Serele Oradea au fost decapitate de catre Maria Schutz, patroana care a reusit, in numai cativa ani, sa distruga una dintre cele mai profitabile firme de profil din tara. Consiliul director al ORSER SA a fost pus pe liber fara prea multe explicatii.

Serele oradene au fost, pana in 1990, al doilea mare exportator de legume din tara. Situatia s-a schimbat dupa 1989, la fel ca in cazul firmelor cu capital de stat. De-a lungul anilor, numarul salariatilor de la ORSER Oradea a scazut continuu.

Daca prin 1989 erau peste 1.200 de angajati, sapte ani mai tarziu numarul celor incadrati in munca la serele de pe Soseaua Borsului se ridica la ceva peste 600 de persoane. Totul a culminat cu preluarea societatii de catre Worldser, o societate din Tuglui, administrata de Maria Schutz, administratorul unei alte societati profitabile candva - Serele Codlea din Brasov.

Firma falimentata de Lili Schutz, care acum continua sa aplice aceeasi stratagema si la Oradea. GAZETA a descoperit manarelile femeii si a atras atentia in repetate randuri. Din ordinul lui Schutz, cele mai noi solarii unde ar putea fi revigorata productia serelor, sunt taiate cu flexul si vandute la fier vechi unei firme din Galati.

Ba mai mult, Lili Schutz joaca la doua capete, solariile respective fiind asigurate. Astfel, in urma unor presuspuse calamitati naturale, au fost incasate sume frumusele de la casa de asigurari. In loc sa repare solariile la a caror cadere a dat consistent o mana de ajutor, sau mai bine spus, un flex, Lili Schutz vinde fierul la firma de fier vechi din Galati, pe o alta suma frumusica.

Asadar, solar cu solar, bara cu bara, una din mandriile Bihorului a ajuns la pamant.

Schutz suteaza in directori

Atat directorul general al ORSER Oradea, Stefan Tascianu, cat si directorul comercial Ion Rosu au fost mutati in strada de catre madam Schutz. Cel putin teoretic deocamdata. La ultima sedinta a Adunarii Generale a Actionarilor, Lili Schutz, matroana serelor, a decis inlaturarea celor trei directori din Consiliul de Administratie al ORSER. Si toate acestea pentru a-i deschide drumul lui Vasile Morar, liderul Sindicatului Liber ORSER Oradea, singurul care se impotrivea manarelilor lui Schutz. Schema este una extrem de simpla: concedierea membrilor consiliului de administratie si promovarea altora noi, printre care se numara si Morar, liderul de sindicat.

Functia de membru al consiliului director nu este compatibila cu cea de lider de sindicat, asa ca Morar este pus in fata unei alegeri. Fie ramane lider al angajatilor, fie intra in conducere. Si cum angajatii ORSER Oradea au fost concediati in bloc, Vasile Morar s-a trezit ca nu mai are cui sa fie lider.

Conducerea ORSER a decis disponibilizarea colectiva a muncitorilor ca urmare a “situatiei financiare a firmei” si a “incetarii lucrului pe perioada iernii”. Desi multi dintre ei au incetat raporturile de munca cu ORSER, salariile restante nu au fost platite, dar nici salariile compensatorii prevazute de Contractul Colectiv de Munca.

Astfel, incepand cu luna decembrie, doar zece persoane vor mai ramane pe statele de plata ale societatii, restul urmand sa iasa in somaj. Daciana Nica, adjunctul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bihor, a spus ca angajatii institutiei au inceput sa respinga dosarele fostilor angajati de la ORSER care vin sa-si depuna actele pentru a intra in somaj.

Oamenii au ramas, astfel, si fara salarii, si fara indemnizatia de somaj. Si asta, deoarece oamenii nu au cotizate ultimele 12 luni la AJOFM Bihor. Potrivit recipisei numarul 5765 din 9 noiembrie 2006, emisa de catre AJOFM Bihor, “persoanele disponibilizate nu intrunesc conditiile legale pentru acordarea indemnizatiei de somaj”.

