea conservatorilor de la guvernare nu inseamna retragerea sustinerii proiectelor esentiale de dezvoltare locala si nationala, au anuntat si liderii PC Sibiu. Iosif Moldovan, presedintele filialei judetene PC, subliniaza ideea de consecventa. "Vor fi sustinute proiectele de lege care privesc dezvoltarea de ansamblu si cele de integrare europeana.

Vom avea in continuare o pozitie constructiva, desigur ca nu stricam totul acum. Nu discutam de sustinerea unor persoane, insa vom sustine proiectele de dezvoltare locala, ca intotdeauna, cu aceeasi consecventa", a spus Moldovan. Insa partenerii de coalitie ai conservatorilor s-au aratat mult mai putin increzatori in bunele intentii.

"Mai mult au incurcat"

Senatorul PD Nicolae Neagu, liderul democratilor sibieni, crede ca decizia conservatorilor de a parasi guvernarea actuala nu este o surpriza. Dar se bucura ca, de acum, conservatorii nu vor mai incurca guvernarea. Neagu sustine ca membrii PC nici nu prea au fost la guvernare, nu au ajutat, ci mai mult au incurcat.

"Este o decize interna a Partidului Conservator, dar cred si sint aproape convins ca ei au luat aceasta decizie de a iesi de la guvernare inca de acum sase luni de zile. Faptul ca azi au facut publica aceasta hotarire nu este cine stie ce si nu ne va incurca in nici un fel. Coalitia se bazeaza pe Alianta. Noi conducem alaturi de liberali, iar acest lucru este de ajuns", considera liderul democrat.

Cit despre vreo scadere a credibilitatii coalitiei pe plan international, senatorul de Sibiu mentioneaza ca iesirea de la guvernare a conservatorilor nu va lasa urme, iar Parlamentul European nu va resimti acest lucru, pentru ca Guvernul se bazeaza in continuare pe Alianta PNL-PD.

"Mai bine fara"

Reactia sefului liberalilor sibieni a fost si mai radicala. Deputatul Cornel Stirbet, presedintele PNL Sibiu, a spus ca decizia Partidului Conservator de a iesi de la guvernare este un lucru care poate trebuia sa se intimple mai devreme. Stirbet considera ca, oricum, PC nu a ajutat foarte mult actuala Coalitie, iar multe legi au cazut chiar din cauza conservatorilor.

"Eu unul cred ca Dan Voiculescu si Partidul Conservator nu trebuiau sa intre. S-au pripit si uite ce a iesit. Mai bine mai tirziu decit niciodata, si cred ca va fi mai bine fara PC la guvernare", este de parere si deputatul Cornel Stirbet.

"Niste oportunisti"

Nici liderul pesedistilor sibieni nu s-a aratat surprins de decizia conservatorilor. Deputatul Ioan Cindrea considera ca Partidul Conservator nu a fost niciodata un partid serios si ca, din aceasta cauza, nu il mira decizia liderului Dan Voiculescu de a iesi de la Guvernare. Cindrea si-a amintit ca PC a lasat balta si PSD, dupa alegerile din 2004, si s-a aruncat la putere imediat dupa alegeri.

"Cred ca le fuge pamintul de sub picioare. Au fost si ramin in continuare niste oportunisti. Cred ca este un troc si acum vad ca nu le ies unele lucruri si de aceea au luat aceasta decizie si nu in favoarea cetatenilor tarii", a precizat Cindrea.