Joi, 7 decembrie 2006, Curtea de Apel Oradea are sansa sa reabiliteze imaginea sifonata a justitiei bihorene, pusa la grea incercare de modul in care, pe diferite segmente ale acestui contorsionat proces penal - a incercat sa musamalizeze unul dintre putinele dosare cu adevarat de crima organizata cu care s-a confruntat de cand s-a infiintat.

Un complet penal urmeaza sa dea verdictul final la recursurile parchetului si organelor fiscale, declarate impotriva aberantei decizii a Tribunalului Bihor (judecatori Mircea Puscas si Vasile Poenariu) de condamnare in apel a contrabandistului Mircea Pocse - mana dreapta si unul dintre pionii de sacrificiu ai fugarului Adrian Tarau, fiul fostului prefect PSD de Bihor - la numai 2 ani cu suspendare (!!??) pentru infractiunile de introducere in tara cu documente falsificate a unei garnituri de 29 vagoane (peste 1.500.000 litri) cu benzina normala, declarata insa "de avion”.

Operatiunea a avut ca scop neplata taxelor vamale, accizelor si taxei de drum aferente, precum si a impozitului pe profit, toate in suma totala (numai la acest act de contrabanda, dar ele au fost mult mai numeroase) de peste 2 milioane dolari, bani pe care i-a fraudat de la bugetul statului, i-a insusit si transferat in Statele Unite banda coordonata de Adrian Tarau

Mihaela, pitita in culise

In 16 noiembrie 2006, inculpatul Mircea Pocse, cunoscut in mediul interlop sub porecla de Vendem (dupa cum pronunta el numele actorului sau preferat, Jean-Claude Van Damme), a mai smuls - asa cum reuseste de aproape sase ani - inca un termen de amanare a judecarii unuia dintre numeroasele dosare de frauda economica majora in care acesta este implicat.

El a fost, intr-un fel, "ajutat” la obtinerea ultimei pasuiri de dificultatile Curtii in constituirea unui complet, generata, printre altele, si de abtinerile solicitate de judecatorii Gheorghe Groza si Nistor Pantea, magistrati care au contribuit din plin, intr-un alt ciclu procesual al aceleiasi complicate cauze penale, la compromiterea justei si legalei solutionari a dosarului.

Se pare ca totul era astfel aranjat incat judecatoarea Mihaela Patraus sa fie unul dintre magistratii care sa le „suplineasca” absenta impusa de lege, doar ca aceasta s-a speriat in ultimul moment, afland de interesul presei pentru acest dosar. Or, este de notorietate ca ea si Pocse au fost vecini si sunt in foarte bune relatii.

Ce o fi avut de impartit si de comunicat familia unei judecatoare si a unui politist de crima organizata cu un individ de teapa grobianului Pocse, ii lasam pe cititorii GAZETEI sa raspunda. Cel putin, asa se pare ca s-a consemnat in incheierea prin care s-au solutionat abtinerile, justificandu-se astfel cat de cat introducerea unui civilist in complet.

Nu putem da ca certa aceasta informatie intrucat presedintele Curtii a interzis accesul la dosar, secretomanie cel putin suspecta in conditiile in care acesta este public si vizeaza o frauda imensa la bugetul statului roman.

Adina, memorie de elefant

Sursele GAZETEI ne-au informat ca si judecatoarea Adela Condrovici se va abtine sa mai intre in completul care va judeca acest dosar, mult mai cunoscut sub numele „LUCMIR”, dupa firma folosita de organizatia lui Tarau in aceasta operatiune de contrabanda.

Este interesant de vazut daca procurorul Adina Dumitrescu va avea tupeul sa reprezinte si joia urmatoare parchetul si sa sustina - timid, ca in alte prilejuri - recursul si acuzarea, dupa ce a dat cu alte ocazii dovezi clare de non-combat in acelasi dosar, „clementa” care i-a permis insa o nesperata ascensiune profesionala, mai ales pentru ea, care-si cunoaste atat de bine lacunele si limitele profesionale.

Dar despre ea vom reveni cu alta ocazie, mai ales ca aceleasi surse ne-au confirmat suta la suta ca, alaturi de procurorii Viorel Gavra si Aurel Mascas, biata executanta va fi cercetata de o achipa mixta (judecatori-procurori) a Consiliului Superior al Magistraturii pentru contributia avuta la grava mascarada judiciara „LUCMIR”.

Executor fiscal amenintat cu moartea

CSM este interesat de anchetarea modului in care a fost solutionat acest dosar si din perspectiva capacitatii organelor judiciare de a face fata presiunilor si tentatiilor lansate din mediul crimei organizate.

Este evident ca s-au cheltuit foarte multi bani pentru a impiedica apropierea anchetei de „martorul” Tarau, individul folosit de SRI ca interfata de protectie a operatiunilor sale acoperite.

Dupa cum se stie, el a profitat insa de acest "scut”, de know-how si de retea, pentru a organiza unele operatiuni frauduloase in interesul sau exclusiv, actinui „temerare” ce au determinat „defectarea” lui si trimiterea urgenta in strainatate.

In acest sens, este interesant de cercetat si indolenta organelor fiscale oradene, care nu au luat masuri eficace pentru recuperarea imensului prejudiciu pe care si l-au asumat inculpatul Mircea Pocse si firma lui, LUCMIR, pentru care raspund civil in solidar.

De parca mai era nevoie si de acest argument suplimentar pentru a dovedi ca suntem in prezenta unei organizatii de crima organizata transfrontaliera, este bine de stiut ca Mircea Pocse l-a amenintat cu moartea pe unul dintre executorii care avea obligatia sa-i vanda apartamentul pus sub sechestru judiciar.

Directorul Berce, fost coleg de partid cu ex-prefectul Tarau, a ignorat o nota informativa a victimei si nu a cerut sprijin pentru finalizarea executarii silite a mega-debitorului Pocse, iar acest „amanunt”, de notorietate in finantele bihorene, nu a fost invocat in recursul acestora si in documentele depuse de ele la dosarul penal. Dar, oricum, vom reveni

Con-soarta Tarau

Care este, totusi, miza principala in acest dosar? Se pot, oare, compromite intr-atat magistratii bihoreni numai pentru a-l salva pe un derbedeu analfabet de puscarie? Vor mai putea acestia sa ridice ochii in lume dupa ce vor condamna un singur personaj - de foarte slaba factura intelectuala - ca organizator, finantator si executant al unei operatiuni comercial-bancare atat de complexe precum contrabanda LUCMIR?

Explicatia este relativ simpla. O pedeapsa consistenta cu privare de libertate, pierderea apartamentului si falimentul total al lui Pocse i-ar dezlega acestuia limba si imbecilul ar intelege, cand va fi la racoare, ca dragostea lui pentru Tarau nu merita un asemenea pret si ca fugarul trebuie sa fie langa el, in celula.

Ceea ce, se pare ca, oricum, se va petrece cat de curand, mai repede decat cred amandoi.