Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi, iar primul lucru pe care romanul il cumpara in aceasta perioada este bradul. Oferta pentru brazi va fi variata si aceasta iarna. De la ocolul silvic, din piata, supermarket sau chiar de pe Internet, pomii de Craciun naturali sau din plastic au preturi care pornesc de la cateva zeci de lei si pot ajunge pana la cateva sute de lei.

Anul acesta Romsilva a scos la vanzare in jur de 130.000 de brazi si molizi, ceva mai putini decat anul trecut. Numarul brazilor a scazut deoarece Romsilva a retrocedat mai multe terenuri si paduri, astfel ca acestia vor proveni in mare parte de la privati.

Insa chiar daca numar brazilor scosi la vanzare prin Romsilva a scazut, potrivit inginerului Gheorghita Costin, Directia Silvica Bistrita sta ceva mai bine la acest capitol. Fata de anul 2005 cand la Bistrita au fost scosi la vanzare numai 500 de brazi, anul acesta numarul lor a crescut la 650 de bucati.

Numarul brazilor scosi la vanzare de Romsilva va creste cu cel putin cu o suta de unitati, deoarece aici se vor aduce pomii obtinuti din confiscari, numarul acestora fiind in crestere de la an la an. Preturile mici ii atrag insa pe bistriteni, deoarece aici dispare adaosul comercial si celelalte comisioane practicate pe piata libera.

Un brad se va vinde intre 13-25 de lei, iar pretul unui molid va varia intre 9 si 13 lei, in functie de marime. Astfel un brad de 1,30 de metri se va vinde cu doar 19 lei. Cum numarul brazilor scosi la vanzare de Romsilva nu va ajunge pentru toata populatia orasului, “furnizorii” grijulii s-au pus deja pe treaba.

Cu aproape o luna inaintea sarbatorilor de iarna politistii au confiscat deja aproape 150 de brazi care nu aveau acte de provenienta sau acte de insotire a marfii. Cum afacerile in acest sezon sunt foarte profitabile, nici macar amenzile nu ii sperie pe transportatorii de lemne, deoarece acestea nu sunt foarte mari. Mai mult au de suferit cei care sunt prinsi la furat de brazi.

Acestora li se intocmeste dosar penal pentru infractiunea de taiere a materialului lemnos aflat pe picior si in vegetatie, riscand chiar pedeapsa cu inchisoarea. Totusi, nu toata lumea opteaza pentru brazi naturali. Verzi sau argintii, mici si mari, dar mult mai scumpi, brazii din plastic au invadat deja magazinele.

Multi bistriteni opteaza pentru o astfel de chinezarie care o pot folosi si in anii viitori si nici nu face mizerie. Cu brazi de plastic sau naturali, totusi nimic din aspectele moderne nu are legatura cu esenta sarbatorii. Agitatia, goana dupa cadouri, traficul infernal, magazine pline, brazi impodobiti dupa ultimele fite si reducerile sunt acum semnele Craciunului.

Singurul element pastrat inca este bradul, dar odata inlocuit cu unul din plastic face ca tot farmecul sarbatorilor sa piara. Totusi, saracia romanului care inlocuieste bradul natural cu unul reutilizabil aduce si un beneficiu. Poate astfel se vor reduce taierile masive.