Chiar daca ziua nationala a Romaniei ar trebui sa fie prilejul prin care toti romanii ar trebui sa-si aminteasca de jertfa pe care inaintasii nostrii au depus-o pentru independenta nationala a Romaniei, anul acesta la Cluj-Napoca politica a ramas pe primul plan, sefii organizatiilor locale folosind festivitatile prilejuite de ziua nationala pentru a etala puterea organizatiilor de partid.

La festivitatea din Piata Avram Iancu au participat aproximativ o mie de clujeni, cei mai multi fiind cadre militare, oficialitati sau membrii ai organizatiilor judetene a partidelor politice. Prea putini clujeni “de rand” au sarbatorit ziua nationala a Romaniei in piata.

Festivitatile marcate de ziua nationala au inceput cu un Te-Deum oficiat de IPS Irineu Bistriteanu la Catedrala Mitropolitana. Dupa terminarea slujbei prefectul Clujului, Alin Tise a tinut un discurs cu ocazia zilei nationale. “1 Decembrie 2006 este ultima zi nationala a Romanie pe care o celebram in afara marii familii europene.

Incepand cu anul viitor vom celebra pe langa Marea Unire de la 1918 si unirea cu Uniunea Europeana. Totusi trebuie sa ne gandim ca 1 decembrie 1918 este cea mai sublima pagina din istoria romanilor si trebuie sa o celebram ca atare”, a declarat Tise. Festivitatile prilejuite de ziua nationala au continuat cu depuneri de coroane in fata statuii lui Avram Iancu.

Pe langa oficialitatile locale si judetene au depus coroane reprezentanti ai Ministerului Apararii Natinale (MApN), ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Serviviului Roman de Informatii (SRI), organizatiilor veteranilor de razboi, organizatiilor revolutionarilor, organizatiilor civice sau partidelor politice.

Bataia mare s-a purtat intre reprezentantii partidelor politice, fiecare organizatie judeteana etalandu-si puterea politica in fata multimii prezente. Toate partidele politice au defilat in fata multimii cu membrii, ziua nationala fiind umbrita de lupta politica dintre Putere si Opozitie.

Festivitatile din Piata Avram Iancu s-au incheiat cu defilarea garzii de onoare si prezentarea steagului de lupta. Manifestarile legate de ziua natinala au continuat cu mai multe manifestari culturale, lansari de carte si simpozioane legate de marele eveniment. Manifestarile legate de ziua nationala s-au incheiat, ca in fiecare an cu un imens foc de artificii.