Sindicatul nu renunta

Ion Rosu, directorul comercial ORSER Oradea nu a vrut sa stea de vorba cu reporterii Gazetei de Oradea. Contactat telefonic, acesta a raspuns sec ca nu are nimic de comentat si nici nu a putut indica pe cineva care sa aiba un comentariu de facut cu privire la situatia creata la serele oradene.

Gazeta a aflat ca Ion Rosu a fost stramutat de Lili Schutz la Serele Codlea, un alt matrapazlac al patroanei. Vasile Morar, liderul de sindicat de la ORSER este nemultumit de concedierile in masa si sustine ca nu a primit nicio propunere de a intra in Consiliul de Administratie.

“Eu nu am acceptat inca nici sa fiu numit, nici sa-mi dau demisia din sindicat”, sustine Vasile Morar, liderul de sindicat de la ORSER. “Toata sedinta AGA a fost o inscenare. S-au demis membrii Consiliului de Administratie. Cu toate acestea, directorii au ramas pe functii”, continua acesta.

Atat directorul general al ORSER Oradea, Stefan Tascianu, cat si Ion Rosu, directorul comercial si Dumitru Covaciu, directorul tehnic au fost scosi din consiliu, madam Schutz motivandu-si decizia printr-o analiza a a activitatii celor trei, concluzionata ca management defectuos. Stefan Tascianu nu intelege decizia Mariei Schutz.

“Am fost acuzat de management defectuos, cu toate ca anul trecut am iesit pe profit”, sustine Tascianu. “In AGA s-a luat decizia schimbarii consiliului. Aceasta schimbare trebuia facuta in cinci zile de la hotarare. Inca nu ni s-a comunicat nimic, deci conducerea a ramas aceasi”, continua acesta.

Cat despre concedierile in masa de la ORSER, directorul Tascianu a venit cu explicatia. “Pe timpul iernii nu exista obiectul muncii. Angajatii sunt trimisi acasa si vor fi rechemati in martie”, declara acesta. In Adunarea Generala a Actionarilor, Schutz l-a propus in mod repetat pe Vasile Morar pentru functia de membru al Consiliului de Administratie. “Astept numirea pe functie.

Daca a promis, sa se tina de cuvant”, declara Morar. Cu toate acestea, liderul de sindicat nu vrea sa isi tradeze colegii de munca. Cu toate ca pe timpul iernii au mai ramas zece angajati la ORSER, Morar s-a asigurat sa aiba un sindicat puternic. “Salariatii si-au achitat in avans cotizatia pentru a putea fi reprezentati in continuare.

Cu toate ca au fost pusi in somaj, acestia fac parte in continuare din sindicat”, afirma Morar. Angajatii vad in manevra propusa de Lili Schutz o incercare de a-l aduce la tacere pe liderul de sindicat. “Vor sa scape de el, ca numai el facea gura la hotia patroanei”, spune unul dintre angajatii disponibilizati.

“Vor sa il bage in consiliu, de unde e mai usor sa il elimine apoi”, continua acesta. Exista posibilitatea ca totul sa fie o furtuna intr-un pahar cu apa pentru a masca disponibilizarile in masa si scandalul cu AJOFM. Cert este ca Vasile Morar vrea sa isi reprezinte colegii pana la capat.

Sindicatul Liber ORSER este pregatit sa actioneze in judecata conducerea pentru recuperarea datoriilor restante catre angajati.

Potrivit Serviciului Colectare Executare Silita Persoane Juridice din cadrul Ministerului Finantelor Publice, prin adeverinta nr. 94326 din 15.11.2006, eliberata catre Sindicatul Liber ORSER, la 15 noiembrie 2006, SC ORSER Oradea inregistra obligatii de plata la bugetul general consolidat de 16.319.670 RON.