Operatia de refacere a oaselor poate fi facuta de acum inainte si la Tagu Mures. In cursul zilei de joi, presa locala a putut participa la o demonstratie "live", pe un retroproiector, de refacere a oaselor genunchiului la un pacient accidentat.

Operatia, similara cu cea suferita de premierul Calin Popescu Tariceanu, a durat aproximativ patru ore. Conform declaratiilor sefului clinicii de Ortopedie, Tiberiu Bataga, starea pacientului este stabila si perioada de recuperare nu va dura foarte mult avand in vedere faptul ca sistemul de navigatie 3D folosit la interventia chirurgicala este de o inalta performanta tehnologica.

"Avantajul folosirii acestui sistem computer asistat este in primul rand acuratetea tehnicii, care este in procent de 100 la suta si se respecta in totalitate reperele anatomice. Folosind calea traditionala, fara asistenta computerizata, acuratetea ar fi fost in procent de 70 la suta.

Important este, de asemenea, ca folosind acest procedeu sunt asigurate confortul si siguranta pacientului, costurile sunt scazute, perioada de recuperare, durata de spitalizare si durerea sunt reduse", a precizat Tiberiu Bataga.

Acesta a adaugat, printre altele, ca premierul Calin Popescu Tariceanu ar fi putut fi operat in tara, iar rezultatul ar fi fost, cu siguranta, unul pozitiv. "Nu este de condamnat alegerea lui Tariceanu, pentru ca fiecare are dreptul sa isi aleaga medicul. Fiecare face ce vrea cu banii lui.

Sa tinem cont de faptul ca si alte personalitati publice s-au operat acolo, fiind o clinica cu traditie in acest domeniu.

Genul acesta de operatii le facem si noi la Targu Mures si se fac si in tara, dar fiecare decide pentru el in ceea ce priveste sanatatea", a precizat seful Clinicii de Ortopedie care spera ca in viitor personalitatile care mai au nevoie de interventii chirurgicale de acest gen sa-si ia inima in dinti si sa vina sa se opereze la Targu Mures.

"In tarile Uniunii Europene, durata de asteptare a pacientilor este de aproximativ un an jumatate, chiar doi, in timp ce la noi, aceasta operatie poate fi programata cu maxim sase-opt luni inainte. Daca pacientii isi achizitioneaza protezele de la distribuitori, nu sunt nevoiti sa astepte deloc”, Tiberiu Bataga

Sistemul de neuronavigatie achizitionat de Clinica de Ortopedie din Targu Mures a costat 100.000 de euro si ne putem mandri cu el deoarece niciun spital din Uniunea Europeana nu beneficiaza de acest sistem.