Proprietarii de teren din Bistrita-Nasaud prefera sa isi lase terenurile sa se umple de balarii, in loc sa le dea in arenda celor care le pot lucra.

Potrivit reprezentantului ADS in Bistrita-Nasaud, Andrei Baizath, de la intrarea in vigoare a legii 247/2005, doar 40 de bistriteni au ales sa incheie contracte de arenda pe terenurile proprietate si sa beneficieze de renta viagera de 50 de euro/hectar, anual, acordata de stat.

Desi terenurile agricole nelucrate abunda in acest judet, stimulentul acordat varstnicilor care se afla in imposibilitatea de a-si lucra terenurile nu are succes in teritoriu din doua motive.

Pe de o parte se loveste de lipsa de entuziasm a proprietarilor care nu prea vor sa vada cum terenurile lor sunt lucrate de altii, preferand sa le lase neexploatate, iar pe de alta parte de faptul ca nici arendasii nu stau pe toate gardurile. “Am facut o ampla campanie publicitara, am mers personal pe la primarii si am lipit afise uriase, insa fara succes.

Nu sunt nici arendasi, iar cei care sunt se lupta cu lipsa de entuziasm a proprietarilor”, explica Baizath.

Batranii proprietari refuza ajutorul

Legea 247/2005 a instituit renta viagera in scopul concentrarii suprafetelor agricole in exploatatii eficiente, impuse de necesitatea modernizarii agriculturii Romaniei si compatibilizarii acesteia cu agricultura din tarile membre ale Uniunii Europene.

Cuantumul rentei viagere agricole reprezinta echivalentul in lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol instrainat si echivalentul in lei a 50 euro/an pentru fiecare hectar arendat. Potrivit lui Baizath, plata in lei se face prin raportarea la media cursului calculat de BNR din primul trimestru al anului in care plata trebuie efectuata.

Renta se plateste intr-o singura rata anuala in primul trimestru al anului urmator celui pentru care aceasta este datorata.

Aceasta ar putea constitui un ajutor real pentru proprietarii varstnici din mediul rural care nu mai pot sa isi lucreze singuri terenul si care pot primi, pe langa suma incasata de la cumparator sau arendas, o renta anuala de 1000 de euro pentru instrainarea a zece hectare de teren agricol, si una de 500 de euro pentru arendarea unei suprafete similare.

Rentier “moscher”

Pentru a fi rentier agricol, o persoana fizica trebuie sa aiba peste 62 de ani si sa detina in proprietate pana la 10 hectare de teren agricol. Insa potrivit acestei legi, pentru a deveni rentier pot fi instrainate sau arendate numai terenurile care dupa anul 1990 nu au facut obiectul altei instrainari.

Mai mult, pana la modificarea legii, care este in lucru, beneficiaza de renta doar persoanele care si-au primit inapoi terenurile prin legile fondului funciar. Cu alte cuvinte aproape jumatate din bistriteni sunt exclusi de la acest beneficiu deoarece zonele in care acestia detin terenuri nu au fost colectivizate.