A salvat zeci de vieti in cei peste 30 de ani de cariera si a sfarsit tragic in timp ce vroia sa recupereze schiurile unui turist accidentat acum doua zile. Pentru o clipa, muntele nu i-a mai tinut partea. I-a intors spatele in momentul ce urma sa se dovedeasca fatal.

In ciuda experientei sale, salvamontistul a alunecat pe stratul de gheata format peste zapada, s-a lovit la cap de o stanca si nu a mai avut nici o sansa. Pentru colegii lui, dar si pentru turistii care il cunosteau, Dorin Bogdan este un erou.

Voluntar

Dorin avea 48 de ani si era voluntar la Serviciul Salvamont de zeci de ani. A fost singurul care, dupa ce voluntarii sibieni au “intors armele” asupra fostei conduceri, a continuat sa urce pe munte alaturi de angajatii Salvamont, pentru a salva vieti. Era un impatimit al muntelui si tocmai de aceea salva vieti fara sa ceara nimic in schimb.

A salvat zeci de turisti si vroia sa faca acelasi lucru pana in ultima clipa a vietii sale. Asa a si fost. Ultimul turist salvat de Dorin Bogdan trebuia sa plece sambata de la Balea Lac, sanatos spre casa. Dorin pornise, impreuna cu partenerul sau cu care era de serviciu, in patrulare spre Saua Caprei, unde turistul salvat isi lasase schiurile. Nu a vrut sa-l lase sa plece fara ele... dar muntele si-a cerut tributul.

"Este cel mai tragic eveniment de cand sunt eu la Salvamont. Era un om cu multa experienta. A urcat cu un coleg cu care asigura serviciul de patrulare in zona Balea, spre Saua Caprei. Au primit un apel de urgenta pentru a interveni la un accident minor. Colegul lui a coborat iar Dorin a continuat sa urce dupa schiurile turistului.

Se pare ca a alunecat pe gheata formata peste stratul de zapada si s-a lovit la cap", spune Adrian David, directorul Serviciului Salvamont Sibiu.

Tragedie

Salvamontistii au sunat imediat la Targu Mures, la Serviciul SMURD, pentru a ii ruga sa le trimita urgent elicopterul. Vantul batea insa foarte tare, iar elicopterul nu a putut ateriza in siguranta. Tragedia i-a cutremurat pe colegii lui Dorin Bogdan. Cu totii il priveau ca pe un om pe care se pot oricand baza si de la care aveau tot timpul ce invata. Acum, el a devenit eroul lor, la fel ca si pentru multi turisti.

Intreaga echipa de la Salvamont a urcat la Balea Lac, acolo unde si-a pierdut viata Dorin, pentru ca niciunuia nu ii venea sa creada. O alta echipa de salvatori montani a ramas in zona Balea pentru a asigura patrularea in locul colegului lor.