Agentia internationala de rating, Fitch Rating, va monitoriza municipalitatea din Oradea in vederea acordarii unui rating in urma analizarii situatiei financiare si a patrimoniului de care dispune orasul. Municipiul de pe malul Crisului Repede este al doilea oras din Romania, dupa Bucuresti, care va fi cotat de catre o agentie internationala de rating.

Fitch Ratings este castigatorul licitatiei pentru evaluarea municipiului Oradea la care a mai participat inca doua firme cu mare prestigiu in domeniu: Moody’s si Standard&Poors. Ratingul municipal va evidentia capacitatea autoritatii publice locale de a onora la timp toate obligatiile financiare care sunt in curs de derulare.

Evaluarea se va concretiza intr-un calificativ care ofera informatii pertinente cu privire la situatia financiara a orasului. Acest rating va fi de folos pentru viitorii creditori interni sau internationali care au in plan acordarea unor imprumuturi catre municipalitate.

“Un municipiu care are un rating international are acces mult mai usor la imprumuturi bancare sau la pietele financiare internationale. Un rating ridicat indica un risc de credit scazut si drept urmare permite accesarea de surse de finantare a proiectelor publice mult mai ieftine”, este de parere primarul Oradiei, Petru Filip.

Detinerea unui rating international poate fi si un atuu in lupta de atragere a unor investitori strategici din strainatate. In cercetarea pe care o vor efectua, analistii de la firma de rating vor studia bazele de date ale municipalitatii, rapoartele de audit, situatia financiara, bugetul local, programul de investitii, capitalul disponibil si nivelul de indatorare.

Mai este luat in considerare evolutia economica a tarii, performantele manageriale ale municipalitatii, resursele financiare, flexibilitatea si performantele de la nivel fiscal (incasari bugetare si datorii). Reprezentantii de la Fitch Ratings vor sosi la Oradea la inceputul lunii decembrie si se vor intalni in cadrul unei sedinte preliminarii cu conducerea administratiei publice municipale.

Se va discuta situatia administratiei publice locale, situatia politica, profilul economic al municipiului, cadrul institutional si organizarea si administrarea institutiilor publice. Potrivit estimarilor Oradea va avea un rating international la sfarsitul lunii ianuarie 2007.

Dupa definitivarea evaluarii si acordarii ratingului urmeaza inca o perioada de monitorizare in decursul careia “nota” acordata municipalitatii de catre agentie poate fi modificata. Contractul incheiat intre firma de rating si municipalitate este in valoare de aproximativ 100.000 euro. Oradea urmeaza sa fie evaluata in fiecare an, in urmatorii patru ani de zile.

Oficialii primariei ne-am declarat ca Oradea poate sa obtina un rating inferior sau chiar superior celui acordat Romaniei ca si tara. In prezent Fitch Ratings monitorizeaza peste 3100 de institutii financiare si supervizeaza mai bine de 45.000 de tranzactii municipale din intreaga lume.