Dialogul social nu e respectat de Guvern

Prin scrisoarea trimisa la Luxemburg, liderii sindicali solicita sprijinul colegilor europeni intruniti la Conferinta Pan-Europeana a sindicatelor din invatamint pentru a sensibiliza autoritatile de la Bucuresti cu privire la obligativitatea respectarii legislatiei interne si a recomandarilor internationale din domeniul Educatiei, precum si sa respecte institutia dialogului social, institutie ce sta la baza modelului social european.

Semnatarii scrisorii aduc la cunostinta colegilor din Europa „situatia in care se gaseste invatamintul din Romania, precum si dificultatile privind functionarea reala a dialogului social dintre sindicatele noastre si Guvernul Romaniei“.

"Reamintim ca, in urma unei greve de 3 saptamini, desfasurata in luna noiembrie 2005, Guvernul Romaniei s-a angajat sa aloce echivalentul a 900 de milioane de euro pentru infrastructura in Educatie, sa asigure, in cursul anului 2006, o crestere a salariilor personalului din invatamint, in medie cu 12%, sa elaboreze o Lege a salarizarii bugetarilor si sa elimine marile discrepante existente in prezent intre diferite ramuri de activitate din sectorul bugetar, care conduc la rapoarte salariale de 1 la 50“, se arata in scrisoare.

6% din PIB doar in 2008

In continuare, reprezentantii cadrelor didactice arata ca, la 1 decembrie 2006, din suma de 900 de milioane de euro, atribuita infrastructurii, s-a alocat un procent de 70%, bani investiti doar in semestrul al doilea din acest an, datorita intirzierii cu care Ministerul de Finante a deschis finantarile. „Un proiect de Lege a salarizarii bugetarilor nu exista in acest moment.

Mai mult decit atit, Guvernul Romaniei a continuat politica de aplicare preferentiala, pe sectoare de activitate, a cresterilor de salarii“, se precizeaza in scrisoare.

Liderii sindicali isi exprima si nemultumirea privind modificarea, fara consultarea partenerului social, a Legii Invatamintului, in sensul aminarii alocarii a 6% din PIB pentru Educatie doar din anul 2008.

Sindicalistii vor continua protestele

Semnatarii scrisorii arata ca s-a decis inghetarea procesului de dialog social cu reprezentantii Guvernului Romaniei, deoarece „acestia nu sint de buna credinta si doar mimeaza dialogul social“. Totodata, cadrele didactice isi sustin decizia de a continua lupta pentru alocarea unui procent de 6% din PIB pentru invatamint in anul 2007.

In acest sens, a fost demarata actiunea de stringere a semnaturilor pentru declansarea unei greve generale in anul 2007, iar peste 80% din cadrele didactice din judetul Cluj au semnat pentru demiterea ministrului Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau.