Muntele si-a luat din nou tributul. Un salvamontist experimentat a platit cu viata incercarea de a-si face datoria. Nenorocirea s-a petrecut pe creasta Saua Caprei, simbata dupa-amiaza. Dorin Bogdan a incercat sa recupereze echipamentul unui turist pe care il salvase cu doua zile in urma.

S-a dezechilibrat si a cazut intr-o ripa zeci de metri. S-a lovit cu capul de stinci si a murit pe loc. Desi colegii sai au solicitat interventia elicopterului SMURD Tg. Mures, acesta nu a putut ateriza din cauza vintului foarte puternic. In urma barbatului au ramas sotia si un copil.

Misiune aparent banala

Simbata, in jurul orei 14, salvamontistul Dorin Bogdan, impreuna cu colegul sau, se aflau in serviciul de patrulare in zona Bilea Lac. Aveau misiunea de a recupera de pe creasta Saua Caprei echipamentul unui turist salvat in urma cu doua zile. Parea o misiune banala, numai ca, pe la jumatatea drumului, au mai primit un apel de urgenta.

S-au despartit. Dorin Bogdan a continuat ascensiunea, iar camaradul sau a plecat pentru a raspunde celuilalt apel. Barbatul nu avea decit sa ia echipamentul si sa coboare. Din pacate, salvamontistul s-a dezechilibrat si a cazut zeci de metri intr-o ripa, lovindu-se de stinci.

"Zona respectiva nu punea nici un fel de probleme din punct de vedere al dificultatii. Era intr-adevar o panta inclinata, dar nu era o zona de mare risc. Zapada insa era inghetata. Totusi, nu ne putem inchipui cum s-a putut intimpla", spune Adrian David, purtator de cuvint in cadrul Serviciului Salvamont Sibiu. Scena a fost privita cu infrigurare si groaza de mai multi turisti, care au sunat imediat la 112.

Fara sperante

De indata ce au aflat ca este vorba despre un coleg de-al lor, salvamontistii sibieni au cerut sprijinul elicopterului SMURD Tg. Mures. Elicopterul a ajuns la scurt timp la locul nenorocirii, dar nu a putut ateriza. "Am solicitat sprijinul elicopterului SMURD, dar, din nefericire, pentru colegul nostru a fost prea tirziu. De altfel, elicopterul SMURD nici nu a putut ateriza din cauza vintului foarte puternic.

A incercat de vreo patru ori, dar in zadar", povesteste salvamontistul Adrian David. In cele din urma, trupul neinsufletit al salvamontistului a fost transportat cu telecabina, de la Bilea Lac la Bilea Cascada, dupa care a fost preluat de masina Serviciului de Medicina Legala Sibiu.

Intre pasiune si saracie

Dorin Bogdan avea 49 de ani si lucra ca salvamontist voluntar in cadrul Serviciului Salvamont Sibiu din anul 1992. Era casatorit si avea un baiat. In urma cu aproximativ doua luni, cind salvamontistii voluntari si-au dat demisia din cadrul Serviciului, Dorin Bogdan a ales sa ramina si sa lucreze in continuare alaturi de vechii camarazi.

A facut-o din doua motive: lipsa banilor, deoarece era somer si avea un copil de crescut, dar si din pasiune pentru meseria pe care o practica de atitia ani.

Regretat de colegi

"A fost unul dintre cei mai buni colegi pe care i-am avut. Un suflet cald, saritor, mereu bine-dispus. Dintre salvamontistii voluntari a avut cea mai buna activitate. Moartea sa ne-a indurerat profund pe toti", spune salvamontistul Adrian David. Dorin Bogdan va fi inmormintat marti, de la ora 12, in Cimitirul Municipal Sibiu.