Consiliul Local Sibiu a aprobat doua proiecte de hotarare prin care permite Primariei sa plateasca despagubiri de circa 200.000 RON pentru a reintegra domeniului public doua proprietati date in concesiune privata.

Este vorba de doua imobile aflate in Piata 1 Decembrie si in Piata Rahova, cedate anii trecuti in concesiune firmelor private "Abel" SRL si "Adis" SRL, controlate de doi intreprinzatori privati din oras.

In ambele cazuri, partile au ajuns in litigiu, iar pentru a stinge aceste scandaluri administratia locala apreciaza ca pot fi platite despagubiri in bani, daca acestea vor fi acceptate de fostii concesionari.

Primaria si administratorul Braseriei "Abel" SRL din Pietei 1 Decembrie 1918 au ajuns in litigiu in luna iunie a acestui an, cand proprietarul imobilului, Ioan Sarac, a fost notificat de Serviciul Patrimoniu al municipalitatii ca aceasta cladire nu se incadreaza in conceptul arhitectural al zonei, stabilit prin planul de urbanism elaborat de specialisti, iar din acest motiv constructia urma sa fie dezafectata si demolata. Vestea l-a nemultumit, insa, pe patron, care avea, din 2001, drept de concesiune pentru 49 de ani asupra terenului de circa 260 metri patrati si isi intabulase CF si drepturile de proprietate asupra constructiei.

Braseria nedorita

In consecinta, intreprinzatorul a solicitat despagubiri de 2.000 de euro/mp construit, iar valoarea acestora i-a scos din sarite pe oficialii Primariei. Acestia au solicitat o expertiza, efectuata de o firma angajata de concesionarul terenului, dar nici valoarea comunicata cu aceasta ocazie, respectiv 1.289.590 de lei noi, considerata valoarea de piata a constructiei, nu a convins Primaria.

Reprezentantii administratiei locale au verificat declaratiile de valoare in vederea impunerii fiscale depuse in anii precedenti de proprietarul braseriei la Directia Fiscala Locala pentru imobilul din Piata 1 Decembrie, iar cum acestea erau mult mai mici decat suma solicitata a ramas stabilit ca valoarea la care va fi despagubit proprietarul constructiei este de 173.377,94 de lei noi.

Din septembrie 2006, Consiliul Local a decis sa denunte unilateral si contractul de concesiune pentru terenul respectiv, incheiat in ianuarie 2002. Situatie deloc pe placul proprietarului firmei "Abel" SRL, care a anuntat, in noiembrie, ca isi mentine pretentiile de despagubire si va deschide o actiune in instanta de contencios-administrativ pentru revocarea hotararilor luate de CL.

Intr-un alt caz, Curtea de Apel Alba Iulia a decis ca Primaria Sibiu trebuie sa plateasca despagubiri de 27.952 de lei noi firmei "Adis" SRL, fostul concesionar al unor imobile cu destinatie sociala, situate in Piata Rahova.

Si aceasta afacere a pornit initial de la un contract de locatiune ajuns la maturitate si prelungit fara acordul Serviciului Public de Administrare a Pietelor din cadrul municipalitatii, proprietarul segmentului respectiv de domeniu public.

S-a ajuns in instanta, unde judecatorii au anulat contractul de locatiune, dar au decis ca administratia locala trebuie sa achite contravaloarea imbunatatirilor aduse cladirii respective.

Pe de o parte, Primaria va achita sumele stabilite in instanta, dar Serviciul de Administrare a Pietelor a deschis, la randul sau, o actiune impotriva firmei "Adis" SRL pentru neplata chiriei din momentul desfiintarii contractului de inchiriere si pana la zi.